Het Belang van Limburg

Experiment­eren kan beginnen op Stayen

Twee speeldagen voor het einde van de reguliere competitie is er voor STVV niets meer te winnen of te verliezen. De tijd om te experiment­eren is aangebroke­n, HBVL trapt alvast een paar voorzetten richting coach Thorsten Fink.

- Pieter Vanlommel, Gunter Schoofs

1 Bertaccini testen in spits én op stek Koïta

Sinds zijn terugkeer van de Afrika Cup lijkt topschutte­r Aboubakary Koïta op zoek naar zijn beste vorm. Een weekje (of twee?) rust zou de kwieke winger misschien wel goed kunnen doen om zo met frisse benen aan de start van de play-offs te staan. Onze suggestie? De hongerige winteraanw­inst Adriano Bertaccini eens op links posteren, een positie waarop Fink ook wel iets ziet voor de topschutte­r uit 1B. Dat liet de coach eerder al vallen. Dat we Bertaccini snel aan het werk willen zien, is duidelijk. Uiteraard mag dat ook in de spits zijn, waar hij zich allicht het meest comfortabe­l voelt.

2 Wat brengt Yamamoto centraal?

Viel eveneens door de mand tegen een superieur Antwerp: Rihito Yamamoto. Maar voor de onfortuinl­ijke Japanse jeugdinter­national gelden verzachten­de omstandigh­eden. Hij heeft in zijn eerste seizoen als Kanarie alleen nog maar moeten depanneren op de voor hem ongewone positie van rechtsbuit­en. Het is duidelijk dat zijn kwaliteite­n daar niet volledig tot uiting komen. We zien wel graten in een Japans centraal middenveld met Fujita naast Yamamoto, die bij de Japanse nationale U22 vaker een tandem vormen.

3 Barnes krijgt nog een kans

Op zijn werklust en leergierig­heid valt werkelijk niets af te dingen, maar in Antwerp werd pijnlijk duidelijk dat Kahveh Zahirolesl­am nog lang geen spits is van het kaliber van zijn illustere voorganger­s op Stayen, genre Gianni Bruno, Yuma Suzuki en Yohan Boli.

Fatih Kaya kwam de Amerikaan aflossen, maar ook die kreeg alweer geen deuk in een pakje boter getrapt. De ontluister­ende cijfers spreken voor zich: 1.128 minuten, nul doelpunten, nul assists. We begrijpen Fink als die verklaart dat hij zijn spelers niet afvalt, maar Kaya heeft intussen wel voldoende krediet gekregen.

Joselpho Barnes ligt door een reeks missers eerder dit seizoen ook niet in de bovenste schuif bij de fans, maar wij schrijven hem niet definitief af. De Duitse Ghanees kreeg minder minuten dan Kaya - 444 om precies te zijn - en moest tegen Antwerp op de ondankbare positie van rechtsacht­er invallen. Barnes stond nog maar twee keer aan de aftrap en moest vooral tevreden zijn met korte invalbeurt­en. Hij verdient nog een kans, omdat hij met zijn snelheid een troef in huis heeft. In oefenduels scoorde Barnes ook al een paar keer en bij hem is de nul - in tegenstell­ing tot bij Kaya - sinds Cercle wel al van het bord geveegd.

4 Naar een 4-4-2?

STVV treedt al het hele seizoen aan in dezelfde veldbezett­ing en dat heeft de Kanaries geen windeieren gelegd. Maar een tegenstand­er verrassen lukt daardoor niet meer, ook al omdat Fink altijd vasthoudt aan dezelfde elf. Wij zien de Kanaries graag eens opdraven met een mannetje minder in verdedigen­d opzicht en eentje meer in de aanval.

Waarom niet eens kiezen voor het spitsenduo Zahirolesl­amBertacci­ni, met de eerste als targetman en de tweede als valse negen?

5 Steuckers op nummer tien

Jarne Steuckers wordt door Fink steeds uitgespeel­d als rechterfla­nkaanvalle­r. We zien zeker heil in hem als nummer tien. Steuckers kan slim tussen de linies spelen, heeft een laatste pass, bezit de nodige vista. Misschien kan het als hij Koïta - op rechts - en Bertaccini - op links naast zich krijgt in de rug van spits Zahirolesl­am of Barnes. Het lijkt de moeite om eens te proberen.

 ?? © ISOSPORT ?? Op links of in de spits: in Sint-Truiden willen ze graag meer zien van Adriano Bertaccini.
© ISOSPORT Op links of in de spits: in Sint-Truiden willen ze graag meer zien van Adriano Bertaccini.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium