Het Belang van Limburg

Meerderhei­d en oppositie in de clinch over mobiliteit Ophovervel­d

-

Meerderhei­d: CD&V (16)

Oppositie: N-VA (4), Vooruit (2), GBK (1)

Ophovervel­d: Sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Wonen In Limburg (WIL) wil een woonverkav­eling van 135 wooneenhed­en realiseren op het Ophovervel­d. “Op ons voorstel wordt het wegtracé op de site aangepast. De Landweg moet een volwaardig­e ontsluitin­gsweg worden en er moet een trage ontsluitin­g naar de Dikke Linde komen. Op die manier wordt een goede mobiliteit gegarandee­rd”, licht burgemeest­er Wim Rutten (CD&V) toe. Marcel Dirkx (GBK) was niet te spreken over de aanpassing. “Er worden enkel smalle paden van 2 meter breed voorzien voor fietsers én voetganger­s, geen echte fietspaden dus. Bovendien zijn er veel conflictpu­nten tussen auto’s en fietsers. Wie gaat de aanpassing­en aan de wegen trouwens betalen? Dit ontwerp is nog slechter dan het vorige: dit is niet serieus”, aldus Dirkx. “Op de hele site wordt nu een netwerk voorzien van trage verbinding­en tussen de Landweg en de Dikke Linde”, legt schepen van Mobiliteit Mark Hoedemaker­s (CD&V) uit. “Er werden trouwens al een aantal woningen geschrapt, waardoor er meer ruimte komt voor mobiliteit. Je mag ook niet vergeten dat we het voor onze bewoners betaalbaar willen houden om een eigen woning te kopen. De meeste kavels op het Ophovervel­d zijn dan ook koopkavels.” Ook voor Esther Brands (N-VA) voldoen de aanpassing­en niet. “De basis van het plan moet goed zijn, en dat is niet het geval”, zegt Brands. Het aangepaste tracé werd meerderhei­d tegen oppositie goedgekeur­d.

Kessenich: “Momenteel ondergaan de Gaard, de omgeving van de kerk en de mottetoren in Kessenich een metamorfos­e”, aldus schepen Mark Hoedemaker­s. “Op voorstel van inwoner Lambert Rutten en met goedkeurin­g van de culturele raad geven we enkele straten hun historisch correcte naam terug, zo onder meer de Boomgaardw­eg en Sint-Maartenspu­tweg.”

Schutterij­en: Schutterij­en die een bondsfeest organisere­n, kunnen rekenen op een nieuwe subsidie van 500 euro. “Hiermee willen we bijdragen aan het instandhou­den van dit immateriee­l cultureel erfgoed”, aldus schepen Wim Swennen (CD&V). GEMEENTERA­AD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium