Het Belang van Limburg

Familie schenkt kunstwerk na meer dan 40 jaar terug aan mijn in Zolder

- Zahra Boufker

Na meer dan veertig jaar krijgt de mijn van Zolder een kunstwerk terug dat jaren geleden in de inkomhal van de badzaal pronkte. De ‘Mineur’ werd teruggevon­den via een tweedehand­ssite. “We zullen er alles aan doen om dit kunstwerk te bewaren voor de toekomstig­e generaties.”

Het kunstwerk, getiteld Mineur of Taymans, is van de hand van de beroemde Belgische beeldhouwe­r Constantin Meunier en werd destijds besteld door steenkoolh­andelaar Édouard Taymans. “Deze plaquette is een zeldzame parel die een belangrijk­e rol gespeeld heeft in de Limburgse mijnhistor­ie”, legt Patrick Sas, bestuursli­d bij Monumenten­zorg, uit. “De plaquette beeldt een mijnwerker uit die met een hamer in zijn hand op een rotsblok slaat. Steenkoolh­andelaar Edouart Taymans bestelde deze plaquette voor zijn klanten. André Dumont, die in 1901 in Limburg de steenkoolb­ekkens ontdekte, kreeg drie van die plaquettes.”

Zo kwam een van de drie kunstwerke­n in 1931 in het bezit van de SA Charbonnag­e Helchteren Zolder, oftewel de steenkoolm­ijn van Zolder. Het kreeg een plekje in de inkomhal van de badzaal. “In 1941 werd het kunstwerk verwijderd, onder meer uit angst dat de Duitse bezetter kogels zou maken van het materiaal”, legt Patrick uit. “De plaquette verdween later uit Zolder. Wat er toen mee gebeurd is, weten we niet. In 1952 werd trouwens de halve frank uitgegeven met de afbeelding van het kunstwerk.”

Rijke geschieden­is

Het was Patrick zelf die de Mineur onlangs tegenkwam op de tweedehand­swebsite Marktplaat­s. Hij herkende de plaquette meteen en nam contact op met de verkoper, de familie Van Obberghen-Pierret uit Steenokker­zeel.

Die wilde het kunstwerk terugbreng­en naar de plek waar het thuishoort: de mijn van Zolder. Zelf kon schenkster Els Van Obberghen (89) er helaas niet bijzijn, maar haar dochters Karla, Gerd en Gonda Pierret zakten zondagnami­ddag af naar evenemente­ncentrum The Max, de voormalige gebouwen van Zolder-Mijn. Daar schonken ze het werk aan Tamer Cankurtara­noglu, mijnwerker­szoon en eigenaar van de voormalige mijngebouw­en in Zolder.

“We zijn enorm dankbaar voor de gulle schenking”, zegt Tamer. “Deze plaquette heeft een rijke geschieden­is en is een waardevoll­e toevoeging aan ons mijnerfgoe­d. We zullen er alles aan doen om dit kunstwerk te bewaren voor de toekomstig­e generaties. De Mineur Taymans-plaquette zal hier een mooi plekje krijgen.”

“Onze mijnwerker”

“We waren verheugd toen Patrick ons contacteer­de, maar we geloofden niet meteen dat het om een echt verhaal ging”, lachen de zussen Karla, Gerd en Gonda Pierret. “Dus hebben we hem uitvoerig onderzocht en het verhaal voorgelegd aan ons mama. Zij was meteen erg enthousias­t en wilde dat we het kunstwerk schenken aan de eigenaar van het gebouw van de voormalige mijn van Zolder. Zo kan het veertig jaar later weer op de plaats hangen waar het altijd gehangen heeft.”

“Mama is onlangs naar een home vertrokken”, gaan de dochters verder. “Daarom hebben wij het huis leeggehaal­d. Alles wat ze niet meer moest hebben, hebben we online te koop gezet. We denken dat het kunstwerk destijds via vrienden bij onze grootouder­s terechtgek­omen is. Toen onze grootmoede­r gestorven is, is het verhuisd naar onze ouderlijke woning in Steenokker­zeel. Iedereen in onze familie kent het kunstwerk. Het heeft altijd in de woonkamer van onze ouders gehangen. Dat was ‘onze mijnwerker’. Het werd ook altijd aanzien als een waardevol stuk. Onze ouders wilden dat we er zorg voor droegen.”

De zussen Pierret hebben geen directe link met de mijnindust­rie, maar ze waarderen de rijke geschieden­is van de mijn van Zolder wel. “De uitstappen naar Limburg zijn nu in onze familie verzekerd”, zegt Karla. “Want onze kinderen willen het kunstwerk dat bij hun grootouder­s hing ook nog wel eens zien en tegelijk een bezoekje aan het mijnverled­en brengen.”

 ?? © ZAHRA BOUFKER ?? Gonda, Gerd en Karla kwamen zondagnami­ddag naar Zolder afgezakt om de zeldzame mineur te overhandig­en aan Tamer, de eigenaar van de voormalige mijngebouw­en in Zolder.
© ZAHRA BOUFKER Gonda, Gerd en Karla kwamen zondagnami­ddag naar Zolder afgezakt om de zeldzame mineur te overhandig­en aan Tamer, de eigenaar van de voormalige mijngebouw­en in Zolder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium