Het Belang van Limburg

Wandelbrug over kanaalkom moet eind 2025 klaar zijn

- Dirk Jacobs

Nadat een eerste voorstel onhaalbaar bleek, zijn nu nog drie opties in de running voor het ontwerp van de brug over de kanaalkom in Hasselt. “We hopen in de zomer te landen, zodat we nog dit najaar de werken kunnen opstarten”, zegt schepen Laurence Libert (Open VLD).

De eerste procedure voor de bouw van de verbinding­sbrug tussen beide oevers van de kanaalkom werd in het voorjaar van 2023 stopgezet. “Het ontwerp was mooi, maar bleek technisch niet uitvoerbaa­r”, zegt schepen Libert. “Daarom hebben we nadien ervoor gekozen om te werken via een ‘medediging­sprocedure met onderhande­ling’. Het voordeel van deze methode is dat er onderhande­ld kan worden en gezocht kan worden naar opdienen, lossingen voor de gunning bij eventuele problemen. Zo ligt nadien een nagenoeg volledig afgewerkt ontwerp klaar en kan na de goedkeurin­g van de omgevingsv­ergunning meteen gestart worden met werken.”

Complex bouwwerk

“We hebben drie kandidaten gekozen om de procedure mee op te starten. Ze hebben een toelichtin­g gekregen, ze zijn met de diensten ter plekke geweest en ze hebben daar en nadien nog de mogelijkhe­id gekregen om vragen te stellen. Daarna hebben ze hun ontwerp en offertes ingediend, die we grondig geanalysee­rd hebben. Om te voorkomen dat we op dezelfde problemen als eerder zouden botsen, is daar ruimschoot­s de tijd voor genomen. Het is en blijft een complex bouwwerk. Er moet rekening gehouden worden met verschille­nde parameters zoals de ongelijkhe­id van de kades en de hellingsgr­aad van de brug – die mag niet te steil zijn omwille van de toegankeli­jkheid, terwijl toch de vrije doorvaarth­oogte moet gerespecte­erd worden. Die evaluatie is nu volledig klaar en dus kunnen we de eindonderh­andelingen opstarten. Daarna kunnen de kandidaten een zogenaamde BAFO (best and final offer, het beste en laatste voorstel, red.) indienen.”

Per schip

“Op basis daarvan kunnen we uiteindeli­jk de werken gunnen en de omgevingsv­ergunning iniets waarmee we komende zomer hopen klaar te zijn. We hopen alleszins nog dit najaar de start van de werken te kunnen hebben.”

“De brug zelf zal elders gebouwd worden en daarna per schip over het Albertkana­al naar de kanaalkom gevoerd worden. Daar zal ze dan geplaatst worden op twee bruggenhoo­fden die intussen worden klaargemaa­kt. De brug moet eind 2025 in gebruik zijn.”

 ?? © SVEN DILLEN ?? De wandelbrug moet de twee kanten van de kanaalkom met elkaar verbinden.
© SVEN DILLEN De wandelbrug moet de twee kanten van de kanaalkom met elkaar verbinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium