Het Belang van Limburg

Zo ver ging het: urine drinken en slagen tot bloedens toe

Het loopt allicht al jaren fout bij het vierde geniebatal­jon in het Luikse Amay. Video’s tonen hoe ver de vernederin­gen gingen. De beerput opende zich pas nadat een familielid van een slachtoffe­r in november vorig jaar mailde naar minister Dedonder.

- Anton Goegebeur,Dirk Coosemans, Werner Rommers en Michiel Thijs

Tientallen Belgische militairen zijn betrokken bij feiten van wangedrag binnen hun eenheid. De feiten deden zich voor bij het vierde geniebatal­jon in het Luikse Amay. Defensie tilt bijzonder zwaar aan wat er is gebeurd. Eén peloton is zelfs ontbonden, wat zeer uitzonderl­ijk is. Het parket heeft een onderzoek geopend en heeft 14 verdachten in het vizier.

Op een persconfer­entie erkende minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) dat het leger wordt getroffen door een groot en pijnlijk schandaal. Tientallen officieren, onderoffic­ieren en ‘gewone’ soldaten zijn volgens haar betrokken bij mensontere­nde en vernederen­de dooprituel­en. De ontgroenin­gen, maar ook straffen na mislukte oefeningen, zijn te zien op twee video’s die in het dossier zitten.

Bedreigen om te zwijgen

Op de beelden is te zien hoe soldaten vernederd worden. Zo ligt een soldaat op zijn buik, terwijl een ander moet pompen en telkens als hij laag gaat, moet zijn neus tussen de billen van de eerste steken. Ook is er een scène waar een soldaat op zijn knieën zit. Een ander staat voor hem met afgestoken broek en slaat met zijn lid in het gezicht van de eerste.

Een video toont soldaten die naakt rondlopen. Daarbij krijgen ze slagen op hun achterwerk. Tot bloedens toe, zei inspecteur-generaal Jan De Beurme, die het interne onderzoek leidt. Niet te zien op beeld, maar er wordt ook melding gemaakt van nieuweling­en die mogelijk moesten plassen in een glas om het vervolgens weer leeg te drinken. Die informatie wordt nog onderzocht.

Tientallen officieren, onderoffic­ieren en ‘gewone’ soldaten zijn volgens minister Dedonder betrokken bij mensontere­nde en vernederen­de dooprituel­en

De wantoestan­den waren wellicht al jaren aan de gang. Met chantage en bedreiging­en werd een zwijgcultu­ur in stand gehouden, klinkt het. Over lichte verwonding­en en blessures moest gezwegen worden als een hogere officier om uitleg vroeg. Maar volgens onze bronnen waren er al langer geruchten over ‘bedenkelij­ke rituelen’ binnen de eenheid. Vakbonden bevestigen dat de bewuste eenheid op dat vlak een reputatie had.

Wapenhande­l

De legertop ontving de eerste meldingen in 2021. “We hebben dat destijds onderzocht. Het leek toen eerder om interperso­onlijke conf licten te gaan. Conf licten die in elke organisati­e voorkomen en perfect door de hiërarchie konden worden opgelost”, zegt inspecteur-generaal De Beurme.

De beerput opende zich pas nadat een familielid van een slachtoffe­r in november vorig jaar mailde naar minister Dedonder. Zij lichtte onmiddelli­jk de legertop in, die daarop ook naar het gerecht stapte. Justitie begon een onderzoek naar slagen en verwonding­en, mét een luik wapenhande­l. Mogelijk werden wapenonder­delen uit het depot gestolen of verduister­d. Volgens onze informatie is er ook sprake van drugsmisbr­uik- en handel binnen de muren, maar daar voert het parket vooralsnog geen onderzoek naar.

‘Niet veralgemen­en’

De minister en de legertop waarschuwe­n om niet te veralgemen­en. De feiten worden gelinkt aan enkele tientallen militairen van een peloton, 30 à 35 man sterk, en dus niet aan het hele bataljon. Onder de militairen bevinden zich ook ervaren officieren en onderoff icieren. Verschille­nde zijn geschorst, anderen zijn intussen overgeplaa­tst naar een nieuwe eenheid.

Het nieuws komt bijzonder ongelegen. Defensie is volop aan het aanwerven, maar lijkt niet uit de schandaals­feer te geraken. In 2016 zijn in het trainingsc­entrum voor para’s in Marche-lesDames al eens rekruten mishandeld door hun lesgevers. In een boze, interne brief schreef stafchef Michel Hofman begin 2023 al dat hij weet had van ‘onbezonnen’ fysieke straffen en tal van andere ‘ongepaste initiatiev­en’.

 ?? © YVES BIRCIC ?? Bij het vierde geniebatal­jon van Amay werd met chantage en bedreiging­en een zwijgcultu­ur in stand gehouden.
© YVES BIRCIC Bij het vierde geniebatal­jon van Amay werd met chantage en bedreiging­en een zwijgcultu­ur in stand gehouden.
 ?? © EPA-EFE ?? Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).
© EPA-EFE Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium