Het Belang van Limburg

Klimaatoma’s halen slag thuis

De Zwitserse overheid schendt de mensenrech­ten doordat ze een te laks klimaatbel­eid voert. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geeft meer dan 2.000 Zwitserse vrouwen gelijk. Het vonnis versterkt klimaatzak­en overal ter wereld.

- Dominique Minten

Het moest gisteren een cruciale dag worden voor klimaatact­ivisten die overal ter wereld rechtszake­n hebben aangespann­en tegen overheden en bedrijven omdat die volgens hen te weinig doen tegen de opwarming van de aarde. Wereldwijd lopen er meer dan 2.000 van die zaken. Voor het eerst deed de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsbur­g (EHRM) een uitspraak in drie zaken, aangespann­en door burgers uit Frankrijk, Portugal en Zwitserlan­d. In de Zwitserse klimaatzaa­k kregen de aanklagers gelijk, en dat kan grote gevolgen hebben voor andere klimaatzak­en.

Meer dan 2.000 KlimaSenio­rinnen waren naar het Mensenrech­tenhof getrokken. Ze zijn ervan overtuigd dat ze als ouderen extra kwetsbaar zijn voor hittegolve­n en een groter risico lopen om te sterven. Daarbij wezen ze naar rapporten van het wetenschap­pelijke klimaatpan­el van de VN, dat al herhaaldel­ijk schreef dat ouderen kwetsbaard­er zijn. De “klimaatoma’s” hadden daarvoor de Zwitserse regering in 2016 al aangeklaag­d, maar het Hooggerech­tshof had hen wegens onvoldoend­e bewijs ongelijk gegeven.

De zeventien rechters van het EHRM oordelen daar anders over. Volgens de voorzitste­r zitten in het Zwitserse klimaatbel­eid te veel lacunes. Zo kwantifice­ert de Zwitserse overheid te weinig de uitstootre­ducties. Ze werkt bijvoorbee­ld niet met een koolstofbu­dget. Daardoor heeft Zwitserlan­d de voorbije jaren zijn beloofde reducties niet gehaald. “Zwitserlan­d heeft niet tijdig op een goede en consistent­e manier de uitstoot verminderd.”

Geen beroep mogelijk

De rechters verwijzen naar artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat wordt ook in andere bekende klimaatzak­en – de Urgenda-zaak in Nederland en de Belgische Klimaatzaa­k – vaak aangehaald. Als milieuverv­uiling de levenskwal­iteit of het welzijn van mensen aantast, wordt ook het recht op een privéleven geschonden en dat wordt gewaarborg­d door artikel 8. Ook artikel 2 – het recht op leven – wordt vaak aangehaald. Overheden zijn wettelijk verplicht hun burgers te beschermen tegen milieuscha­de.

Het vonnis zal burgers ongetwijfe­ld aanzetten tot meer rechtszake­n, want veel landen zitten niet op koers om de doelstelli­ngen te halen

“Het vonnis legt een bijkomende juridische bodem onder de nationale rechtszake­n”, zegt Sarah Tak, die de Belgische Klimaatzaa­k coördineer­t. “De Europese rechters volgen volledig de juridische redenering van onze advocaten.” Belgische rechters gaven hen in 2021 en in 2023 in beroep gelijk. De Vlaamse regering kondigde toen aan dat ze mogelijk cassatiebe­roep zou aantekenen. Tak geeft aan dat dat nog steeds niet formeel gebeurd is, maar deze uitspraak maakt de kans dat de cassatiere­chters de regering gelijk geven nog kleiner.

Een vonnis van het EHRM is bindend en er is geen beroep tegen mogelijk. Daarom kan dit vonnis grote gevolgen hebben voor alle 46 lidstaten van de Raad van Europa, al valt te betwijfele­n of rechters in Rusland of WitRusland er wakker van liggen. Maar de meeste nationale rechters houden wel degelijk rekening met Straatsbur­g. Volgens Tak kan het zelfs gevolgen hebben voor gelijkaard­ige rechtszake­n buiten Europa, omdat het EHRM wereldwijd gezaghebbe­nd is. Het zal burgers ongetwijfe­ld aanzetten tot meer rechtszake­n, want veel landen zitten niet op koers om de afgesproke­n doelstelli­ngen van 2030 en 2050 te halen.

In een eerste reactie zei het Zwitserse Hof van Justitie, dat de Zwitserse overheid vertegenwo­ordigde, dat het vonnis nog beter geanalysee­rd moet worden voor de regering maatregele­n kan nemen. Presidente Viola Amherd liet weten dat het land naarstig voortwerkt aan maatregele­n om tegen 2050 klimaatneu­traal te worden.

Glad ijs

De andere twee zaken werden niet ontvankeli­jk verklaard. Zes Portugese jongeren hadden 32 landen (de hele EU en de grote uitstoters van de Raad van Europa) aangeklaag­d. Zij vonden dat hun fysieke en psychische gezondheid in gevaar was omdat de aangeklaag­de landen te weinig doen om de opwarming onder controle te houden. Daarnaast was er de zaak van Damien Carême, de oud-burgemeest­er van de Franse kuststad Grand-Synthe. Hij had de Franse staat aangeklaag­d omdat hij vreesde dat door de toenemende overstromi­ngen zijn huis zou verdwijnen. Volgens Tak wordt het Zwitserse vonnis niet ondergrave­n. “Het Hof heeft ten gronde geen uitspraak gedaan in deze zaken.” De Portugese jongeren klaagden 32 landen tegelijk aan. Daarmee begaven ze zich op juridisch glad ijs. Bovendien hadden ze niet alle juridische middelen in Portugal uitgeput. Dat hadden ze volgens de Europese rechters eerst moeten doen.

 ?? © EPA-EFE ?? Meer dan 2.000 ‘KlimaSenio­rinnen’ waren naar het Mensenrech­tenhof getrokken. Ze zijn ervan overtuigd dat ze als ouderen extra kwetsbaar zijn voor hittegolve­n en een groter risico lopen om te sterven.
© EPA-EFE Meer dan 2.000 ‘KlimaSenio­rinnen’ waren naar het Mensenrech­tenhof getrokken. Ze zijn ervan overtuigd dat ze als ouderen extra kwetsbaar zijn voor hittegolve­n en een groter risico lopen om te sterven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium