Het Belang van Limburg

“Tijden veranderen, dus de wet ook”

- Lynn Hoogeveen

In Ierland vindt op 8 maart een referendum plaats om de grondwet aan te passen. Enerzijds om de positie van de vrouw te verbeteren, anderzijds om de definitie van familie te veranderen. “De laatste jaren is het land vrij progressie­f geworden”, klinkt het.

De Ierse grondwet, die dateert uit 1937 en sterk katholiek beïnvloed is, is aan vernieuwin­g toe. De citizens’ assembly – burgers die door loterij verkozen zijn om voorstelle­n te doen en advies te geven aan de regering – gaf in 2021 al aan dat twee wetten zeker herzien moesten worden. Eentje gaat over de positie van de vrouw, de andere over de definitie van een familie. Op 8 maart, bovendien Internatio­nale Vrouwendag, kunnen de Ieren beslissen of ze de grondwet willen aanpassen.

Thuisblijv­ende moeder

Het eerste artikel waar de Ieren over kunnen beslissen, is artikel 41.2 van de Ierse grondwet. Dat zegt dat de vrouw thuis blijft en niet gaat werken. Ook volgens Limburgers die in Ierland wonen, is dat een erg verouderde wet. “Vrouw aan de haard, dat is natuurlijk erg katholiek”, klinkt het bij Wim Vanhengel uit Tessenderl­o, die in Calverstow­n woont. “Daar willen ze echt vanaf. Ierland is niet meer zo streng katholiek, dat is gedaan.”

Ook Bilzenaar Geert Meers die in Cork woont, vindt het goed dat er veranderin­g komt in de wet. “Tijden veranderen, dus de wet moet ook veranderen. Vrouwen werken hier gewoon, de tijd van vrouw aan de haard is gepasseerd. Het land wordt moderner.”

Het tweede artikel waarover gestemd zal worden, gaat over de definitie van familie. “De oude wet zegt dat huwelijk aan de basis ligt van een familie”, zegt Vanhengel die het informatie­boekje voor zich heeft liggen. “Maar ze willen het woord huwelijk nu loskoppele­n van familie. Families kunnen ook ontstaan door andere duurzame relaties. Ik ben hier twintig jaar geleden komen wonen, en het is niet meer hetzelfde land. De laatste jaren zijn ze vrij progressie­f geworden. Ze hebben jaren geleden ook als eerste het homohuweli­jk goedgekeur­d, ik denk dat dit iets is wat daaraan vast hangt.”

Juiste mensen

Wat de resultaten van het referendum zullen zijn, is nog even afwachten. Maar de Limburgers denken wel dat de wetswijzig­ingen goedgekeur­d zullen worden. “Het wordt gesteund door de juiste mensen, zoals oud-president Mary McAleese, dus de uitkomst zal wel positief zijn”, denkt Meers.

“Ik zie niet in waarom de meerderhei­d van de mensen hier tegen zou zijn”, besluit Vanhengel.

“Ik ben hier twintig jaar geleden komen wonen, en het is niet meer hetzelfde land. De laatste jaren zijn ze vrij progressie­f geworden”

Wim Vanhengel Limburger die in Ierland woont

 ?? © REUTERS ?? In Ierland vindt op 8 maart een referendum plaats om de grondwet aan te passen.
© REUTERS In Ierland vindt op 8 maart een referendum plaats om de grondwet aan te passen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium