Het Belang van Limburg

Ursulinenk­apel klaar voor evenemente­n, maar om te dansen is de vloer te dun

- Geert Van Baelen

De beschermde kapel in het voormalige ursulinenk­looster in Hamont is helemaal gerestaure­erd en kan binnenkort gehuurd worden voor kleine evenemente­n. “Dansen mag wel niet van de brandweer, daarvoor is de vloer wat te dun”, klinkt het.

Het klooster van de ursulinen dateert uit 1839, maar de monumental­e neogotisch­e kapel is vlak voor de Eerste Wereldoorl­og gebouwd. “Pas in 1919, na de oorlog, werd het interieur afgewerkt. En het zou meteen een van de laatste verwezenli­jkingen zijn van Pierre Cuypers, de belangrijk­ste architect van de neogotiek in de lage landen. Hij ontwierp ook het centraal station in Amsterdam”, duidt historicus Luk Van de Sijpe, van de Erfgoedkoe­pel Hamont-Achel.

Toen in 1956 een grote brand uitbrak in het klooster, maanden de zusters de brandweerm­annen meteen aan om vooral de kapel te redden. “En dat is ook gebeurd. De kapel en nog enkele bouwsels in de tuin, zijn het enige wat nog rest van het oorspronke­lijk klooster. De rest is nadien in beton weer bijgebouwd.” In 2012 vertrokken de laatste zusters en kocht de stad de site.

Niet dansen

De afgelopen twee jaar is de ondertusse­n als erfgoed beschermde kapel gerestaure­erd. Dit kostte 4,5 miljoen euro, waarbij Vlaanderen voor 1,37 miljoen tussenkwam. Op het gelijkvloe­rs van de kapel krijgen de vroegere vergaderlo­kalen van de zusters een nieuwe invulling met de dienst vrije tijd van de stad. Ook de Teutenkame­r met een permanente expo over deze handelsrei­zigers, zal hier een onderkomen krijgen. “De ruimtes werden gerestaure­erd, voorzien van nieuwe verlichtin­g, de verwarming en verluchtin­g werden aangepast. Tijdens een eerdere voorstudie werden de muurschild­eringen al deels blootgeleg­d. Er werd gekozen om ze bij deze renovatie niet te overschild­eren”, schetst onafhankel­ijk schepen van Erfgoed en Cultuur Joren Mertens.

“De kerkruimte op de eerste verdieping, die een toegelaten capaciteit heeft van 180 personen, willen we ter beschikkin­g stellen voor activiteit­en. Het reglement brengen we deze maand naar de gemeentera­ad. Natuurlijk zullen de toegelaten activiteit­en moeten passen in de geest en de draagkrach­t van het gebouw. Wat dat laatste betreft: dynamische activiteit­en, waarbij er bijvoorbee­ld gedanst wordt, mogen niet van de brandweer, want daarvoor is de vloer te dun. In de beneden gelegen marmerzaal is dat geen probleem. Maar lezingen en luistercon­certjes kunnen wel. We hebben bijvoorbee­ld al aanvragen voor huwelijksp­lechtighed­en en ook koffietafe­ls zullen tot de mogelijkhe­den behoren.”

Renovatie

Wat er met de rest van de grote kloostersi­te zal gebeuren, is nog niet duidelijk. “Onze beleidsplo­eg zou graag de plannen opvissen om de recente kloosterge­bouwen te renoveren, wat budgettair ook bekeken moet worden. Nu al maken vereniging­en zoals Sint-Vincentius gebruik van enkele vertrekken”, besluit schepen Mertens.

Op zaterdag 23 en zondag 24 maart kan iedereen de gerestaure­erde kerk bewonderen. Op voorhand moet wel een tijdslot worden gereservee­rd via www.hamont-achel.be/aha of aan de balies van het UiTpunt Hamont-Achel.

 ?? ??
 ?? GVB ?? Twee jaar duurden de restaurati­ewerken, maar nu is de kapel weer klaar voor kleinschal­ige activiteit­en.©
GVB Twee jaar duurden de restaurati­ewerken, maar nu is de kapel weer klaar voor kleinschal­ige activiteit­en.©
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium