Het Belang van Limburg

Doorstart Van Hool dreigt niet veel jobs te redden

De doorstart van busbouwer Van Hool dreigt niet veel jobs op te leveren. Beide kandidaato­vernemers zouden veel minder jobs redden dan de eerder geschatte 1.400. Dumarey Group lijkt stilaan af te haken door een discussie over vervuilde bedrijfsgr­ond.

- Stijn Decock

De strijd om busbouwer Van Hool in Koningshoo­ikt nadert haar eindpunt. De aanvraag van het faillissem­ent werd vorige dinsdag nog met een week uitgesteld, om de curatoren wat meer tijd te geven voor een vlotte doorstart. Begin volgende week, wellicht maandag, wordt het faillissem­ent aangevraag­d en de naam van de overnemer bekendgema­akt. Meerdere bronnen zeggen dat het wellicht het consortium VDL Groep met de Duitse trailerbou­wer Schmitz Cargobull wordt. Voor de andere kandidaat, Dumarey Group, slinken de kansen.

VDL en Cargobull zouden volgens onze informatie veel minder jobs willen redden dan Marc Zwaaneveld, crisismana­ger bij Van Hool, in zijn herstelpla­n had uitgeteken­d. In zijn plan zouden 1.400 medewerker­s hun job behouden, en moesten er 1.100 vertrekken. De productie van bussen zou nagenoeg integraal naar Noord-Macedonië gaan, stadsbusse­n zouden niet meer gemaakt worden.

Vooral de merknaam

Zowel VDL als Cargobull heeft al administra­ties, fabrieken en onderzoeks­centra die niet zo ver liggen van Koningshoo­ikt, waardoor ze de producties­ite van Van Hool veel minder nodig hebben. Zo heeft VDL bijvoorbee­ld net een nieuwe fabriek in Roeselare gebouwd voor de productie van elektrisch­e stadsbusse­n. Het bedrijf zou de Van Hool-bussen vooral in Noord-Macedonië laten bouwen, en weinig activiteit­en in Koningshoo­ikt laten doorgaan.

Ook de Duitse opleggerbo­uwer Schmitz Cargobull plant alleen nog beperkte oplages van trailers in Koningshoo­ikt te assemblere­n. Een groot deel van de site zou niet gebruikt worden door de overnemers, maar als vastgoed herontwikk­eld worden. Het consortium aast dus vooral op de merknaam Van Hool, de patenten en buitenland­se activiteit­en.

Dumarey Group belooft wel meer jobs in België te redden dan VDL en Schmitz. De West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey wilde eerst zelfs meer jobs redden dan opgenomen in het planZwaane­veld, maar die garanties zijn de laatste dagen afgezwakt. Nu is hij van plan werknemers eerst maar enkele dagen per week te laten werken. Daarna zou hij in functie van de toeleverin­g van onderdelen het aantal werkdagen verhogen.

Maar Dumarey Group lijkt stilaan af te haken. De holding zou een groot probleem hebben met de prijs die op de waarde van de inboedel – gronden, gebouwen, merknaam en inventaris – wordt geplakt: 200 miljoen euro. Die som dient voor de schuldeise­rs van Van Hool, met de banken op kop. Daardoor hebben de banken ook nog steeds hun zegje in de doorstart van de busproduce­nt.

Het bedrijf met zetel in SintMarten­s-Latem betwist die prijs, omdat er bodemvervu­iling is vastgestel­d op een deel van de site. Voor Dumarey Group moet de Vlaamse regering tussenkome­n in de saneringsk­osten, of moet de prijs lager.

Bovenop de 200 miljoen euro voor de inboedel moeten de overnemers ook nog extra werkkapita­al vrijmaken, om de lonen van de werknemers en de leverancie­rs in de eerste maanden te betalen. Daardoor komt de prijs van de doorstart voor een overnemer ver boven de 200 miljoen euro te liggen. Voor een bedrijf als Dumarey Group, dat eind vorig jaar over 70 miljoen euro cash beschikte en 140 miljoen euro schulden had, is dat een stevig bedrag. Het Oost-Vlaamse bedrijf zou volgens meerdere bronnen gezegd hebben dat als het maandag niet kan doorstarte­n, het niet langer geïnteress­eerd is.

Dumarey Group zou volgens meerdere bronnen gezegd hebben dat als het maandag niet kan doorstarte­n, het niet meer geïnteress­eerd is

Vakbond voelt bui hangen

Bij de vakbond voelen ze de bui al hangen. “We willen geen scenario waarbij de overnemer alleen maar geïnteress­eerd is in de technologi­e van Van Hool, hun merk en klantenpor­tefeuille, om die dan te integreren in hun eigen producties­ites. De historisch vervuilde grond mag niet als excuus gebruikt worden om weg te trekken van de huidige site. We willen een overnemer die maximaal jobs behoudt”, zegt Hans Vaneerdewe­gh, vakbondsse­cretaris bij het ABVV. Hij wijst ook op de grote verantwoor­delijkheid van de Vlaamse overheid en de banken, die industriël­e jobs in bijvoorbee­ld de winstgeven­de trailerdiv­isie zomaar laten verdwijnen naar buurlanden.

 ?? © SEBASTIAN STEVENIERS ?? In het oorspronke­lijke herstelpla­n zouden 1.400 medewerker­s hun job behouden, en moesten er 1.100 vertrekken. Dat worden er wellicht veel meer.
© SEBASTIAN STEVENIERS In het oorspronke­lijke herstelpla­n zouden 1.400 medewerker­s hun job behouden, en moesten er 1.100 vertrekken. Dat worden er wellicht veel meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium