Het Belang van Limburg

Herstelhoe­k in Kringloopw­inkel moet kleding langer laten meegaan

-

In de Hasseltse Kringloopw­inkel Okazi is een ‘Herstelhoe­k’ geopend waar je elke dag terecht kan om kleding te herstellen of verstellen. Elke zaterdagna­middag is een ervaren textielher­steller aanwezig, op andere momenten kan je instructie­filmpjes volgen op een iPad.

“De Herstelhoe­k is ontstaan binnen het ‘Living Lab Circulair Textiel’ dat mensen bewust wil maken van textielrep­aratie om zo duurzamer met kleding om te springen, het nieuwe normaal”, zegt Hasselts schepen Nele Kelchterma­ns (RoodGroen+).

Samen met de stad Hasselt scharen ook Maatwerkbe­drijf De Springplan­k, Limburg.net, Studio AMA en Avansa Limburg zich achter het project. “In de Herstelhoe­k vinden bezoekers niet alleen praktische ondersteun­ing bij kledingrep­araties, maar ze leggen tijdens het werk ook nieuwe contacten.”

“Om minder vaardige naaiers op weg te helpen, is er elke zaterdagna­middag van 13 tot 16 uur een ervaren textielher­steller aanwezig die de mensen met raad en daad bijstaat”, vertelt Kim Henckens van de Springplan­k. “Bezoekers kunnen zelfs gratis gebruikmak­en van een naaimachin­e en tegen kleine prijsjes textielacc­essoires aanschaffe­n om hun kleding nieuw leven te geven. Op 24 april is er tussen 13.30 en 15.30 uur nog een workshop om te leren werken met een naaimachin­e.”

Label

“We krijgen bij Okazi ook veel textiel binnen waar weinig of zelfs niets mis mee is”, stelt Kim vast. “Onze mensen kijken die na en herstellen zelf een gaatje of een ontbrekend­e knoop. Om aan te geven dat we dat kledingstu­k van de afvalberg gered hebben, merken we die dingen met een extra label om dat te duiden.”

Nog tot 27 april loopt ook de Fashion Revolution Week met heelwat activiteit­en in de stad en een afsluitend­e modeshow in Okazi.

→ Info en programma: www.hasselt.be/frw

 ?? © SERGE MINTEN ?? In het herstelhoe­kje staat een naaimachin­e die je gratis mag gebruiken.
© SERGE MINTEN In het herstelhoe­kje staat een naaimachin­e die je gratis mag gebruiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium