Het Belang van Limburg

“Als vrouw in de politiek word je al gauw neergezet als bitch”

ZUHAL DEMIR

-

Vindt u Vrouwendag belangrijk?

“Toch wel. Vooral op het vlak van bewustword­ing. In de wetgeving is er natuurlijk gelijkwaar­digheid tussen man en vrouw, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. We weten bijvoorbee­ld dat er nog altijd een loonkloof is tussen mannen en vrouwen die exact dezelfde job doen. Ook internatio­naal zijn er nog grote verschille­n. Dat is ook een van de redenen waarom ik niet naar de klimaattop in Egypte ben gegaan, omdat daar aan de lopende band vrouwenbes­nijdenisse­n worden uitgevoerd.”

Heeft u advies voor jonge vrouwen die net als u iets willen verwezenli­jken?

“Ze moeten beseffen dat we in een westers land leven met heel veel vrijheden. Onze voorouders hebben hard gevochten voor die vrijheden en dus mogen we er geen millimeter afstand van doen. Maak gebruik van die vrijheden: studeer, oefen een beroep uit en zorg dat je financieel onaf hankelijk bent. Dat advies kreeg ik ook van mijn eigen moeder. Onderwijs is een ticket tot een onafhankel­ijk leven. En daarnaast: geloof in jezelf en laat je door niemand tegenhoude­n.”

Hebt u ooit voor- of nadelen ondervonde­n van het vrouw zijn?

“Ik kom zelf uit een vrij traditione­el gezin. Uitgaan, met jongens praten of op kot gaan was in die tijd in onze Genkse wijk not done. Om te gaan studeren heb ik een hele strijd moeten leveren, terwijl dat voor jongens en westerse meisjes een doodnormal­e zaak was. En bevoordeel­d? In de politiek alleszins niet. Als vrouw moet je je dossiers veel beter kennen dan mannelijke collega’s. En als je als vrouw eens scherp uit de hoek komt, word je meteen neergezet als een heks of een bitch. Ik heb het gevoel dat gender minder een issue is in de privésecto­r dan in de politiek.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium