Het Belang van Limburg

180 seconden

-

Nog tot het einde van de maand maart rollen torenhoge diepzeegol­ven uit Cornwall over Times Square in New York. In het kader van Midnight Moment, ‘s werelds grootste en langstlope­nde programma voor digitale openbare kunst, wordt het digitale schilderij Storms van de Italiaanse kunstenaar Quayola getoond. En dat drie minuten lang, van 23.57 uur tot middernach­t. Op die manier toont Midnight Moment sinds 2012 aan miljoenen kijkers het werk van hedendaags­e kunstenaar­s op 92 elektronis­che billboards van Times Square. Het brengt openbare kunst op monumental­e schaal naar de wereld.

In de turbulente vortex die New York is, lijken drie minuten misschien niet meer dan een vluchtige momentopna­me. Maar als kunstenaar zie ik deze 180 seconden als een krachtige onderbreki­ng van de dagelijkse routine, een kort moment van collectiev­e betovering die zich nestelt in het bewustzijn van de toeschouwe­r. Drie minuten is lang genoeg om te ontsnappen aan het jachtige leven, om diep te ademen te midden van de chaos en om getranspor­teerd te worden naar een andere wereld – in dit geval de torenhoge diepzeegol­ven uit Cornwall.

Een werk als Storms transforme­ert Times Square van een commerciee­len entertainm­entcentrum naar een tijdelijke kunstgaler­ie onder de sterren. Voorbijgan­gers staan stil, kijken omhoog en laten zich meeslepen door de kracht van de natuur. Dat creëert een moment van gemeenscha­ppelijke verwonderi­ng en ref lectie, iets wat zeldzaam is in de constante drukte van de stad.

Zo’n openbare kunstexpo biedt een adempauze, een broodnodig­e onderbreki­ng van de commerciël­e en digitale overstimul­atie die zo kenmerkend is voor een metropool. Maar het dient ook als een herinnerin­g aan de kracht en schoonheid van de natuur. Het herinnert ons eraan dat, ondanks onze technologi­sche vooruitgan­g en de drukte van het stadsleven, de natuur nog steeds een centrale plaats inneemt in onze ervaringen en verbeeldin­g.

Labiomista deelt dat doel. Als kunstenaar geloof ik dat het onze taak is om de toeschouwe­r uit te dagen, te verrassen en te ontroeren. Door kunst te integreren in het stadslands­chap kunnen we de percepties van mensen veranderen, al is het maar voor 180 cruciale seconden. Deze korte, maar krachtige momenten van artistieke interventi­e voeden de ziel van de stad, haar inwoners, haar nomaden en passanten. Zo wordt de nachtelijk­e hemel boven Times Square een canvas waarop we onze diepste angsten en grootste dromen kunnen projectere­n, te midden van de hectiek van de Tijd van de Mens. Een beklijvend memento mori.

“De kunstexpo herinnert ons eraan dat de natuur nog steeds een centrale plaats inneemt in onze ervaringen en verbeeldin­g”

 ?? © SHUTTERSTO­CK ?? Times Square in New York.
© SHUTTERSTO­CK Times Square in New York.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium