Het Belang van Limburg

Betrapt met lachgas? Boete tot 200 euro

- Olivier Simons

Sinds deze week is het bezit, de verkoop en het vervoer van lachgas officieel een strafbaar feit binnen de drugswet. Wie betrapt wordt, krijgt een boete tot 200 euro. “Lachgas brengt zware risico’s met zich mee, zeker in combinatie met rijden”, waarschuwt politie Carma.

Lachgas bezitten en gebruiken is al langer strafbaar, al viel het tot maandag binnen de GAS-reglemente­ring. Overtreder­s kregen een GAS-boete tot 175 euro. Op 15 december vorig jaar keurde de federale ministerra­ad echter een algemeen verbod goed op het bezit, de verkoop en het vervoer van lachgas. Dat verbod is sinds maandag 8 april van kracht.

Dat betekent dat lachgas bezitten nu een strafbaar feit is binnen de drugswet. De politie kan dus pv’s opstellen voor overtreder­s, die worden overgemaak­t aan het parket. Bij een eerste overtredin­g kan een rechter een boete opleggen van 120 tot 200 euro. Na een tweede en derde betrapping kan de boete oplopen tot 400 en 800 euro. Bij zwaardere inbreuken zoals dealen riskeren overtreder­s hogere boetes, verbeurdve­rklaringen en zelfs gevangenis­straffen.

Vooral jongeren

Lachgas of distikstof­monoxide wordt in de medische wereld gebruikt als pijnstille­nd middel. Maar omdat het bij inhalatie ook een euforisch effect heeft, wordt het eveneens recreatief gebruikt. Vooral bij jongeren is het populair. Politie Carma heeft in 2024

“Lachgas inhaleren brengt zware gezondheid­srisico’s met zich mee, zowel op korte als lange termijn”

al 16 dossiers rond lachgas geregistre­erd, waarbij in totaal 25 f lessen in beslag genomen worden. De gemiddelde leeftijd van gebruikers was 22,5 jaar.

“Maar dit is slechts het topje van de ijsberg”, klinkt het bij politie Carma. “Lachgasgeb­ruik blijft nog te vaak onder de radar. Dat terwijl lachgas inhaleren zware gezondheid­srisico’s met zich meebrengt, zowel op korte als lange termijn. Het gebruik ervan in combinatie met rijden is bovendien nefast voor de verkeersve­iligheid.”

 ?? © BELGA ?? Lachgas is populair bij jongeren omdat het een euforisch effect heeft.
© BELGA Lachgas is populair bij jongeren omdat het een euforisch effect heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium