Het Belang van Limburg

“Wij hebben soms meer stress dan Raymond”

Zondagnami­ddag speelt Hubo Limburg United in een volgelopen Vorst Nationaal de bekerfinal­e tegen Charleroi. In kapsalon Miep in Tongeren kunnen ze hun zenuwen amper nog in bedwang houden. “Iedereen spreekt er ons over aan”, vertellen de ouders van United-

- Raf Comans

“Het is te hopen dat het zondag goed afloopt”, zeggen Jean-Pierre Westphalen en Miep Candel – kapper en kapster - bezorgd. “Iedereen spreekt er ons over aan, maar het wordt een dubbeltje op zijn kant. Charleroi is goed aan het spelen. Behalve vorige zaterdag in Leiden. Maar Limburg ging ook van 20 punten voor naar 2 punten achter tegen Landstede Hammers”, merken de ouders van Limburg United-coach Raymond Westphalen op.

“Wij gaan zondag met een tiental klanten met de bus mee naar Vorst. Bus nummer 4. Bij winst zal er meer dan één fles champagne ontkurkt worden. In geval van verlies? Dan zijn we er voor hem. Hoewel, de dag zelf zal hij iedereen van zich afhouden. Maar dinsdag of woensdag is hij dan hier.”

“Raymond probeert sowieso één keer per week af te komen. We spreken dan nooit over basketbal. Alleen als hij er zelf over begint, dan wel. Hij komt hier om te relaxen, niet om over zijn werk te praten”, vinden vader en moeder Westphalen.

NBA in plaats van studeren

“Raymond is bezeten van basketbal”, aldus Jean-Pierre. “Ik heb dat de eerste keer ontdekt toen we hem gingen inschrijve­n voor de opleiding kinesist in Hasselt. Daar had hij een computer voor nodig. Raymond had een smile van oor tot oor. We dachten nog dat hij zoals zijn acht jaar oudere broer Didier was (kaderfunct­ie bij de Purmo Group, red.), een blokbeest tot en met. Tot ik hem enkele keren betrapte terwijl hij NBA aan het kijken was in plaats van aan het studeren. ‘Daar hebben we die computer niet voor gekocht’, zei ik. ‘Ja maar papa, dat is chic’, antwoordde hij.” “Wat Raymond en zijn broer gemeen hebben, is dat ze heel goed met mensen kunnen omgaan. Ze kunnen luisteren, ze bewaren hun kalmte en denken na. Het zijn allebei peoplemana­gers”, weet moeder Miep. “We zijn fier op onze beide zonen. Het is ook fijn dat ze ondanks het leeftijdsv­erschil, twee handen op een buik zijn. Van Olivier (20) en Amelia (15), de kinderen van Didier, horen we dat de broers af en toe samen gaan eten. Ik denk dat

Raymond soms wat raad wil. En dat is fijn.”

Zenuwen

“Ik denk dat wij soms meer stress hebben dan Raymond. Ook tijdens de match. Ik moet soms naar buiten. Of Raymond stress heeft, zie ik niet. Jean-Pierre wel”, vertelt Miep. “Hij kan heel gespannen kijken en dan zie ik het aan zijn voorhoofd. Al kan hij ook mensen kalmeren. Zelfs mij”, weet papa Westphalen.

Raymond zelf heeft zijn zenuwen voor zondag nog redelijk onder controle, denken zijn ouders. “Al uit Raymond zich niet gemakkelij­k. Zijn vrouw Evelien belde daarnet en vertelde dat hij deze ochtend nog een grapje heeft gemaakt. Zaterdag is ze van plan om eropuit te trekken met hem.”

Buitenland­s avontuur

“Toen Raymond bij Limburg United begon als assistent-coach, was Greg Gibson er coach. We hebben hem leren kennen als een hele fijne mens”, vertellen mama en papa Westphalen. “Net als Kristof Michiels en Brian Lynch trouwens. Brian kwam hier om de drie weken langs om zijn haar te laten knippen.”

“Of we Raymond ooit zien vertrekken naar het buitenland? Ik denk dat zijn ambities verder reiken dan België”, beseft Miep. “Als hij met mij alleen is, wijs ik hem er regelmatig op dat hij nu in een goede organisati­e zit met mensen die om hem geven en waar hij de steun heeft van de voorzitter. Ook al hangen ze dikwijls in mekaar. Ik zeg: ‘blijf doen wat je doet. Als je dan een fenomenaal aanbod krijgt, kan je nog zien wat je doet.’ Wat ook een grote rol speelt is zijn vrouw. Qua geduld, opoffering en steun is die geweldig. Maar zij moet dat dus ook willen”, besluit papa Jean-Pierre.

“Bij winst zal er meer dan één fles champagne ontkurkt worden. In geval van verlies? Dan zijn we er voor hem”

Ouders van Raymond Westphalen

 ?? © KAREL HEMERIJCKX ?? Mama Miep en papa Jean-Pierre supportere­n zondag voor hun zoon Raymond: “Het is te hopen dat het goed afloopt.”
© KAREL HEMERIJCKX Mama Miep en papa Jean-Pierre supportere­n zondag voor hun zoon Raymond: “Het is te hopen dat het goed afloopt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium