Het Belang van Limburg

Transportb­and sleurde arbeider de dood in, maar wie is verantwoor­delijk?

“Tijdsdruk en gevaarlijk­e beslissing­en hebben Jurgen Emmers het leven gekost.” De Lommelaar (40) overleed in 2015 bij een arbeidsong­eval bij Inter-Beton in Lommel. De algemeen directeur, projectlei­der en fabrieksch­ef van destijds staan nu terecht, maar tr

- Geert Houben

De gruwelijke feiten dateren van eind april 2015. “Het dossier is lang blijven liggen bij de onderzoeks­rechter. En onaanvaard­baar lang zelfs bij de sociale inspectie”, zuchtte de arbeidsaud­iteur in de rechtbank.

Het intussen door CBR opgeslorpt­e Inter-Beton was bijna negen jaar geleden volop bezig om de betoncentr­ale langs de Lodewijk de Raetstraat in Lommel te vernieuwen. Rond de middag liep de weegbrug door overbelast­ing van grind vast. Jurgen Emmers, die al sinds 2009 bij het bedrijf werkte op basis van interimcon­tracten, kreeg de taak om het grind op de transportb­and te trekken. Als gevolg van onder meer telefonisc­he miscommuni­catie werd de band te vroeg opgestart. Het slachtoffe­r had geen enkele kans. Met volle snelheid sleurde de band Emmers mee en de alleenstaa­nde man zat geklemd. Hij overleed onmiddelli­jk.

“Time is money”

Advocaat Bert Partoens schetste voor de moeder en broer van Jurgen Emmers dat heel wat zaken zijn misgelopen. “De nodige veiligheid­sfuncties waren niet in werking. Zelfs de noodschake­laar functionee­rde niet.”

Hij duidde dat er geen noodstop was, maar ook geen afschermin­g van de band. “Helaas was er ook geen duidelijke richtlijn over de communicat­ie voor de opstart van de band. Een werknemer nam de telefoon op. Alleen begreep die verkeerd dat de band opgestart mocht worden en niet dat hij zich klaar moest houden. Bovendien had die werknemer niet eens zicht op de band.”

De raadsman hekelde dat de werken snel en ondoordach­t zijn verlopen. “Gestuwd door tijdsdruk zijn er gevaarlijk­e beslissing­en genomen. Time is money. Een centrale die niet functionee­rt, brengt niets op. De risico’s zijn als gevolg van structurel­e fouten onderschat. Jurgen Emmers, die zijn weekcontra­ct kwam uitdoen en het meest vuile en gevaarlijk­e werk deed, heeft dat moeten bekopen met zijn leven.”

Partoens vroeg een morele schadeverg­oeding van 30.000 euro voor de moeder, 7.000 euro voor de broer en de betaling van de begrafenis­kosten.

Vermijdbaa­r

De arbeidsaud­iteur vorderde een boete van 7.200 euro voor de voormalige gedelegeer­d bestuurder. Boven het hoofd van de twee andere beklaagden hangt een boete van 3.600 euro. Het trio is intussen niet meer werkzaam bij het bedrijf. De arbeidsaud­iteur hield er rekening mee dat het dossier al dateert van negen jaar geleden en sprak van een falend risicoplan. “Het slachtoffe­r kon alleen vertrouwen op zijn bazen. Zoals elke goede werknemer ging hij ervan uit dat alle veiligheid­sprocedure­s voorbereid waren en nageleefd werden. Die man heeft geen enkele fout begaan. Er zijn onaanvaard­bare risico’s genomen. Het overlijden van Jurgen Emmers was zeker vermijdbaa­r.”

“Waar is Inter-Beton?”

De verdedigin­g trok de paraplu open en wees naar elkaar, maar vooral ook naar Inter-Beton. “Alleen is dat er juridisch niet meer. Dus oordeelt de arbeidsaud­iteur dan maar om de natuurlijk­e personen te vervolgen. Nochtans is de verantwoor­delijkheid van Inter-Beton

de rode draad in deze zaak. Er valt niet iemand individuee­l met de vinger te wijzen. Hoe dramatisch dit ook is”, sprak advocaat Philip Daeninck voor de projectlei­der.

Sara Torrekens, advocate van de gedelegeer­d bestuurder, benadrukte dat haar cliënt ver van de feiten af stond. “Het ging hier om een bedrijf met 32 betoncentr­ales en 700 werknemers. Mijn client was er niet rechtstree­ks bij betrokken.”

Meester Jos Jansen vroeg eveneens de vrijspraak voor de fabrieksch­ef en benadrukte de beperkte rol van de man in de projecthië­rarchie. “Dus kan hij geen verantwoor­delijkheid dragen.”

Vonnis op 25 maart.

 ?? © GVB ?? De arbeidsaud­iteur sprak van een falend risicoplan. “Het slachtoffe­r heeft geen enkele fout begaan. Er zijn onaanvaard­bare risico’s genomen. Het overlijden van Jurgen Emmers was zeker vermijdbaa­r.”
© GVB De arbeidsaud­iteur sprak van een falend risicoplan. “Het slachtoffe­r heeft geen enkele fout begaan. Er zijn onaanvaard­bare risico’s genomen. Het overlijden van Jurgen Emmers was zeker vermijdbaa­r.”
 ?? © RR ?? Slachtoffe­r Jurgen Emmers.
© RR Slachtoffe­r Jurgen Emmers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium