Het Belang van Limburg

Juryloting met hinderniss­en in assisenzaa­k Alkense fruitplukk­ersmoord

De jurysamens­telling in de assisenzaa­k van de Alkense fruitplukk­ersmoord startte gisteren met een valse noot. Agendaprob­lemen en een weerspanni­ge lift die weigerde een bijzitter te laten gaan, gooiden roet in het eten. Een voorteken?

- Geert Houben

Vanaf vrijdag stort een volksjury van acht mannen en vier vrouwen zich in het Tongerse hof van assisen op het dossier van de fruitplukk­ersmoord. Is de Roemeen Gheorghe ‘Ghi Ghi’ Ciobanu (58) schuldig aan moord? In de nacht van 18 op 19 december 2021 doodde hij zijn landgenoot Constatin ‘Costel’ Munteanu (44). Na een ruzie over een spelletje poker en vooral het massaal achterover­slaan van wodka en bier stak de beschuldig­de het slachtoffe­r met veertien messteken dood. Plaats delict was een woonunit aan een fruitbedri­jf in de Alkerstraa­t in Alken, waar vijf Roemeense seizoenarb­eiders verbleven.

Kroongetui­ge

Is er sprake van doodslag of gaat het om voorbedach­theid en dus moord? Volgende week woensdag of ten laatste donderdag geeft de twaalfkopp­ige jury het antwoord. De verdedigin­g bij monde van Gino Houbrechts en Mirthe Piette wil het achterste van zijn tong nog niet laten zien, maar betwist al zeker dat het om moord gaat. “Het dossier is niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt.”

Op het proces is het vooral uitkijken naar de verklaring van medefruitp­lukker Nicolae Vatamanu.

Volgens de kroongetui­ge gebeurde de steekparti­j in twee fases en had de beschuldig­de bijgevolg voldoende tijd om zich te bedenken. Hoeveel belang of geloofwaar­digheid er aan zijn verklaring moet gehecht worden, zal moeten blijken. De man beschikt zelf over een lijvig strafblad en was die bewuste avond stevig doordrenkt met alcohol.

Wetsarts

Jan Keulen en Sofie Mockers staan de vrouw en twee zonen van het slachtoffe­r bij. “Wij zijn vooral zeer nieuwsgier­ig naar wat de wetsarts komt vertellen”, klinkt het. Het zal dan onder meer gaan over het ‘steektraje­ct’ wat kan verduideli­jken of alles in één of meer bewegingen en dus met tussenpauz­es gebeurde.

In totaal passeren 19 getuigen de revue. Het valt af te wachten of iedereen aan het woord zal komen. Mogelijk komt er een videoconfe­rentie met Roemenië aan te pas. Dan is het nog maar de vraag of alle getuigen zullen opdagen.

Assisenvoo­rzitter van dienst is Valerie Fontaine. Bruno Coppin vertegenwo­ordigt het Openbaar Ministerie.

 ?? © TOM PALMAERS ?? Beschuldig­de Gheorghe Ciobanu betreedt de assisenzaa­l.
© TOM PALMAERS Beschuldig­de Gheorghe Ciobanu betreedt de assisenzaa­l.
 ?? © RR ?? Slachtoffe­r Constatin Munteanu.
© RR Slachtoffe­r Constatin Munteanu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium