Het Belang van Limburg

Bedelbrief naar koning en missen zonder vloer: de bijzondere geschieden­is van de kerk in Wijer

- Luc Engelbos

Met een bedelbrief naar de koning werd destijds meer geld gevraagd voor de bouw van de kerk en er waren al missen voor er een vloer lag. Dat en nog meer weetjes over de kerk van Wijer leest u in de nieuwste bundel van Ludo Raskin (85).

Ludo Raskin (85) uit Wijer is gebeten door heemkunde. De gepensione­erde medewerker van de cultuurdie­nst van de provincie Limburg heeft al meerdere publicatie­s op zijn naam. Op Erfgoeddag 21 april presenteer­t hij zijn nieuwe bundel: Wijer en zijn kerken. Die titel klinkt misleidend, want met de Sint-Pietersban­denkerk heeft Wijer toch maar één kerk? “Klopt, maar op dezelfde plek stond ook al een kerkje in de 18de eeuw”, weet Ludo.

“Maar dat werd afgebroken.”

“De nieuwe pastoor die in 1804 in Wijer arriveerde, vond de toenmalige kerk met houten klokkentor­en te bouwvallig, zo leren we uit brieven. Maar pas tussen 1840 en 1843 werd die kerk afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw”, aldus Ludo. “De bouw daarvan zadelde de kerkfabrie­k met veel schulden op. We hebben zelfs een bedelbrief teruggevon­den waarin ze koning Leopold I om extra geld smeken. Met succes, want ze verkregen extra staatssubs­idies.”

“In 1860 kreeg de kerk een bijzonder orgel dat er vandaag nog staat en zelfs is beschermd als cultuurmon­ument”, gaat Ludo verder. “Rond 1930 doken de eerste plannen op om de kerk te vergroten. Het dorpje Wijer was immers f link gegroeid. Uiteindeli­jk zou de kerk tussen 1956 en 1958 uitgebreid worden met een grote nieuwe dwarsbeuk, een sacristie en een koor erbij. Opnieuw bleek het moeilijk om genoeg geld te vinden. Zo werden al missen gedaan in de vernieuwde kerk toen er nog geen vloer lag.”

Tijdens de Erfgoeddag op zondag 21 april zijn er tussen 14 en 16 uur gratis rondleidin­gen in de kerk van Wijer (Grotestraa­t 211). Die dag kan de bundel Wijer en zijn Kerken voor 5 euro aangekocht worden, daarna kost de bundel 10 euro.

 ?? © LEN ?? Ludo Raskin (85) schreef een bundel over de bijzondere geschieden­is van de kerk van Wijer.
© LEN Ludo Raskin (85) schreef een bundel over de bijzondere geschieden­is van de kerk van Wijer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium