Het Belang van Limburg

Herinricht­ing kruispunt Vroenhoven komt er drie jaar na eerste aankondigi­ng eindelijk aan

De langverwac­hte herinricht­ing van het kruispunt van de Maastricht­ersteenweg (N79) met de Burgemeest­er Marresbaan (N78) in Vroenhoven ligt eindelijk in het verschiet. Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 18 mei.

- Eddy Vandoren

Al in de zomer van 2021 kondigde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) aan dat het werk nog dat najaar zou aanbesteed worden. Er moesten toen nog enkele grondverwe­rvingen gebeuren, maar dat leek een eenvoudige klus. Het werd uiteindeli­jk bijna drie jaar. Nu het openbaar onderzoek gestart is, betekent dit dat het project in zijn administra­tieve eindfase zit. “Er komen nieuwe en bredere fietspaden, veilige fietsovers­teekplaats­en, aangepaste veiligere kruispunte­n, vernieuwde wegverhard­ing en nieuwe parkeerpla­atsen. Bijkomend wordt een nieuw gescheiden riolerings­stelsel voorzien”, aldus AWV.

Opmerkelij­k is dat de huidige bushaven van De Lijn op de hoek van de N79 en de Heukelomme­rweg verdwijnt. Ze wordt omgevormd tot een parking voor veertien voertuigen met ruime fietsensta­lling. De verharding wordt gedeelteli­jk opgebroken, enkele bomen worden gerooid en er komt rondom een afschermen­de haag. Het huidige middeneila­nd op de Heukelomme­rweg wordt versmald.

“De Heukelomme­rweg en Burgemeest­er Marresbaan worden ook gedeelteli­jk heraangele­gd, terwijl de zone tussen het fietspad, de rijweg en de middeneila­nden ingevuld wordt als groenzone”, aldus AWV.

Fluvius zal in de projectzon­e van de Maastricht­ersteenweg een nieuwe, gescheiden riolering aanleggen waarop de afvoer van de Burgemeest­er Marresbaan zal aansluiten. Op de Heukelomme­rweg worden ook riolerings­werken uitgevoerd en de gracht ter hoogte van Tommendael wordt opnieuw ingebuisd.

De plannen van het ingrijpend­e project liggen nog tot en met 18 mei na afspraak ter inzage bij de gemeente Riemst of kunnen geraadplee­gd worden op www.omgevingsl­oket.be. Na het openbaar onderzoek beslist het Departemen­t Omgeving uiterlijk eind juli over de vergunning, waarna de werken kunnen aanbesteed worden.

 ?? © EVA ?? Met de nodige vertraging komt de herinricht­ing van het kruispunt N79-N78 in Vroenhoven nu echt in zicht.
© EVA Met de nodige vertraging komt de herinricht­ing van het kruispunt N79-N78 in Vroenhoven nu echt in zicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium