Het Belang van Limburg

Het Limburgs Tuinrappor­t: uniek onderzoek naar de kwaliteit van onze bodem

In de nieuwe reeks Limburgs Tuinrappor­t presentere­n we de resultaten van het burgerwete­nschappeli­jk onderzoek naar de kwaliteit van tuinbodems in Limburg. Zitten er genoeg goeie organismen in onze grond? Welke stoffen hebben we te veel? Volgende week lees

- Karel Moors

De basis voor een gezonde tuin is een goeie bodem. Maar hoe is het gesteld met de grond waarin we tuinieren? Hoeveel micro-organismen leven in jouw tuin? Is de zuurtegraa­d goed? Zitten de chemische stoffen binnen de streefwaar­den? Kortom: wat is de kwaliteit van jouw tuin en hoe scoort die vergeleken met andere percelen in Limburg?

Dat lees je in het Limburgs Tuinrappor­t, een reeks artikelen die komende maandag start in Het Belang van Limburg en die een week lang loopt. We presentere­n daarin de resultaten van een groots burgerwete­nschappeli­jk onderzoek dat deze krant heeft opgezet samen met Universite­it Hasselt, het Departemen­t Omgeving en andere partners. Met dit onderzoek is voor het eerst de staat van de tuinbodems in Limburg in kaart gebracht en is onder andere onderzocht hoe het bodemleven varieert per grondtype, en welke verschille­n er bijvoorbee­ld zijn tussen moestuin, gazon of siertuin.

De resultaten van het onderzoek presentere­n we in vijf grote artikels waarin we het onder meer hebben over de micro-organismen die aan het werk zijn in Limburgse tuinen en of die het goed doen, van welke chemische stoffen opvallend hoge concentrat­ies zijn aangetroff­en en met welke tips je de bodemkwali­teit van je tuin kan verbeteren. Het Limburgs Tuinrappor­t is daarmee een nieuwe aflevering van Het Grootste Limburgond­erzoek Ooit van het Onderzoeks­centrum

Regioanaly­se van UHasselt (ORA) en deze krant.

Pionierswe­rk

Na een oproep in Het Belang van Limburg vorig jaar stelden ruim 5.000 mensen zich kandidaat om mee te doen met het burgerwete­nschappeli­jk project rond tuingrond. Uit al die inschrijvi­ngen selecteerd­en wetenschap­pers van de Universite­it Hasselt 1.000 tuinen om een zo goed mogelijke spreiding te krijgen over heel Limburg (en enkele randgemeen­ten) en de verschille­nde bodemtypes.

“We sturen een robot naar Mars om er de grond te bestuderen, maar we weten amper hoe het zit met het leven in onze eigen tuinbodems”, stelt doctor Sofie Thijs, bodemdesku­ndige van het Centrum voor Milieukund­e van de UHasselt, die met haar team dit onderzoek in goede banen leidde. “In één theelepel tuingrond zitten nochtans meer levende micro-organismen dan dat er mensen op aarde rondlopen. Maar over de precieze samenstell­ing van tuinbodems is nog niet zoveel geweten.”

Het ‘Bodemleven’-wetenschap­sproject heeft daar veranderin­g in gebracht met de hulp van 1.000 burgers. “We hebben op duizend percelen in Limburg data verzameld via theezakjes, bodemsenso­rs die vocht en temperatuu­r meten en via een bodemstaal. Op andere plaatsen is natuurlijk ook al bodemonder­zoek gedaan, maar niet met deze drie methodes tegelijk. Samen met 1.000 tuineigena­ars is er pionierswe­rk verricht”, zegt Sofie Thijs.

Referentie­kader

Vorige zomer zaten er drie maanden lang buideltjes groene en rode thee in de grond in duizend Limburgse tuinen. “We zijn nagegaan hoe sterk de thee verteerd is door micro-organismen zoals schimmels en bacteriën die leven in de bodem”, zegt Thijs. “Die Teabag-methode is bijvoorbee­ld ook al in Zwitserlan­d toegepast.”

Tegelijker­tijd registreer­den hoogtechno­logische bodemsenso­rs – zogenaamde tuindolken – automatisc­h de temperatuu­r en vochtgehal­te in duizend tuinen. Die gegevens werden automatisc­h naar de onderzoeke­rs doorgestuu­rd via het Orange-netwerk.

Daarnaast is op elk van de 1.000 percelen die deelnamen aan het onderzoek een bodemstaal genomen. In laboratori­a – ook buitenland­se, tot zelfs in de VS – is nagegaan hoeveel voedingsst­offen er in de Limburgse grond zat, hoeveel organische koolstof, wat de zuurtegraa­d was, en dergelijke meer.

“Er gebeurde ook een analyse waarmee je kan bepalen hoeveel bacteriën of schimmels in die bodem zitten. Daar hebben we in deze studie voor het allereerst een referentie­kader voor bepaald, een norm voor Limburgs bodemleven in de zomer”, aldus Thijs. “Bij toekomstig­e onderzoeke­n kun je dat verder verfijnen en aanpassen.”

Het project leverde een berg aan waardevoll­e data op die bewaard wordt voor toekomstig­e research. De duizend tuineigena­ars die deelnamen aan het onderzoek, krijgen elk een specifiek rapport van hun tuin, plus raad om eventuele problemen aan te pakken. Komende zondag vindt een slotevenem­ent van het ‘Bodemleven’-onderzoek plaats op de UHasselt.

“Samen met duizend tuineigena­ars is pionierswe­rk verricht”

Bodemdesku­ndige UHasselt

 ?? © BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Doctor Sofie Thijs, bodemdesku­ndige van de Universite­it Hasselt.
© BOUMEDIENE BELBACHIR Doctor Sofie Thijs, bodemdesku­ndige van de Universite­it Hasselt.
 ?? © BOUMEDIENE BELBACHIR ?? In 1.000 Limburgse tuinen gingen theezakjes de grond in.
© BOUMEDIENE BELBACHIR In 1.000 Limburgse tuinen gingen theezakjes de grond in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium