Het Belang van Limburg

Voorbereid­ende werken Noord-Zuid aan E314 zijn voor bouwverlof klaar

- Chris Nelis

De werken aan de Grote Baan in de omgeving van de E314 in Houthalen zullen voor het bouwverlof klaar zijn. De aannemer zit volledig op schema in het kader van de voorbereid­ing op de aanleg van de Noord-Zuid.

Om ook de E314, de carpoolpar­king en de fietspaden af te stemmen op wat de nieuwe NoordZuid verbinding wordt, moeten heel wat voorbereid­ende werken uitgevoerd worden. Een van de ingrepen is een verbeterde aansluitin­g van het bedrijvent­errein Centrum-Zuid op de E314. Daarmee wordt de buurt ontlast van dagelijks 6.300 voertuigbe­wegingen. Momenteel kan je wel van de E314 rechtstree­ks de autosnelwe­g op, maar niet andersom. Nu moet het verkeer van het industrieg­ebied via de Brugstraat en de Meerstraat naar de Grote Baan om zo naar de autosnelwe­g te kunnen rijden. Dat zorgt vooral tijdens piekmoment­en voor heel wat verkeersop­stoppingen op het kruispunt met de Koolmijnla­an. Dan is er ook nog de aanleg van een fietsverbi­nding tussen de Grote Baan en Centrum-Zuid. Die moet zorgen dat fietsers sneller en conflictlo­os het industrieg­ebied kunnen bereiken. In de loop van deze week wordt de fietslus onder de brug van de E314 afgewerkt.

Bypass

Deze week zal ook de nieuwe afslagstro­ok naar de carpoolpar­king klaar zijn. Voor het verkeer dat van Centrum-Zuid naar Lummen

moet, wordt een bypass voorzien. Daardoor moeten de bestuurder­s niet via de toekomstig­e verkeersli­chten passeren. Daarnaast er zijn nog heel wat andere uit te voeren werken alvorens het kruispunt opgeleverd kan worden. Het passerende verkeer zal dus nog even over de versmalde rijstroken moeten rijden. Aan bestuurder­s wordt gevraagd hun snelheid te matigen tot maximum 50 kilometer per uur. Onder meer omdat er mensen aan het werk zijn in de omgeving wordt daar extra op gecontrole­erd.

Nog voor het bouwverlof zal het afrittenco­mplex volledig omgevormd zijn tot een volwaardig kruispunt met automatisc­he lichtenreg­eling. En dan kan het grote werk beginnen. Het voorontwer­p van het projectbes­luit over de Noord-Zuid is goedgekeur­d. Wat nog volgt is het ontwerp projectbes­luit, het openbaar onderzoek en het definitiev­e projectbes­luit. De uitvoering gebeurt tussen 2024 en 2030.

 ?? CN ?? De aannemer zit volledig op schema voor de herinricht­ing van het verkeersco­mplex ter hoogte van de E314.©
CN De aannemer zit volledig op schema voor de herinricht­ing van het verkeersco­mplex ter hoogte van de E314.©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium