Het Belang van Limburg

Wisselvall­ige start, maar eerste zonnetje lokt toeristen naar bloesems

Een aarzelende start, maar her en der toch al “volle bak” op maandag. In Haspengouw kende het bloesemsei­zoen tijdens het paasweeken­d een start die even wisselvall­ig was als het weer.

- Joos Meesters

Een frisse 13 graden en een bij momenten dreigende hemel. Van een overrompel­ing was zaterdag geen sprake in Borgloon. Wie zich neerplantt­e op het terras van een bloesembar kon best nog een sjaal en winterjas verdragen.

“Het is frisjes en daardoor zijn de mensen nog wat terughoude­nd”, zegt Maxime Seurs van Vespa Haspengouw. “Ik heb zaterdag een 12-tal klanten voor een vespa gehad. Maar we staan ook nog maar aan het begin van het seizoen. Meer dan de helft van de bloesems moet nog komen.” De echte drukte verwacht Seurs vanaf het einde van de week. “Ik heb dertig vespa’s en vanaf volgende vrijdag zijn die allemaal verhuurd tot eind juli.”

Bus Chinezen

Een familie uit Zele bevestigt dat het op de eerste dag van het paasweeken­d maar kalm is op de wandelpade­n in de buurt van het doorkijkke­rkje in Borgloon. “Maar we hebben vanmorgen toch al een bus Chinezen gezien”, klinkt het in het 12-koppige gezelschap van ‘padre’ Noël Moens. “Elk jaar met Pasen gaan we op weekend met de familie. Dit keer hebben we een groot huis gehuurd in Veulen. Het is mooi, maar voor de bloesems op hun mooist zijn we precies toch nog een weekje te vroeg.”

Aan een camper achter Wijnen Fietscafé Heirbaan 66 in Helshoven worden ballonnen opgeblazen. “We zijn naar hier gekomen om mijn vijftigste verjaardag te vieren”, zegt Lydie Vanderstap­pen uit Neeroetere­n. “Een paar keer per jaar komen we hier in het restaurant eten.

Het toeval wil dat de bloesems dit jaar wat eerder zijn. Als het weer morgen goed is, gaan we fietsen tussen de bloesems. Mooi meegenomen.”

Picknickx

Peter Deltour, schepen van Toerisme in Sint-Truiden (N-VA), klinkt niet ontevreden over het openingswe­ekend. “Door het mindere weer komt het allemaal wat trager op gang, maar de mensen blijven niet weg. De bezettings­graad van onze B&B’s en hotels was zo’n 70 à 75 procent dit weekend. Voor volgend weekend zitten we nu al aan 10 procent meer. Vanaf zaterdag starten onze schemerwan­delingen, waar veel interesse voor is.”

Voor de Jorishoeve in Gingelom is het een aarzelende start. “Door het weer was het redelijk kalm. Veel geplande picknicks in onze boomgaard hebben we moeten annuleren. Ook met onze rondritten in golf karretjes zijn we nog niet van start gegaan. We merken wel dat de reservatie­s goed binnenlope­n. Hopelijk hebben we volgend weekend beter weer.”

Viktor Verhulst

Toch was het her en der wel al druk. “Zaterdag hadden we een leuke start met Viktor Verhulst die kwam draaien voor 1.200 man op het Velms bloesemfee­st”, zegt Peter Onkelinx van de BelOrta Bloesembar in Sint-Truiden. Zondagmidd­ag was het redelijk oké. En vanmiddag (maandag, nvdr.) is VTM hier komen filmen en is de zon beginnen te schijnen. En plots was het hier volle bak en heb ik zelfs extra personeel moeten optrommele­n.”

De bloesemtoe­risten kwamen uit alle windstreke­n. “Uit Westen Oost-Vlaanderen, Nederlande­rs, Walen en zelfs een bus met studenten uit India die in Leuven studeren”, zegt Onkelinx, die vol vertrouwen uitkijkt naar de rest van het bloesemsei­zoen. “De start is genomen. We zijn klaar om zeven weken toeristen te ontvangen.”

“Het is nog kalm, maar we hebben toch al een bus Chinezen gezien” Familie Moens uit Zele

Honderden kinderen hebben zondag deelgenome­n aan de traditione­le paaseieren­raap in het Openluchtm­useum van Bokrijk. De champetter zag erop toe dat het allemaal volgens de regels gebeurde. De raap gebeurde onder een stralende zon en werd voorafgega­an door een preek van de pastoor in het kerkje van Zepperen. Op een veld werden twee zones afgebakend. Eentje voor wat oudere kinderen die op zoek mochten zonder de hulp van hun ouders en eentje voor de kleinsten waar mama of papa wel een handje mochten toesteken.

 ?? © RR ?? Drukte in de BelOrta Bloesembar.
© RR Drukte in de BelOrta Bloesembar.
 ?? © KAREL HEMERIJCKX ?? Genieten van de bloesems, dat is nog even met de winterjas aan: zoals deze familie uit Zele.
© KAREL HEMERIJCKX Genieten van de bloesems, dat is nog even met de winterjas aan: zoals deze familie uit Zele.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium