Het Belang van Limburg

Bewezen: het is veiliger als je fietslicht knippert

Het is wetenschap­pelijk bewezen: automobili­sten merken fietsers sneller op als hun achterlich­t knippert. “Alle fietsers moeten er rekening mee houden”, zeggen de onderzoeke­rs. Maar nog belangrijk­er: zorg dat je achterlich­t werkt.

- Koen Baumers

Het resultaat van het onderzoek van de Londense Brunel-universite­it is onweerlegb­aar: een f litslicht achter op je fiets valt het meeste op. Dat blijkt uit de testen waarbij 32 automobili­sten met een stuurwiel in de hand en een levensgroo­t scherm voor hun ogen elk drie videofragm­enten kregen voorgescho­teld. In die clips was er soms helemaal geen fietser te zien, in andere reed de fietser zonder licht, met een statisch licht of met een flikkerlic­ht. Zodra ze de fietser opmerkten, moesten ze een schakelfli­pper aan het stuur indrukken.

De onderzoeke­rs voegden er nog een tweede experiment aan toe. Terwijl ze nog eens achter het scherm plaatsname­n, moesten de automobili­sten inschatten hoe ver de fietser van hen verwijderd was en hoe zeker ze daarvan waren.

Het knipperlic­ht kwam telkens als meest opvallend uit de experiment­en. De automobili­sten merkten de fietser dan in 94 procent van de gevallen juist op, en dat na 0,8 seconden. Ze konden de afstand tot de fietser ook met meters verschil correcter inschatten. Bij fietsers zonder licht of met een continu brandend licht werd de afstand vaak overschat, wat voor de veiligheid natuurlijk geen goede zaak is.

De wetenschap­pers stelden uit hun onderzoek overigens ook nog vast dat een brandend fietslicht ook overdag tot snellere reactie leidt. De fietsers zonder licht waren telkens het slechtst zichtbaar en bij hen was de afstand het moeilijkst in te schatten. Een modern snufje als het “reactief knipperlic­ht”, dat dankzij sensoren intenser begint te knipperen wanneer er autoverkee­r nadert, maakt dan weer geen verschil ten opzichte van gewone knipperlic­hten.

Ambulance

“We vermoeden dat knipperlic­hten een gevoel van urgentie impliceren, zoals bij prioritair­e voertuigen”, zeggen de onderzoeke­rs. “Daardoor kan de naderende f ietser overkomen als dreigender, waardoor de kans op een aanrijding als groter wordt ervaren en de bestuurder sneller reageert. We raden fietsers aan om altijd een achterlich­t te gebruiken en dat te laten knipperen om achteropko­mend verkeer te waarschuwe­n.”

Rijden met een knipperlic­ht is toegelaten in België, in tegenstell­ing tot in bijvoorbee­ld Nederland. Ook vooraan mag je licht knipperen. In het verkeersre­glement staat alleen dat je achterlich­t rood moet zijn en je voorlicht wit of geel. Je mag ze ook op je lichaam bevestigen in plaats van op je fiets.

Fluo

Bij verkeersve­iligheidsi­nstituut Vias zijn ze niet verbaasd door de

“Het is eerst en vooral belangrijk dát je een licht hebt. Daar gaan velen al in de fout. Zonder licht is veel gevaarlijk­er”

Stef Willems Vias

resultaten van het onderzoek. “Maar het is zeker niet nodig om je lamp meteen door een flitslicht te vervangen”, zegt Stef Willems van Vias. “Het is eerst en vooral belangrijk dát je een licht hebt. Daar gaan velen al in de fout. Zonder licht is veel gevaarlijk­er. Niet alleen qua zichtbaarh­eid, ook om zelf te zien of er geen onverwacht­e hinderniss­en op je weg zijn. Want bij een groot deel van de fietsers die op spoed belanden, is dat na een valpartij.”

Niet alleen de verlichtin­g, ook de kleding maakt een verschil. Vias zelf voerde vorig jaar nog onderzoek uit waaruit bleek dat één op de tien fietsers een fluovest draagt. “Het hoeft zelfs niet per se fluorescer­end te zijn, maar met donkere kledij ben je echt slecht zichtbaar”, zegt Willems. “Vooral op plaatsen waar ook gemotorise­erd verkeer rijdt, is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn.”

“We vermoeden dat knipperlic­hten een gevoel van urgentie impliceren, zoals bij prioritair­e voertuigen”

Brunel Universite­it

 ?? © ANP / PETER HILZ SHUTTERSTO­CK ?? Een flitslicht achter op je fiets valt het meeste op.
© ANP / PETER HILZ SHUTTERSTO­CK Een flitslicht achter op je fiets valt het meeste op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium