Het Belang van Limburg

Limburgs topoverleg over herbestemm­ing van site papierfabr­iek Sappi in Lanaken

CEO Marco Eikelenboo­m van Sappi Europe en de Limburgse stakeholde­rs hebben gisteren een vergaderin­g belegd over de verkoop en herbestemm­ing van de papierfabr­iek in Lanaken. Zowel de gronden, de gebouwen als de inboedel staan in de etalage. “Er is al inter

- Yves Lambrix en Lynn Hoogeveen

Vijf maanden geleden kondigde de directie van Sappi Europe aan dat de deuren van de papierfabr­iek in Lanaken sluiten. Deze maand verlaten de laatsten van de 664 medewerker­s de fabriek, nog een 30-tal werknemers blijft ter plaatse om het onderhoud en het toezicht te garanderen. De fabriek op de 25 hectare grote site is eigendom van het Zuid-Afrikaanse Sappi-concern.

“We bieden de site te koop aan”, zegt Marco Eikelenboo­m, CEO van Sappi Europe. Naast de gronden gaat het om de kantooren fabrieksge­bouwen, twee papiermach­ines, een houtopslag, afwerkings­materiaal, enz. “We verkopen alles wat onderdeel is van deze industriël­e site in pakket, dus ook de toegang via het Albertkana­al. Sinds de dag dat de laatste papierrol er toekwam, is er niets veranderd. Het is een functioner­ende papierfabr­iek met motoren, aandrijvin­gen, machines en transporth­allen”, zegt de CEO.

Potentiële kopers

Aangezien het niet om een openbare maar een private verkoop gaat, gebeuren de onderhande­lingen vertrouwel­ijk. Over de vraagprijs wordt dus niet gecommunic­eerd. “We nemen alle stappen in zo groot mogelijk overleg en transparan­tie met de belanghebb­enden”, zegt Eikelenboo­m.

Tot aan de sluiting produceerd­e de fabriek in Lanaken jaarlijks zo’n 530.000 ton gestreken fijn papier en 165.000 ton pulp voor eigen gebruik. “Maar het volgende bedrijf dat zich op de site in Lanaken zal vestigen, hoeft geen papierfabr­iek te zijn”, zegt Eikelenboo­m, die nog meegeeft dat er al interesse van potentiële kopers is. Verschille­nde bronnen bevestigen dat Sappi de verkoop van de site heeft uitbesteed aan de Britse vastgoedma­kelaarsgro­ep Carter Jonas. Die schakelt op haar beurt lokale spelers in, zoals het Antwerpse vastgoedbe­drijf Ceusters.

Albertkana­al

Bij de verkoop zal Sappi Europe rekening moeten houden met enkele belangrijk­e aspecten.

Vooreerst geldt het voorkoopre­cht van de Vlaamse Waterweg, het agentschap van de Vlaamse overheid dat de waterwegen in Vlaanderen beheert, in dit specifieke geval het Albertkana­al. Dit recht van voorkoop houdt in dat de Vlaamse Waterweg de site in Lanaken aan dezelfde prijs en voorwaarde­n kan kopen als de private koper die zich de komende weken of maanden aandient. Het decreet heeft dit voorzien om te garanderen dat dit soort sites omwille van hun strategisc­he ligging een juiste herbestemm­ing zouden krijgen.

Daarnaast zal bij de verkoop en herbestemm­ing moeten worden nagegaan of de gronden al dan niet vervuild zijn.

Ford Genk

Gistervoor­middag heeft gouverneur Jos Lantmeeter­s een vergaderin­g belegd over de herbestemm­ing van de site. Naast de CEO van Sappi Europe gaven ook gedeputeer­de van Economie Tom Vandeput, directeur Noël Slangen van de Provincial­e Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij (POM) en topman Tom Vanham van de Limburgse Investerin­gsmaatscha­ppij LRM present. Waar de POM nieuwe bedrijven naar de site kan begeleiden, zou de LRM de site kunnen ontwikkele­n als private kopers alsnog afhaken.

In dit laatste geval zal de site plus enkele luttele hectare industrieg­rond aan de overkant van het Albertkana­al - op eenzelfde wijze worden herbestemd als de voormalige terreinen van Ford Genk.

“We verkopen alles wat onderdeel is van deze industriël­e site in pakket, dus ook de toegang via het Albertkana­al”

CEO van Sappi Europe

 ?? © KAREL HEMERIJCKX ?? Omwille van de toegang via het Albertkana­al heeft de Vlaamse Waterweg het voorkoopre­cht van de site van Sappi in Lanaken.
© KAREL HEMERIJCKX Omwille van de toegang via het Albertkana­al heeft de Vlaamse Waterweg het voorkoopre­cht van de site van Sappi in Lanaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium