Het Belang van Limburg

Gio La Mantia (28) is de atypische Siciliaans­e strateeg van Sporting

- Frederik Baeten

Hij is de zoon van twee Siciliaans­e ouders, krijgt elke week meerdere aanslagen op zijn enkels te verwerken en zit in een hevige titelstrij­d verwikkeld met zijn ex-ploegmaats van Belisia. Ondanks dit alles is Giovanni La Mantia (28) de vleesgewor­den rustigheid. Maak kennis met de atypische strateeg van ‘de Spor’.

Afspraak met Giovanni - roepnaam Gio - La Mantia in de coulissen van het Stedelijk Sportstadi­on voor de training. Voor een interview in het Frans met de enige Franstalig­e speler van Sporting.

“Maar geen nood, ik begrijp alles wat je zegt in het Nederlands hoor. Alleen, het vlot praten lukt mij niet zo goed”, verontschu­ldigt de beleefde IT-developer uit

Waremme zich meteen.

“Of de huidige titelstrij­d mij stress bezorgt?” Dat valt best mee. We zitten met een tien maanden oude baby in huis, dus als ik thuis kom, vergeet ik het voetbal vrij snel. (lacht) Maar het klopt wel dat het spannend is. Voor mij is het natuurlijk extra leuk dat we strijden tegen Belisia. Acht jaar geleden heb ik mijn spullen gepakt bij Hamoir en heb ik voor Spouwen-Mopertinge­n en daarna Belisia gespeeld. Met de trainerswi­ssel Vreven-Licata kreeg ik afgelopen zomer de hint dat het beter was om een ander team te zoeken. Dat is toen Hasselt geworden. Nog voor de periode dat les nouveaux présidents er waren. Maar Bart Casters zei mij toen al dat er mooie dingen op til stonden voor Hasselt. Hij had geen ongelijk”, zegt La Mantia.

Titelstrij­d

Vorige week in Overijse had La Mantia een belangrijk aandeel in de nipte 0-1 zege. Geen toeval. De technisch vaardige La Mantia zorgt voor de x-factor op het Hasseltse middenveld en heeft al meerdere assists op zijn naam staan.

La Mantia: “Kiki (Vanrafelgh­em, red.) trekt het meeste aandacht naar zich toe. Vaak staan er twee à drie spelers rond hem en daar kunnen spelers als Orye, Verburgh en ikzelf van profiteren. Maar ook ik deel in de klappen hoor. In Lyra-Lierse was het niet te doen. Ook in Overijse was het weer van dat in de eerste helft. Dat hoort erbij. Iedereen plooit zich driedubbel tegen Hasselt. Gelukkig weten we ondertusse­n hoe daar mee om te gaan. We spelen al sinds de start van het nieuwe jaar elke week een finale. Nog drie te gaan”, zegt La Mantia.

Slotvraag: wat doet La Mantia om zich te ontspannen? “Jaarlijks voor meerdere weken naar de geboortest­reek van mijn ouders in Sicilië trekken. Daar laad ik mijn batterijen voor een heel seizoen volledig op.”

 ?? © BART BORGERHOFF ?? Giovanni La Mantia: “Titelstres­s? We zitten met een tien maanden oude baby in huis, dus als ik thuis kom, vergeet ik het voetbal vrij snel.”
© BART BORGERHOFF Giovanni La Mantia: “Titelstres­s? We zitten met een tien maanden oude baby in huis, dus als ik thuis kom, vergeet ik het voetbal vrij snel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium