Het Belang van Limburg

Ooit surften we allemaal via 3G, maar dit jaar wordt het netwerk opgedoekt

Wereldwijd loopt het 3G-netwerk op zijn laatste benen. In de VS werd het gebruik van 3G sinds vorige zomer zelfs al helemaal stopgezet. De Belgische operatoren maken er dit jaar werk van. Telenet informeert zijn klanten nu per brief, Orange is al begonnen

- Roel Damiaans

Eerst en vooral: laten we het aantal resterende gebruikers van het 3G-netwerk niet overschatt­en. Volgens een rapport uit 2022 van het Belgisch Instituut voor Postdienst­en en Telecommun­icatie (BIPT) blijkt dat in dat jaar 96,3% van de mobiele data via het 4G-netwerk werd verzonden. De hoeveelhei­d mobiele data die gebruikmaa­kte van het 3G-netwerk bedroeg slechts 2,2% in 2022. Dat percentage zal vandaag uiteraard nog lager liggen.

3G werd in 2004 in België geïntroduc­eerd als opvolger van het 2G-netwerk. Dankzij het nieuwe netwerk konden gebruikers voor het eerst buitenshui­s met een hogere netwerksne­lheid internette­n via hun telefoon. Vandaag is de technologi­e achterhaal­d, de huidige generatie smartphone­s is uitgerust voor de nog snellere en betere netwerken 4G en zelfs al 5G. Er is een dubbele reden waarom operatoren het 3G-netwerk nu geleidelij­k aan opdoeken. Enerzijds wordt zo plaats gemaakt voor de snellere 4G- en 5G-netwerken, anderzijds is er een milieuaspe­ct aan gekoppeld: de nieuwe netwerken zijn veel energiezui­niger.

Masten en stations

Opvallend is dat het nog oudere 2G-netwerk wel blijft bestaan. “Daar is een goede reden voor”, zegt woordvoerd­er Jimmy Smedts van het BIPT. “2G wordt nog veel gebruikt voor machine to machine-toepassing­en (M2M). Denk bijvoorbee­ld aan frisdranka­utomaten die een bericht kunnen sturen wanneer de blikjesvoo­rraad op is. Of parkeeraut­omaten, die maken er ook gebruik van. Het gaat vaak om heel weinig informatie dat gedeeld wordt en daarom kan het 2G-netwerk wel nog dienen. Op termijn zullen deze M2M-toepassing­en worden geüpgraded naar 4G, maar de afschakeli­ng van 2G is de eerste jaren nog niet aan de orde.”

Op dit moment brengen de grote Belgische telecomope­ratoren - Proximus, Orange en Telenet/Base - hun klanten op de hoogte over de uitfaserin­g van het 3Gnetwerk. Orange is al met de werken begonnen in januari, Telenet doet het in september en Proximus nog later dit jaar. “Zo’n uitfaserin­g gebeurt geleidelij­k”, zegt communicat­ieverantwo­ordelijke Bert Leoen van Proximus. “We zijn al anderhalf jaar bezig om de bedrijven te informeren zodat ze voldoende tijd hebben om over te stappen op 4G. In de grote stedelijke gebieden is er eigenlijk al geen 3G meer beschikbaa­r. De modules worden systematis­ch weggehaald van gsm-masten en de bijhorende basisstati­ons. Dat we na die uitfaserin­g het 3G-netwerk niet meer moeten onderhoude­n, is op zich ook een extra voordeel.”

“In de grote stedelijke gebieden is er eigenlijk al geen 3G meer beschikbaa­r”

Bert Leoen Communicat­ieverantwo­ordelijke Proximus

 ?? © RR ?? Het duurt nog maanden vooraleer de 3G-hardware uit de gsmmasten en basisstati­ons is verwijderd.
© RR Het duurt nog maanden vooraleer de 3G-hardware uit de gsmmasten en basisstati­ons is verwijderd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium