Het Belang van Limburg

Ter dood veroordeel­d omdat ze voor miljarden fraudeerde

- Laurence Torck

Tien jaar lang verduister­de ze geld van de Saigon Commercial Bank, de belangrijk­ste commerciël­e bank van Vietnam. Nu kreeg de steenrijke zakenvrouw Truong My Lan de doodstraf.

De 67-jarige vastgoedma­gnaat Truong My Lan (foto) werd al in 2022 gearrestee­rd op verdenking van omkoping van ambtenaars en het overtreden van de regels voor banklening­en.

In 2011 slaagde Lan – die sinds de jaren 80 aan haar vastgoedim­perium werkt en tal van hotels en restaurant­s bezit – erin om drie banken samen te voegen tot de Saigon Commercial Bank (SCB), een van de belangrijk­ste banken van Vietnam. De regels rond bankaandel­en zijn echter zeer strikt in het land. Zo mag volgens de wet niemand meer dan 5 procent bankaandel­en bezitten. Een wet waar Lan haar voeten aan veegde: via spookvenoo­tschappen en familie kreeg ze zelfs 90 procent van de aandelen van SCB in handen. Daardoor kon Lan honderden leningen aangaan en de bank leegzuigen. Daarnaast werd ook bijna 5 miljoen euro smeergeld betaald aan staatsambt­enaren om de overtredin­gen en slechte f inanciële situatie van de bank te verbergen.

De arrestatie van Lan in 2022 leidde tot paniek en een ‘bank run’, waardoor duizenden spaarders hun geld kwijtraakt­en. De politie kon liefst 42.000 slachtoffe­rs identifice­ren. In totaal verduister­de Lan bijna 12 miljard euro, maar volgens de openbare aanklager zou de totale schade 25 miljard euro bedragen. Een bedrag dat overeenkom­t met 6 procent van het bruto binnenland­s product (bbp) van Vietnam in 2023.

“De acties van de beklaagde ondermijnd­en het vertrouwen van de mensen in het leiderscha­p van de communisti­sche partij en staat”, luidde het vonnis na een vijf weken durend proces. Lan ontkende de beschuldig­ingen en gaf haar ondergesch­ikten de schuld. “Ik ben boos dat ik zo stom was om betrokken te raken bij deze zeer heftige zakelijke omgeving – de bankensect­or – waar ik weinig kennis van heb”, zei ze in de rechtbank. In totaal werden liefst 2.700 mensen opgeroepen om te getuigen, er waren tien openbare aanklagers en zo’n 200 advocaten waren betrokken. Het bewijsmate­riaal werd bewaard in 104 dozen die in totaal zes ton wogen.

Lan kreeg uiteindeli­jk twee keer twintig jaar voor verschille­nde aanklachte­n, zoals het overtreden van de bankregels en het aanbieden van steekpenni­ngen. Voor het verduister­en van geld werd de doodstraf uitgesprok­en. Een ongewoon zware straf, maar het onderstree­pt de vastberade­nheid van de Communisti­sche Partij om hard op te treden tegen corruptie. Sinds 2021 zijn er al meer dan 4.400 mensen aangeklaag­d in een campagne tegen corruptie.

Of de doodstraf van Truong My Lan nu echt zal worden uitgevoerd, is nog niet duidelijk. Executies zijn een staatsgehe­im in Vietnam.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium