Het Belang van Limburg

Wilders klaagt al dat hij geen premier kan worden

Nederland betreedt onontgonne­n politiek terrein. De vier rechtse partijen moeten proberen een “programkab­inet” te vormen. Dat lijkt vooral een eufemisme voor een regering met de PVV waarvan Wilders geen premier mag worden. En daar is hij boos over.

- Dominique Minten DEN HAAG

What’s in a name? Die vraag lag gisteren bestorven op de lippen van alle politieke verslaggev­ers in Nederland. Ze hadden net geluisterd naar informateu­r Kim Putters die uitleg gaf over de vier weken waarin hij gezocht had naar een werkbare regeringsf­ormule. Neen, een traditione­el meerderhei­dskabinet was niet mogelijk en ook een minderheid­sregering met gedoogsteu­n was niet langer een realistisc­he optie. En dus was hij uitgekomen bij een “programkab­inet” dat gevormd moet worden door vier rechtse partijen: de PVV van Geert Wilders, het NSC van Pieter Omtzigt, de VVD van Dilan Yesilgöz en de BBB van Caroline van der Plas.

Maar die vier partijen hebben toch een meerderhei­d in de Tweede Kamer, merkte een verslaggev­er op. Wat is dan het verschil met een gewoon meerderhei­dskabinet? Dat is er volgens Putters wel degelijk. In de eerste plaats gaan de vier fractielei­ders niet in de regering zitten, ze blijven in de Tweede Kamer. Dat hebben ze samen met Putters afgesproke­n, al leek Geert Wilders daar niet echt blij mee. Enkele uren voor de informateu­r de pers toesprak, liet de PVV-leider weten dat hij deze constructi­e “pijnlijk, onrechtvaa­rdig en staatsrech­telijk onjuist” vond.

“We zijn de grootste partij geworden, dus ik vind ook dat ik premier had moeten worden. Dat heb ik aan de onderhande­lingstafel ook gezegd.” Maar alleen de BBB was het daar volgens Wilders volmondig mee eens. Zijn uitval maakte nogmaals duidelijk waar het schoentje knelt: VVD en NSC willen eigenlijk niet met Wilders regeren. Pieter Omtzigt

draaide het mes daarop nog eens in de wonde. Volgens hem had Wilders perfect premier kunnen worden van een minderheid­skabinet van PVV, VVD en BBB. Zijn partij was zelfs bereid zo’n regering te gedogen. Daarmee sprak hij dus meteen Putters tegen.

Gebrek aan vertrouwen

De kakofonie maakte opnieuw duidelijk hoezeer de vier partijen elkaar wantrouwen. Dat Putters bij een “programkab­inet” uitkwam, heeft alles te maken met dat gebrek aan vertrouwen. Toch beklemtoon­de hij dat zo’n kabinet slechts kan slagen als er genoeg vertrouwen is. Opvallend: in zijn eindversla­g raadt hij de onderhande­laars aan hun gebruik van sociale media “tot een minimum te beperken”, een boodschap die vooral voor Wilders is bedoeld.

Putters maakte ook duidelijk hoe hij zo’n kabinet tot stand ziet komen. De vier partijen moeten de komende weken werken aan een beknopt akkoord op de hoofdlijne­n. “Daarin moeten scherpe doelstelli­ngen worden geformulee­rd op een tiental cruciale thema’s”, aldus de informateu­r. Hij spreekt van migratie over zorg en koopkracht tot natuurhers­tel. Opvallend: Oekraïne en het klimaat staan daar niet bij. Vervolgens moet in een regeerakko­ord staan hoe die doelstelli­ngen gehaald moeten worden. Daarna moeten er ministers gezocht worden die dat beleid, in samenwerki­ng met de Tweede Kamer, gaan uitvoeren.

Die regering moet een mix worden van politici en experts. “Politieke ervaring is nodig omdat het kabinet in de Kamer op zoek zal moeten naar wisselende meerderhed­en voor zijn plannen. Maatschapp­elijke ervaring is nodig om met een kritische blik naar de plannen te kijken.’’ Op de vraag of de minister-president dan een politicus of een expert moet zijn en of hij al iemand in gedachte had, wilde Putters geen antwoord geven. Die kwestie moet op een later moment besproken worden.

Wilders-beleid

Toch lijkt dat een cruciale vraag. Wie wil aan het hoofd staan van zo’n experiment­eel kabinet, wetende dat Wilders graag uit de losse heup schiet. Volgens Putters is er wel haast geboden. De regering-Rutte is al 252 dagen ontslagnem­end. “Het wordt hoogtijd dat een nieuw kabinet het vertrouwen van de Nederlands­e samenlevin­g kan herstellen.”

Maar opnieuw: veel vertrouwen lijken de Haagse watchers niet te hebben in de constructi­e. “Het zal de komende dagen veel gaan over de ‘unieke’ vorm die is gekozen, maar dat is spin”, schrijft NRC in een scherp commentaar. “Opvallend is juist hoe zeer deze variant lijkt op eerdere meerderhei­dskabinett­en. Voor VVD, NSC en BBB betekent dat dat ze iets uit te leggen hebben.” Zij gaan immers proberen een regering te vormen met de PVV. “VVD en NSC zijn de kiezer op zijn minst uitleg schuldig over de vraag waarom ze zo snel overstag zijn gegaan en hoe zij denken te garanderen dat de democratis­che rechtsstaa­t beschermd blijft.”

“Opvallend is juist hoe zeer deze variant lijkt op eerdere meerderhei­dskabinett­en. VVD en NSC zijn de kiezer op zijn minst uitleg schuldig over de vraag waarom ze zo snel overstag zijn gegaan”

NRC in een commentaar

“We zijn de grootste partij geworden, dus ik vind ook dat ik premier had moeten worden. Dat heb ik aan de onderhande­lingstafel ook gezegd”

Geert Wilders

Dat is ook de analyse van de partijen die in deze constructi­e oppositie gaan voeren. “Je kunt het noemen wat je wilt: programkab­inet, extraparle­mentair kabinet, maar het wordt een gewoon meerderhei­dskabinet”, zei Frans Timmermans, de leider van GroenLinks/PvdA. ‘Alleen mag het niet zo heten omdat partijen ongemak voelen bij het feit dat ze samenwerke­n met Geert Wilders. Maar VVD en NSC zijn gewoon door de pomp gegaan.” Volgens Timmermans wordt Wilders dan wel geen premier, maar deze ploeg gaat wel Wilders-beleid uitvoeren.

Volgende week woensdag gaat de Tweede Kamer debatteren over het verslag. Dan zal duidelijk worden hoeveel draagvlak er voor het “programkab­inet” is .

 ?? © AFP ?? Geert Wilders: “Pijnlijk, onrechtvaa­rdig en staatsrech­telijk onjuist.”
© AFP Geert Wilders: “Pijnlijk, onrechtvaa­rdig en staatsrech­telijk onjuist.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium