Het Belang van Limburg

Kuringse kapper looft speurwerk van agenten die inbraak ophelderen

- Geert Houben

“De speurders hebben me verrast. Ze hebben niet stilgezete­n.” Vol lof is de Hasseltse kapper Ronny Schuermans voor de politie nadat ze een inbraak bij hem opklaarden. De Albanese inbreker werd gevat kwam intussen al voor de rechtbank, waar hij 40 maanden cel kreeg.

Onder het mom van ‘als het goed is, dan zeggen we het ook’, belde Ronny Schuermans naar de redactie. “Chapeau voor het gerecht. Hoe vaak hoor je wel ‘er gebeurt niets’, of ‘ze doen niets’. Integendee­l. Als er goed werk geleverd wordt, mag dat ook in de krant komen.” In september 2022 was Ronny, die als kapper tot ver buiten Kuringen bekend is, minder enthousias­t. “Inbrekers hebben me opnieuw gevonden. Voor de vijfde keer al pikken ze weer alles weg”, klonk het toen.

In de nacht van 17 op 18 september hield de Hasselaar een kater over aan een feestje. Niet omdat hij te diep in het glas had gekeken, maar omdat hij na zijn thuiskomst een brandgeur opmerkte. Toen hij rond 2.30 uur naar boven ging, wist Ronny zowel letterlijk als figuurlijk hoe laat het was. “Mijn kluis, met een wand in dubbele staalplaat en daartussen chemisch beton, was opengeslep­en. De ravage was enorm. Het leek wel of ze de kluis met dynamiet hadden laten openspring­en.”

Tip?

Een Breitling horloge met een waarde van 12.660 euro was verdwenen, net zoals juwelen van zijn moeder en 4.000 euro cash. Eveneens gestolen: twee namaakhorl­oges. “Na de vorige inbraken hebben ze me aangeraden om nephorloge­s van bekende merken in mijn slaapkamer te leggen. En ook die werden gepikt.”

Via de tuin en een plat dak raakten de daders tot bij de slaapkamer. Het kantelraam stond open en werd opengeduwd. “Ik kan het nog altijd niet goed begrijpen. In mijn huis heb ik twaalf deuren en daarvan heeft de inbreker er maar twee geopend. Hij wist de kluis staan en heeft het alarm kunnen ontwijken. Ik blijf erbij dat hij zijn bronnen had of een tip gekregen heeft. Bovendien ging het dan nog eens om een Albanese inbreker die in Brussel verbleef. Uitgereken­d zo iemand komt dan hier in Kuringen inbreken. Ze wisten wel heel goed waar ze moesten zijn”, zegt Ronny.

DNA

De nu 30-jarige dader bezeerde zich bij het openbreken van het slaapkamer­raam en liet bloed achter. Een dankbaar aanknoping­spunt om hem via DNA-onderzoek te linken aan een inbraak in Kontich. Speur werk van de Federale Gerechteli­jke Politie (FGP) Limburg kon hem en nog vier kompanen in beeld brengen. Op korte tijd vielen hun namen bij inbraken in zowat heel het land, waarbij ze het vooral op juwelen, geld en elektronic­a gemunt hadden. Uiteindeli­jk konden de speurders enkel de 30-jarige Albanees in verband brengen met de inbraak bij Ronny en de diefstal in Kontich.

De dader is onlangs voor de Hasseltse rechtbank moeten verschijne­n, maar gaf verstek. Bij de bepaling van de straf hield de rechter rekening met het strafblad van de dader. Eerder had de Brusselse rechtbank hem al 25 maanden cel opgelegd voor gelijkaard­ige feiten. In het vonnis bestempeld­e de rechter de Albanees als een rondtrekke­r. “Dit leidt tot een onveilighe­idsgevoel bij de bevolking. Hij kwam enkel het land binnen om in alle anonimitei­t feiten te plegen om vervolgens terug te keren kan zijn thuisland, wat zijn pakkansen zou verkleinen.” Het komt de man op veertig maanden cel en 3.200 euro boete te staan.

Schadeverg­oeding

Aan slachtoffe­r Ronny Schuermans is de Albanees net geen 13.000 euro verschuldi­gd. “Ik heb me burgerlijk­e partij gesteld, maar denk niet dat ik er ooit iets aan ga hebben. De dader zal me toch niets kunnen betalen. Ik was wel verzekerd, maar het Breitling horloge had ik niet naar waarde laten taxeren en verzekeren. De oorspronke­lijke waarde krijg ik helemaal niet terug. Nu heb ik mijn les geleerd en heb alles beter laten verzekeren. Alleen kost me dat dan weer jaarlijks een enorme som geld.”

“In mijn huis heb ik twaalf deuren en daarvan heeft de inbreker er maar twee geopend. Hij wist de kluis staan en heeft het alarm kunnen ontwijken. Ik blijf erbij dat hij zijn bronnen had of een tip gekregen heeft.” Ronny Schuermans

 ?? ©
KAREL HEMERIJCKX ?? De kluis van Ronny werd in september 2022 opengeslep­en. De Albanese inbreker nam een Breitling horloge, juwelen en 4.000 euro cash mee.
© KAREL HEMERIJCKX De kluis van Ronny werd in september 2022 opengeslep­en. De Albanese inbreker nam een Breitling horloge, juwelen en 4.000 euro cash mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium