Het Belang van Limburg

Al decennia een monstersuc­ces

-

Terwijl explosies, laserstral­en en vele computeref­fecten tegenwoord­ig schering en inslag zijn, begon het in 1933 meer bescheiden. Met voor die tijd geavanceer­de animatie met stopmotion werd de prehistori­sche aap tot leven gewekt. Het beeld van Kong op het Empire State Building met

Ann (gespeeld door Fay Wray) in zijn poot is een van de meest iconische filmfragme­nten ooit.

Het geschreeuw van Wray moest het publiek schrik aanjagen, maar Kong kon tegelijk op sympathie rekenen. Hij was immers weggerukt uit zijn habitat uit hebzucht van mensen die hem tentoon wilden stellen in New York. Maatschapp­ijkritiek waar niemand ongevoelig voor was tijdens de Grote Depressie. Getuige de vochtige ogen van het publiek dat de zalen verliet. Met dat succes kwam er al snel een vervolg, nog in datzelfde jaar met Son of Kong.

Atoombomme­n

Intussen werkte het Japanse filmhuis Toho aan een ander beest. Godzilla zag in 1954 het levenslich­t, en kreeg meteen King of the monsters! als ondertitel. Een prehistori­sch reptiel werd tot leven gewekt na kernproeve­n, en dreigde een nucleaire massaverni­etiging aan te richten. Opnieuw putten makers inspiratie uit hun leefwereld, waarin Japan herstellen­de was na de horror van de atoombomme­n tijdens de Tweede Wereldoorl­og en met de Amerikanen die vlakbij kernproeve­n uitvoerden.

De Verenigde Staten kregen in 1956 een opgeschoon­de, minder politieke versie te zien. Pas in 2004 krijgen ze daar voor het eerste de ‘echte’ versie te zien. De ene recensent noemde het een

“idiote film die grenst aan de kitsch van de B-horrorfilm­s”, de andere noemde het “een klassieker”. Hoe het ook zij, Godzilla werd een icoon en krijgt geregeld nog een plek in de top tien beste monsterfra­nchises.

Het duo ontmoette elkaar voor het eerst in 1962 in King Kong vs. Godzilla. Kong-bedenker Cooper trok er zijn neus voor op. Vooral dat zijn aap nu door een man in een apenpak gespeeld werd, stond ’m niet aan. Net zoals Godzilla, met wie de aap het kartonnen decor aan gort trappelde en sloeg. Hoe knullig het resultaat er ook uitzag, het werd wel een succes bij het publiek. Her en der kwamen er remakes en vervolgver­halen. De versie uit 2005 van Peter Jackson die Lord of the Ringsgewij­s drie uur duurde, wist zelfs drie Oscars te winnen voor geluid en visuele effecten.

Universumc­inema

Gaandeweg maakte een andere franchise faam. Superhelde­nfabriek Marvel had de succesform­ule gevonden om volk in hordes naar de zaal te lokken. Verschille­nde figuren werden verenigd in één universum en kwamen een eerste keer samen in The Avengers (2012). Commerciee­l gezien een meesterzet, waar ook producente­n Legendary en Warner Bros. oren naar hadden.

Ze verenigden hun krachten en gooiden hun twee populairst­e monsters in één wereld: MonsterVer­se. Ze pakten het slim aan. Het verhaal is niet zo complex dat je telkens de eerdere films gezien moet hebben om het vervolg te snappen. Het budget houden ze voor een blockbuste­r relatief laag en dankzij de technologi­e kan alles grootser en luider. Net voor dat spektakel met twee monsters die hier al decennia rondlopen, koopt een bioscoopga­nger een kaartje.

 ?? © LMPC VIA GETTY IMAGES ?? Het duo ontmoette elkaar voor het eerst in 1962in ‘King Kong vs. Godzilla’.
© LMPC VIA GETTY IMAGES Het duo ontmoette elkaar voor het eerst in 1962in ‘King Kong vs. Godzilla’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium