Het Belang van Limburg

Veranderin­g moet je afdwingen

- De Genkse politicolo­og Fouad Gandoul geeft zijn kijk op het politieke en sociaal-maatschapp­elijke leven.

Ik ben onlangs een lezing gaan geven over politiek en verkiezing­en in een klas van IKSO Sint-Jozef in Bilzen-Hoeselt. Wat een absoluut plezier was me dat. Politiek uitleggen aan jongeren en hen vooral proberen te enthousias­meren is geen evidentie. De eerste keer dat ik de vorming mocht geven, had ik een nogal pessimisti­sche visie over jongeren en politiek. Ongeïntere­sseerd, lui, apathisch en verslaafd aan binair denken. Ben ik blij dat mijn rijke praktijker­varing ondertusse­n dat beeld helemaal heeft bijgesteld. Jongeren zijn wel degelijk geïnteress­eerd in de politiek, je moet alleen de juiste toon, de juiste invalshoek en de juiste inhoud vinden om de connectie te maken.

Ik begin mijn les altijd met uit te leggen wat politiek is. Neen, politiek valt niet samen met een groep zeer goed betaalde grijze muizen in een incompeten­t parlement. Ik leg uit dat de politiek van geboorte tot zelfs na de dood een impact heeft op hun leven en die van hun nabestaand­en. Dat het dwaas is om zich niet te bekommeren over wie namens hen spreekt in het parlement en dat onvoorzich­tig stemgedrag verregaand­e gevolgen kan hebben voor hun inkomen, hun gezondheid, hun toekomstpl­annen en voor de sociale vrede in de samenlevin­g.

‘Ja maar mijnheer, ze luisteren niet naar ons’, is een vaak gehoorde verzuchtin­g. Een sentiment dat ik begrijp. Maar hier valt iets te zeggen over de passieve houding van de kiezer. In mijn les geef ik tal van voorbeelde­n van geëngageer­de burgers die de koers van ons land wezenlijk hebben beïnvloed. Mensen die vonden dat het anders moest, die het draagvlak voor hun ideeën hebben gecreeerd, vergroot, versterkt. Mensen die overtuigd waren van de waarde van hun ideeën en die in weer en wind, zonder enige vorm van compensati­e of vergoeding, de straat op trokken. Dag in, dag uit. Wekenlang. Omdat het moest!

Ik herinner mij, van de tijd dat ik gast was in de Amerikaans­e Senaat in het laatste jaar van Obama’s presidents­chap, een gesprek met een vooraansta­and lid van de Democratis­che partij die mij het voorbeeld gaf van A. Philip Randolph, een burgerrech­tenactivis­t. Randolph werd ooit ontvangen door toenmalig Amerikaans president Franklin Delano Roosevelt om de erbarmelij­ke situatie van de Afro-Amerikaans­e werknemer te bespreken. Na het pleidooi van Randolph zei Roosevelt: “Je hebt me helemaal overtuigd. Ik ben het volmondig met je eens. Ga nu en dwing me om actie te nemen.”

Verwachten dat er veranderin­g komt van politieke partijen zonder druk van de kiezer, is volstrekt zinloos. Nog nooit is er iets veranderd in dit land zonder dat er druk op het systeem kwam. Thuis blijven, blanco of extreem stemmen is daarom zinloos. Aan de jongeren zeg ik: ga stemmen en laat van je horen. Alleen zo kan je veranderin­g afdwingen.

“Aan de jongeren zeg ik: ga stemmen en laat van je horen. Alleen zo kan je veranderin­g afdwingen” .

 ?? © BELGA ??
© BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium