Het Belang van Limburg

Duivels treffen Malinovsky­i op EK

Zoals verwacht heeft niet IJsland, maar Oekraïne zich via de barrages geplaatst voor het EK (2-1). Onze Rode Duivels spelen er hun laatste groepsmatc­h tegen op 26 juni in Stuttgart. Wat mogen we van Oekraïne verwachten?

- Jonas Withouck

Wie is de sterspeler?

De Belgische verdediger­s zullen hun handen vol hebben met Artem Dovbyk (26). De sterke centrumspi­ts scoorde dit jaar al veertien keer bij Girona, de revelatie in Spanje. De veelzijdig­e aanvaller - hij is groot, sterk, snel en technisch - verbaasde tegen Sevilla met een hattrick in amper zes (!) minuten. Zijn geschatte marktwaard­e is daardoor in acht maanden tijd verdubbeld, van vijftien naar dertig miljoen euro.

Bij de Oekraïense nationale ploeg moet Dovbyk nog op toerental komen: na 24 interlands zit hij aan acht goals. Op het EK in 2021 mocht hij slechts één keer invallen, in de verlenging­en van de 1/8ste finale tegen Zweden, en hij zorgde meteen voor de winnende treffer.

Wie zijn de anderen?

Aanvoerder Oleksandr Zinchenko (27, Arsenal) en vleugelaan­valler Mykhailo Mudryk (23, Chelsea) zijn de bekendste namen in de selectie. Mudryk kostte in de winter van 2023 liefst 70 miljoen euro, maar heeft het moeilijk om de torenhoge verwachtin­gen in te lossen in de Premier League. Met Anatoliy Trubin (22, Benfica) en Andriy Lunin (25), een van de doublures van Thibaut Courtois bij Real Madrid, hebben de Oekraïener­s ook twee prima doelmannen.

In België kennen we ook Sergiy Sydorchuk (32, Westerlo), Bogdan Mykhaylich­enko (27, ex-Anderlecht), Ruslan Malinovsky­i (30, ex-Genk) en Roman Yaremchuk (28, ex-Gent, Club Brugge), al is geen enkele van die vier onbetwist basisspele­r bij zijn land. Yaremchuk is nog steeds eigendom van blauw-zwart. Op huurbasis bij Valencia kwam hij dit seizoen tot nog toe vier keer tot scoren, waaronder eentje tegen

Real Madrid. Hij was van goudwaarde voor zijn land door in de halve finale van de EK-barrages tegen Bosnië in te vallen, te scoren en een assist te geven voor de winning goal.

Wie is de trainer?

Voor echte kenners van het Europese voetbal geen onbekende. Sergiy Rebrov (49) speelde in de jaren 90 en 2000 als aanvaller bij Dinamo Kiev, Fenerbahçe en Tottenham. Als trainer werd hij twee keer kampioen met Dinamo Kiev in zijn thuisland en drie keer met Ferencvaro­s in Hongarije. Tussendoor koos hij voor oliedollar­s in Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. In de zomer van 2023 werd Rebrov Oekraïens bondscoach en sinds kort is hij ook vicevoorzi­tter van de voetbalbon­d.

Hoe goed is Oekraïne bezig?

In de EK-kwalificat­iegroep met Engeland, Italië, Noord-Macedonië en Malta eindigden de Oekrainers nipt derde. Op de slotspeeld­ag hadden ze Italië eigenhandi­g tot de barrages kunnen veroordele­n, maar het werd 0-0 en de Italianen kwalificee­rden zich rechtstree­ks voor het EK dankzij een beter doelsaldo. Eerder vorig jaar had Oekraïne Engeland al eens in bedwang kunnen houden (1-1) en een oefenpot tegen Duitsland eindigde op 3-3.

De Oekraïners zijn zwaar getroffen door de oorlog, maar de sport verenigt hen. Er staat een stevig team én kwaliteit op het veld. Oekraïne lijkt zeker een klasse beter dan Roemenië en Slovakije, de andere EK-tegenstand­ers van de Rode Duivels.

Misschien best dat de Belgen de Oekraïners pas in de laatste groepsmatc­h treffen op het EK. Afspraak op 26 juni in Stuttgart.

Georgië voor het eerst naar het EK

Naast Oekraïne heeft ook Georgië zich geplaatst voor het EK. Het klopte Griekenlan­d (0-0) na strafschop­pen. Het land van Napoli-aanvaller Khvicha Kvaratskhe­lia debuteert straks op het EK, waar het in een poule met Portugal, Turkije en Tsjechië zit. De derde barragewed­strijd, tussen Wales en Polen kende geen winnaar na negentig minuten (00). Bij het ter perse gaan waren de verlenging­en nog bezig.

Standard moet dit seizoen niet meer rekenen op een terugkeer van Nathan Ngoy. De 20-jarige verdediger werd geopereerd aan de hamstrings en is drie tot vier maanden buiten strijd. *** Eden Hazard keert (even) terug uit zijn voetbalpen­sioen. De voormalige Rode Duivel zal in juni deelnemen aan de ‘Kings World Cup’ in Mexico, een toernooi georganise­erd door Barcelona-legende Gérard Piqué. *** Ives Serneels heeft Amber Tysiak en Davina Philtjens opgeroepen voor de EK-kwalificat­ieduels van de Red Flames tegen Spanje (5 april) en Denemarken (9 april). *** De Braziliaan­se ex-internatio­nal Dani Alves werd veroordeel­d tot 4,5 jaar cel in een verkrachti­ngszaak, maar is nu weer op vrije voeten. Hij betaalde een borgsom van 1 miljoen euro. *** Alan Minda (Cercle) liep met Ecuador een zware enkelverzw­ikking op. Hij mist al zeker de derby van zondag op de openingssp­eeldag van play-off 1 tegen Club Brugge. *** Duitsland won in extremis de altijd beladen clash met Nederland. Het werd 2-1 in Frankfurt. Veerman (PSV) bracht Oranje snel op voorsprong, maar Mittelstäd­t (Stuttgart) en Füllkrug (Dortmund) zorgden voor de Duitse zege.

 ?? © AFP ?? In de halve finale van de play-offs begon Malinovsky­i op de bank. In de finale tegen IJsland mocht hij in de basis starten.
© AFP In de halve finale van de play-offs begon Malinovsky­i op de bank. In de finale tegen IJsland mocht hij in de basis starten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium