Het Belang van Limburg

Nummer 20 voor Elise Mertens

Met winst op de Australian Open en in Indian Wells is Elise Mertens (28) uitstekend begonnen aan het seizoen. De samenwerki­ng met haar vriend/coach Chris Heyman werpt duidelijk zijn vruchten af. “Het beste van twee werelden”, zegt de Hamontse.

- Johan Mulders

Mertens, die samen met Hsieh Su-Wei het eerste reekshoofd vormde in Indian Wells, versloeg in de finale Storm Hunter (haar partner van vorig seizoen) en Katerina Siniakova: 6-3 en 6-4 na een uur en elf minuten. Opvallend: Mertens en haar Taiwanese partner verloren geen enkele set tijdens dit toernooi. Voor de Hamontse was het al haar derde dubbeltite­l in Indian Wells, voor de 38-jarige Su-Wei zelfs al de vierde eindzege. De Taiwanese was nochtans met de nodige vraagteken­s aan het toernooi begonnen. “Ik werd ziek na mijn laatste toernooi in Qatar en daardoor kon ik de voorbije weken weinig trainen. De dokter gaf mij de raad om niet te sporten”, verklaarde ze.

“Mijn vriend Chris die ook mijn coach is? Voor mij is dat het beste van twee werelden”

Elise Mertens

Roland Garros

Elise Mertens, die haar eerste plaats op de wereldrang­lijst in het dubbel aan haar dubbelpart­ner moet afstaan, heeft intussen twintig dubbel- en acht enkeltitel­s op haar palmares staan. Enkel Kim Clijsters en Justine Henin doen in België beter dan de 28-jarige Hamontse. Het enige groot toernooi dat nog ontbreekt op Mertens’ palmares is Roland Garros. Over dik twee maanden krijgt Elise een nieuwe kans om die leemte op te vullen. Ook een olympische titel ontbreekt. Die zal er dit jaar ook niet komen omdat ze geen ticket krijgt voor de

Olympische Spelen. Daarvoor moest Mertens volgende maand met België aantreden tegen Amerika in de Billie Jean King Cup, maar ze past. Mertens geeft voorrang aan haar eigen carrière.

Vriend Chris

Ex-prof Chris Heyman (30) is nu ongeveer een jaar de vriend en coach van Mertens. Zijn hoogste ranking was ATP 285. “In het tenniscirc­uit worden er wel eens vragen gesteld bij dergelijke samenwerki­ng, maar voor mij is dit het beste van twee werelden”, reageerde Elise in een interview na de gewonnen finale. “De samenwerki­ng verloopt goed. Voor mij is het heel leuk dat Chris altijd aanwezig is, dat we samen reizen en samen iets opbouwen. We delen de mooie en de moeilijke momenten samen.”

Na drie jaar dubbelt Mertens ook opnieuw met Hsieh SuWhei.

“Ik heb haar opnieuw gevraagd omdat we elkaar goed aanvullen op het terrein,” zei Mertens hierover. “Naast en op het veld is ze wellicht de grappigste persoon in het tenniscirc­uit. Ze lacht altijd en ook op het terrein hebben we altijd plezier. Zo bracht ze onlangs nog een nieuwe grip aan terwijl wij het terrein opliepen voor onze match. Ze was het gewoon vergeten. In tegenstell­ing tot mij traint ze veel minder, nu ze enkel nog dubbelt. Het is dus aan mij om te lopen tijdens een match. Run Elise, roept ze dan voortduren­d. Zo lang ze blijft tennissen gaan we door.”

“Hsieh Su-Wei traint minder dan mij. Run Elise, roept ze dan ook voortduren­d”

 ?? © AFP ?? Elise Mertens en Hsieh Su-Wei verloren geen enkele set op weg naar de titel.
© AFP Elise Mertens en Hsieh Su-Wei verloren geen enkele set op weg naar de titel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium