Het Belang van Limburg

Cale slaat toe in slotsecond­en

Hubo Limburg United heeft in Elite Gold van de BNXT League met 80-77 gewonnen van Groningen. De Limburgers kwamen na rust op achterstan­d, maar Cale knalde United op 3,9 seconden van het einde alsnog naar winst.

- Johnny Peeters/raf Comans

Hubo Limburg United kon tegen Groningen niet rekenen op Lesuisse (voet), Lambot (knie) en Ossuniyi (knie). “Ondanks de vele afwezigen heb ik een geweldige teamspirit gezien”, zei een tevreden coach Westphalen. “De spelers hebben - na twee mindere wedstrijde­n - deze week op eigen initiatief samengezet­en. En dat heeft geholpen. Vooral de inbreng van de bank had ik al even niet meer gezien. Van Ounsem en Leemans waren sterk en ook Ceyssens stond er opnieuw. Penn en Cale toonden op het juiste moment dan weer leiderscha­p.”

Dip verwacht

De Limburgers begonnen aan een hoog tempo (7-2). Met sterk reboundwer­k hield Limburg de voorsprong vast. Leemans zorgde met een mooie actie voor een voorsprong van meer dan tien punten: 42-31. Ook mooi: Vanderhoyd­onck mocht voor rust voor het eerst in bijna vijf maanden invallen.

De Limburgers kwamen sterk uit de kleedkamer, maar konden de voorsprong niet vergroten. De

Nederlande­rs knokten terug tot 51-49 en kwamen even later bij 53-55 zelfs op voorsprong. Via Penn leek de match opnieuw te kantelen. Delalieux, onzichtbaa­r in de eerste drie quarters, maakte plots zeven punten op rij: 75-70. Toch kwamen de Nederlande­rs opnieuw terug: 77-77. Op 3,9 seconden van het einde knalde Cale United met een bom naar winst. “Door de beperkte rotatie had ik die dip in het derde quarter wel verwacht, maar hij was veel te groot”, besefte Westphalen. “Hoewel Groningen een fysiek sterke vijfspeler (John, red) heeft, domineerde­n we de offensieve rebound. We behaalden ook ons normale aantal assists en beperkten de balverliez­en. Delalieux

gebruikte zijn ervaring om geduldig te blijven en te wachten tot zijn verdediger een fout maakte. Cale pakte zijn laatste shot zoals hij er op training al veel heeft genomen: op het moment dat zijn verdediger inzakt een stap terug en dan binnen gooien.”

Controle kwijt

Het was een stevige partij tussen Hubo Limburg en Groningen. “We wisten dat we fysiek moesten starten. En dat hebben we gedaan,” blikt Wout Leemans terug. “We misten in de eerste helft nogal wat lay-ups. Dat kan gebeuren. Belangrijk is dat we ons spel zijn blijven spelen.”

Groningen kwam na de rust agressieve­r uit de kleedkamer. Leemans: “Daardoor verloren we de controle en werd het nog erg spannend. Al verdienden we deze overwinnin­g wel.”

Bij afwezighei­d van Lesuisse, Lambot en Ossuniyi nam Leemans zijn verantwoor­delijkheid. “We zijn met twaalf spelers en vandaag was het aan mij om op te staan. De coach drukt er altijd op dat iedereen in de kern zijn plaats daar verdient.”

QUARTERS: 26-18, 16-17 (42-35), 16-25 (58-60), 22-17.

LIMBURG UNITED: 30/70 shots (9/23x3), 11/12 vw, 41 rebounds, 23 fouten, PENN 7+5, CALE 8+11, SERRON 9+0, DELALIEUX 0+15, DE ZEEUW 8+0, Ceyssens 2+3, Vanderhoyd­onck 0+0, Van Ounsem 2+4, Leemans 4+0, Hammonds 2+0.

GRONINGEN: 27/57 shots (11/28x3), 12/16 vw, 31 rebounds, 16 fouten, TOMSICK 11+7, JOHN 7+8, MEEKS 4+10, GABROVSEK 7+4, ADETUNJI 0+0, Hollanders 0+0, Zuidema 0+5, Babusis 6+8.

 ?? © BART BORGERHOFF ?? Roman Penn wordt op de huid gezeten door Dele Adetunji.
© BART BORGERHOFF Roman Penn wordt op de huid gezeten door Dele Adetunji.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium