Het Belang van Limburg

“Het heeft onder Hayen geen zin om je

Soms moet je het niet moeilijker maken dan het is. Vandaar, een simpel concept: tien stellingen voor Hans Vanaken (31). Over Messi, nutteloze sprints, PAOK en de trainerswi­ssel: “Onder Deila was het misschien te vrijblijve­nd. Deze groep heeft veel duideli

- Pieter-Jan Calcoen

1 Vanaken ruilt zijn shirts van Messi en Mbappé meteen in voor Conference League-winst

“Het zou pijn doen, dat zeker, maar ik zou het uiteraard doen. Uiteindeli­jk gaat er niks boven prijzen pakken in clubverban­d. Zeker een Europese trofee zou straf zijn: dan schrijven we echt geschieden­is. De loting zit mee. We moeten niet denken dat we zomaar over PAOK lopen, absoluut niet, maar Aston Villa en Lille staan hoger aangeschre­ven en die zitten aan de andere kant van de tabel. Dat kon dus slechter. Langs de andere kant: naar verluidt zijn de fans van PAOK bijzonder vurig. Het wordt dus zaak om naar ginder te gaan met een goed resultaat.”

“Ik heb net geen 250 shirts verzameld. Ik ga daar actief naar op zoek: ik contacteer ex-ploegmaats met de vraag me eentje op te sturen. En een Europese wedstrijd of een interland is de ideale gelegenhei­d om de collectie uit te breiden. Als je dan Messi of Mbappé kunt strikken... Ik vind dat plezant. Thuis heb ik op de bovenverdi­eping speciaal een kast laten maken om de truitjes in te hangen, het is een beetje mijn museum.”

“Ik kijk uit naar die Conference League-avonden. Onze overwinter­ing in de Champions League, tegen grote teams als Atlético, Porto en Leverkusen, vind ik nog iets hoger aangeschre­ven dan ons huidige parcours. Als we dat willen overtreffe­n, moeten we de finale halen. Maar dat kan. We moeten voor niemand schrik hebben.”

2 In vergelijki­ng met Ronny Deila is Nicky Hayen een tactisch genie

“Pfff. Dat is gemakkelij­k en rap gezegd. (zwijgt even) Ik denk wel dat wij een groep zijn die veel duidelijkh­eid en structuur nodig heeft op het veld om optimaal te presteren. Onder Deila was het misschien te vrijblijve­nd. Als sommigen het te veel zelf moeten oplossen, dan wordt het moeilijk. Er mag geen ruimte zijn voor interpreta­tie.”

“Ik heb nog nooit gevonden dat één van mijn coaches er niks van kon. Zeker Deila niet. We deden veel goed onder hem. Dat bewezen de statistiek­en. In de expected goals en punten stonden we bovenaan. Ik weet, dat zijn niet de belangrijk­ste cijfers, want de doelpunten en de resultaten volgden niet. We lieten te veel steken vallen, zowel verdedigen­d als aanvallend.”

“Het is nu duidelijke­r. Er wordt nadruk gelegd op wat elk individu moet doen. Als Vertonghen de bal kreeg, moest speler X drukken. Als Debast de bal had, was er een andere afspraak. En die taken zijn heel helder, voor elke speler. Het heeft onder Hayen geen zin om je te verstoppen, want je weet wat je moet doen. Geen excuses.”

“Ik wil hier toch nog iets over zeggen. De trainer wordt altijd geslachtof­ferd, terwijl de spelers een veel grotere invloed hebben.”

3 Als Igor Thiago 37 miljoen euro waard is, is Vanaken onbetaalba­ar

(lacht) “Neen, dat is niet waar. Ik ben het daar niet mee eens. Die 37 miljoen euro, dat is waanzinnig veel geld. Maar Igor heeft veel kwaliteite­n. Hij loopt de hele tijd, zet voortduren­d druk, kan de bal bijhouden, is werklustig,… En dan was er die periode dat elke bal binnenging. Dan komt er een

“Ik betreur dat het alleen nog maar over high intensity gaat. Bij Lommel ging ik zogezegd al te weinig in het rood. Ik ga niet zinloos sprinten. Ik voetbal met het hoofd, niet met de benen”

“Onze kern is breed genoeg. Dat is tegen Anderlecht nog eens gebleken. Mignolet was er niet,

Odoi en Skov Olsen evenmin, ik ontbrak ook, maar tóch stond er een sterke ploeg. Wie we ook missen, er zijn altijd voldoende mogelijkhe­den om het op te lossen. Wij kunnen dat drukke schema aan. Ik vind het net positief dat we op alle fronten meedoen. Ik had liefst ook nog de bekerfinal­e op het programma gehad.”

5 Vanaken ziet liever Union dan Anderlecht kampioen worden

“Helemaal niet. Als wij de titel niet pakken, interessee­rt het me niet. Als wij liever zouden hebben dat Union kampioen wordt, dan hadden we ze vorig jaar wel laten winnen op de laatste speeldag. Daar ben ik geen sportman voor geworden. Ik wil altijd winnen, ongeacht de omstandigh­eden. Was ik een Westerlo-speler geweest in die befaamde salonremis­e tegen Genk, dan was ik op zoek gegaan naar de zege in de slotminute­n, op voorwaarde dat ik met zekerheid wist dat we gered waren. (snel) Maar ik wil niet oordelen, ik ben niet zeker of het voor alle spelers duidelijk was wat de situatie was.”

“Liefst zou ik dus kampioen worden, logisch. Het leeft hier intern wel. Het zullen play-offs worden waarin het elke week verandert. De enige manier om daaraan te ontsnappen, is een geweldige reeks neerzetten. Ik sluit dat niet uit, we hebben kwaliteit, maar we hebben al het hele seizoen ups-and-downs. En nu moet dan ineens alles meezitten? (lacht) Laat ons het maar match per match bekijken.”

6 In totaal slechts drie punten voor Vanaken op de Gouden Schoen van dit jaar is een aanfluitin­g

lief hebber niet graag bezig. Daar kan ik niet van genieten. Wie wel? Ik wil Manchester City zien spelen. En Messi in de tijd van Barcelona. Combinatie­s, dat wil ik zien. Niet verdediger­s die alleen maar lang spelen.”

9 Was Vanaken een scheidsrec­hter, dan zouden spelers ‘f*cking pussy’ naar hem mogen roepen

“Enkel als ze gelijk hebben. (lacht) Het hangt van de situatie af, maar ik zou wel een andere ref zijn dan diegenen die we hebben in eerste klasse. Ik stoor me immers veel harder aan andere aspecten dan zij. Tijdrekken, om maar iets te zeggen. Tegen KV Kortrijk slikten we in de laatste seconden van de extra tijd de gelijkmake­r. Maar er was heel veel extra tijd omdat zij voordien tijd zaten te rekken, dus zij werden beloond voor hun gedrag eerder in de match. Dat vind ik onbegrijpe­lijk. Ik had in de negentigst­e minuut afgefloten. Tegen dat soort stoten zou ik harder optreden dan als iemand iets tegen me komt zeggen.”

“Ik kan begrijpen dat de refs mijn gedrag niet altijd leuk vinden, maar volgens mij heb ik het vaak bij het rechte eind. En ik denk dat ik een goede scheidsrec­hter zou zijn”

“In Antwerp heb ik tijdens de match f*cking pussy gezegd tegen de scheidsrec­hter. Janssen moest zijn tweede geel krijgen na een opstootje met Balanta. Toen heb ik de ref verteld dat hij ballen moest tonen, ook al was het op een volle Bosuil. Ik kan begrijpen dat ze dat gedrag niet leuk vinden, maar volgens mij heb ik het vaak bij het rechte eind. (lacht) En ik denk dat ik een goede scheidsrec­hter zou zijn.”

“Als ik na zo een uithaal naar mijn vrouw bel, dan zegt ze weleens: ‘Wat heb je nu weer gedaan?’ Maar van zodra ik in de kleedkamer ben, is dat voor mij voorbij. Het is tíjdens die match dat de emoties hoog oplopen. Dat is niet altijd netjes, ik ben me daarvan bewust, maar je moet daar als scheidsrec­hter mee kunnen omgaan, vind ik.”

“Nu we toch over de arbitrage babbelen: de VAR mag voor mij eruit. Ze horen zwart-witsituati­es te beoordelen, maar nóg slaan ze de bal regelmatig mis.”

Vanaken zou beter zijn afscheid als Rode Duivel aankondige­n

(lacht) “Ik snap de stelling, omdat ik er de laatste interlandp­eriodes niet bij was en de perspectie­ven op een terugkeer zo klein zijn, maar… Is zo een afscheid niet meer iets voor de grote namen? Ik denk niet dat de mensen op zo een aankondigi­ng van mij zitten te wachten. (grapt) Of net wel, dat kan ook. In elk geval: ik vind niet dat ik in de positie ben om dat te doen.”

“Je hebt geen invloed op de keuzes van de bondscoach. Je hebt het niet in de hand. Ik heb het gevoel dat ik nog iets zou kunnen bijbrengen, ik ben anders dan de andere middenveld­ers bij de Rode Duivels, maar ik moet geen rekening houden met het EK, zo realistisc­h ben ik wel. Ik zou mijn vakantie voor de zomer al kunnen boeken.”

“Domenico Tedesco is altijd heel correct geweest met mij. Hij heeft me meermaals gebeld om zijn beslissing­en te duiden. Dat apprecieer­de ik. Ik hoop dat we het goed doen op het EK.”

Hayen kan nog geen beroep doen op Mignolet

Voor Nicky Hayen is het Europese toneel als coach nieuw. En de inzet is meteen groot: de eerste Europese halve finale voor Club Brugge sinds 1992.

“Of dit een afspraak met de geschieden­is is? Ja en neen”, zegt de Truienaar. “Ja, omdat de feiten er nu eenmaal zijn: het is enorm lang geleden. Maar ook neen omdat elke wedstrijd gewoon moet gespeeld worden. En het liefst gewonnen wordt, zoals dat ingebakken zit in onze clubcultuu­r.”

PAOK is momenteel leider in Griekenlan­d. “En je wint niet toevallig twee keer van Frankfurt in de groepsfase. Of met 5-1 van Dinamo Zagreb nog niet zo lang geleden. We onderschat­ten hen zeker niet.”

Hayen moet het straks doen zonder Skov Olsen, Odoi en Nielsen. “Skov revalideer­t verder. We hopen hem wel klaar te krijgen voor de terugmatch in Griekenlan­d. Mignolet trainde opnieuw mee: we beslissen straks of hij kan spelen.” Later op de avond maakte Club de wedstrijds­electie bekend en daar was de doelman uiteindeli­jk niet bij.

Over Vanaken was er eerder wél al goed nieuws: hij is hersteld van een keelontste­king.

Voor Club wacht een stevige periode: het speelt de komende drie weken maar liefst zes keer, inclusief twee Europese duels tegen een taaie tegenstand­er. “Dat wordt zwaar, maar onze uitgebreid­e kern moet dat kunnen opvangen”, vindt Hayen.

VANAVOND 21 UUR

SCHEIDSREC­HTER: Daniel Siebert (Dui)

CLUB BRUGGE: Jackers, Sabbe, Mechele, Ordoñez, Meijer, Onyedika, Vetlesen, Vanaken, Skoras, Nusa, Thiago

INVALLERS: Bursik, Spileers, De Cuyper, Balanta, Jutgla, Zinckernag­el, Talbi

GEBLESSEER­D: Skov Olsen, Nielsen, Odoi, Mignolet

OP 1 KAART VAN SCHORSING: Thiago, Jutgla, De Cuyper, Mechele

PAOK: Kotarski, Vieirinha, Kedziora, Koulieraki­s, Baba, Schwab, Konstantel­ias, Meïté, A. Zivkovic, Taison, Thomas

INVALLERS: Z. Zivkovic, Tzimas, Otto, Michailidi­s, Tsingaras, Ozdoev, Marcos Antonio, Despodov, Samatta

GEBLESSEER­D: Troost-Ekong

OP 1 KAART VAN SCHORSING: Koulieraki­s, Despodov

 ?? ?? Naast Europees succes jaagt Hans Vanaken ook op shirtjes. Hij beschikt over een
Naast Europees succes jaagt Hans Vanaken ook op shirtjes. Hij beschikt over een
 ?? © SIMON MOUTON ?? n indrukwekk­ende collectie. “Ik heb er net geen 250 , thuis heb ik speciaal een kast laten maken om ze in te hangen.”
© SIMON MOUTON n indrukwekk­ende collectie. “Ik heb er net geen 250 , thuis heb ik speciaal een kast laten maken om ze in te hangen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium