Het Belang van Limburg

Topfavorie­t Cédric Keppens pakt uit met knap nummertje

- Freddy Vaes

Zoals verwacht werd de laatste rit ook de lastigste. Geen massaspurt maar een peloton dat uiteindeli­jk in stukken en brokken over de finish reed in een slotrit die heel vroeg werd opengebrok­en via een uitval van zes renners. Met nog meer dan 40 kilometer voor de boeg lieten Cédric Keppens en Seppe Geerinck hun gezellen in de steek, op zoek naar rit- én eindwinst.

De twee leiders gaven zich volledig en op het einde was het snel duidelijk dat Keppens de betere was. Een paar keer wachtte hij op Geerinck in de hoop dat die hem op beter lopende stukken steun kon bieden. Hetgeen de Breeënaar ook deed. “We hadden afgesproke­n zolang mogelijk bij elkaar te blijven omdat we daar allebei het meeste voordeel uit konden halen”, aldus Seppe. “Dat ik Cédric niet tot het einde zou kunnen volgen, was me wel duidelijk. “Maar als we bij elkaar bleven, was dat goed voor hem en ook voor mij. Zo kon ik uit de greep van de achtervolg­ende groep blijven en zo ook tweede worden in het eindklasse­ment. Wat uiteindeli­jk ook is gelukt.”

Daarmee nam Geerinck ook de trui van Beste Limburger van zijn ploegmaat Cas Hermans over. “Ik had het Cas nochtans heel hard gegund”, benadrukt Seppe. “Hij reed een heel sterke Ster.”

Tijdritsta­ge

Geerinck heeft - net als Hermans - vergeleken met vorig jaar f linke stappen gezet. “Dat is dankzij de ploeg die mij samen met Cas Hermans de kans gaf om enkele dagen met tijdritkam­pioen Alec Segaert

op tijdritsta­ge te gaan. Daar hebben we heel wat geleerd. Dat bleek al tijdens de proloog. Ook heb ik afgelopen winter onder leiding van mijn trainer Rutger Wouters heel hard getraind. Ik ben sterker geworden. Deze tweede plaats in de Ster is daar een bewijs van.”

Tegenslag

Met de eindwinst van Keppens, die vooraf door de kenners als groot favoriet werd bestempeld, wint er na het Deense tijdperk weer eens een Belg. En niet de eerste de beste. Als nieuweling won hij meer dan twintig wedstrijde­n waaronder de Ronde van Vlaanderen, de EYOF in Slowakijke, een rit in de Triptique en de lastige topcompeti­tiewedstri­jd in Jemeppe. En vorig jaar werd hij als eerstejaar­s junior eindwinnaa­r van de altijd internatio­naal sterk bezette en lastige UCIwedstri­jd Aubel-Thimister-Stavelot.

“En toch was ik hier niet helemaal zeker”, blikt Keppens nog even terug. “Mijn proloog was goed maar niet super. Nadien had ik wat tegenslag. Zondag wilde ik al wat proberen maar trapte na 35 kilometer mijn wiel los. In de slotrit had ik goede benen. Met Seppe kreeg ik ook iemand mee die er voluit voor wilde en durfde gaan.”

Voor het topteam AVIA werd het een gedroomd paasweeken­d. Zondag won immers hun Noorse gastrenner Felix Kristoff, neefje van Alexander. En maandag zette Keppens dus een hele dikke kers op de taart.

“Dat ik Cédric niet tot het einde zou kunnen volgen, was me wel duidelijk”

 ?? © FREDDY VAES ?? Het podium van de Ster van Zuid-Limburg. Inzet: Cédric Keppens (rit- en eindwinnaa­r).
© FREDDY VAES Het podium van de Ster van Zuid-Limburg. Inzet: Cédric Keppens (rit- en eindwinnaa­r).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium