Het Belang van Limburg

Aantal meldingen bij Audit Vlaanderen over lokale besturen verdrievou­digd

- Mark van Luyk

Het aantal meldingen bij Audit Vlaanderen over lokale besturen is sinds 2020 verdrievou­digd. Maar de kloof tussen die meldingen en het aantal opgestarte onderzoeke­n groeit. Met andere woorden; er is vaak rook maar minder vuur.

Audit Vlaanderen is een onafhankel­ijke Vlaamse administra­tie die de organisati­e en werking van overheidso­rganisatie­s controleer­t. In vijfenzeve­ntig procent van de audits gaat het over de organisati­estructure­n en processen van gemeenten, provincies en OCMW’s. Maar het is net de andere 25 procent, onderzoek naar gemelde incidenten, die in de kijker lopen. Audit Vlaanderen onderzocht in Sint-Truiden bijvoorbee­ld de geheime lening aan oud-burgemeest­er Jef Cleeren en de mogelijke belangenve­rmenging van schepen Jelle Engelbosch bij de aankoop van een stuk grond. Dat worden forensisch­e onderzoeke­n genoemd en ze worden pas gestart na een uitgebreid vooronderz­oek.

Enorme stijging

In 2014 werd Audit Vlaanderen bevoegd voor de lokale besturen en dat zorgde voor een enorme stijging van het aantal meldingen. Van 2014 tot eind vorig jaar werden er maar liefst 634 meldingen gedaan bij Audit Vlaanderen over onregelmat­igheden bij lokale besturen. Sinds 2020, het coronajaar, verdrievou­digde het aantal meldingen nagenoeg. Het aantal meldingen over de Vlaamse administra­tie lag een stuk lager met 287 meldingen. De meest gemelde problemen waren belangenve­rmenging bij aankopen of omgevingsv­ergunninge­n, misbruik van overheidsm­ateriaal en diefstal.

Onbruikbar­e meldingen

Van de 634 meldingen over lokale besturen zijn er uiteindeli­jk maar 110 forensisch­e onderzoeke­n opgestart. 444 onderzoeke­n bleven zonder gevolg. Volgens Audit Vlaanderen is er een groeiende kloof tussen het aantal ontvangen meldingen en het aantal opgestarte forensisch­e audits en heeft dat te maken met de kwaliteit van de melding. Door de grote media-aandacht raakte de dienst bekender bij het grote publiek en komen er veel onbruikbar­e meldingen binnen. Een mooi voorbeeld daarvan is dat tijdens de recente vriesperio­de iemand Audit Vlaanderen wilde inschakele­n omdat de sneeuw in haar straat niet geruimd was.

 ?? © KV ?? Door de media-aandacht voor de onderzoeke­n van Audit Vlaanderen, zoals die in Sint-Truiden, komen er meer meldingen binnen.
© KV Door de media-aandacht voor de onderzoeke­n van Audit Vlaanderen, zoals die in Sint-Truiden, komen er meer meldingen binnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium