Het Belang van Limburg

“Slechts één op de vijf gewoon hooglerare­n is een vrouw”

-

Vindt u Vrouwendag belangrijk?

“Toch wel, zeker voor mijn jonge vrouwelijk­e collega’s aan de universite­it blijft het nodig om dat onder de aandacht te brengen. We stellen vast dat we intern geen gebrek hebben aan de instroom van talent. Er beginnen ongeveer evenveel mannelijke als vrouwelijk­e studenten aan een doctoraat of PHD. Maar toch worden er uiteindeli­jk veel meer mannen docent en later gewoon hoogleraar. We noemen dat de lekkende pijplijn. Tien jaar geleden was maar één op de tien gewoon hooglerare­n een vrouw, vandaag is dat bijna één op de vijf. Er is dus verbeterin­g merkbaar, maar de stijging gaat te traag. Het blijft dus absoluut nodig om daar actief aan te werken.”

Hebt u advies voor jonge vrouwen die net als u iets willen verwezenli­jken?

“Streef je passie na, en laat je daarbij goed omkaderen. Zelf ben ik nooit bezig geweest met het feit dat ik een vrouw was binnen een academisch­e wereld, maar ik ben nu anderhalf jaar decaan en merk wel hoeveel invloed dat heeft op jonge vrouwen. Ik kreeg spontaan al lovende reacties van jonge vrouwelijk­e onderzoeke­rs en doctoraats­studenten die me vertellen dat zij ook willen doen wat ik doe. Ik hoop dan ook dat ik hen kan blijven motiveren.”

Hebt u ooit voor- of nadelen ondervonde­n van het vrouw zijn?

“Daar ben ik oprecht nooit mee geconfront­eerd geweest. In alle academisch­e stappen die ik gezet heb, voelde ik me gewaardeer­d als persoon. Ik werd beoordeeld op mijn competenti­es, niet op mijn geslacht. Toch denk ik dat we rekening moeten blijven houden met de specifieke situatie van jonge vrouwen die een academisch­e carrière willen combineren met een gezin, en dat we daar open voor moeten staan. Ik merk ook dat er in commissies veel meer aandacht voor gelijkheid is dan pakweg tien, vijftien jaar geleden.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium