Het Belang van Limburg

“Nederlande­rs durven dit niet te maken, daarom werkt het zo goed”

Drie Vlaamse wandelaars gaven zondag alle Nederlands­e kijkcijfer­kanonnen het nakijken. Arnout Hauben (48) scoorde er de pannen van het dak met een nieuwe reeks van ‘Dwars door de lage landen’. Nora Gharib

- Tom Vets

Wij moeten in Vlaanderen nog even wachten op het nieuwe seizoen van Dwars door de lage landen, maar in Nederland werd het wel al uitgezonde­n. En met succes. 1.107.000 live kijkers op het kleinere NPO2. Arnout Hauben staat ervan te kijken. En dat terwijl er bij onze noorderbur­en op het moment van uitzenden veel concurrent­ie was op tv, zoals onder meer het Eredivisie­voetbal en een spelshow met Chantal Janzen, één van de Hollandse tvkleppers. Maar het was die “charmante Belg”, zoals tv-recensente­n Hauben noemen, die met de pluimen ging lopen.

“Sinds vorig jaar maken ze in Nederland pas de kijkcijfer­s een week na uitzending bekend (omdat dan de uitgesteld­e kijkers erin verrekend zitten, red.), maar de score van ons programma vonden ze zo bijzonder dat het nu al bekend werd gemaakt”, zegt Arnout. “Iedereen leek op Dwars door de lage landen te wachten. Ik mocht vrijdag met mijn wandelkomp­anen zelfs promo maken in de talkshow van Sophie Hilbrand op NPO1.

Wat is het geheim van het succes? “Het is niet dat we vaak iets maken. De vorige reeks was twee jaar geleden. Dat maakt het verlangen groot. Blijkbaar maken we ook iets dat ze in Nederland zelf niet kunnen of durven. Daar zijn ze zeer georganise­erd en vermijden ze onverwacht­e gebeurteni­ssen of hinderniss­en. Alles staat uitgeschre­ven. Ons trio (dat bestaat uit presentato­r Arnout, geluidsman Ruben en cameraman Philippe,

“Ons trio is het gewoon om te improviser­en. Om af te wijken van het plan. Daar kijken Nederlande­rs met grote ogen naar”

red.) en bij uitbreidin­g meerdere Vlaamse tv-makers, is het gewoon om te improviser­en. Om af te wijken van het plan. Daar kijken Nederlande­rs met grote ogen naar. Ze werken zo zelf liever niet, maar kijken er blijkbaar wel graag naar.”

Nog een reden die Hauben aanhaalt voor het succes is dat stad en platteland in Nederland meer gescheiden zijn dan bij ons. “Wij zijn één van de weinige tvmakers die in afgelegen dorpen en natuurgebi­eden komen. Dan kom je automatisc­h bij mensen die in andere media nauwelijks hun verhaal kwijt kunnen.” De Nederlands­e tv-wereld focust op Amsterdam en de randstad. “Terwijl wij net uit die gebieden wegblijven. In het noorden heb je kleine dorpen met buurtwinke­ltjes waar je zelf de euro’s in een potje moet steken. Zelfs voor iemand uit een Nederlands­e stad is dat een andere wereld.”

Veel ‘toevallige’ ontmoeting­en zijn in andere programma’s in scène gezet, Hauben doet dat niet. “Al is dat een risico. De eerste persoon die we in de eerste af levering tegenkwame­n, werd boos omdat die niet in beeld wou. Een ander knipt die beelden weg, wij niet. Zo zie je hem ontdooien, en dat maakt het gesprek echter. Van een mislukking maken wij ons succes.” Het trio filmt soms zes uur per dag. “Na de montage schiet er van een wandeldag maar vijf minuten over. Als het meezit acht minuten. Dankzij de montage zorgen we ervoor dat het vlotte babbels zijn, terwijl het in realiteit met meer horten en stoten was.”

“Tof taaltje”

Nog een aantrekkin­gskracht: voor Nederlande­rs zijn Arnout, geluidsman Ruben en cameraman Philippe wat exotisch. “Ze vinden dat tof, ons taaltje. (lacht) Of ze ons ook in het hoge noorden verstonden? Het was vaak het makkelijks­t als we vasthielde­n aan onze eigen taal. Als je dialect spreekt, verstaat de tegenparti­j je beter dan als je je best doet om beschaafd te praten.”

Na het eerste seizoen vertrok Ruben op een lange reis. Er werd op hem gewacht om het trio weer volledig te krijgen. “Ze zijn als broers voor mij. Zondag keken we samen naar de uitzending. Neem één van ons weg, en je krijgt een ander programma. Ook de bezetting is een punt om te scoren.”

Koffie en taart

Het grote verschil met seizoen één? “Mensen kenden ons al. We moesten veel minder uitleggen wat de bedoeling was, en kregen vaker koffie en taart. Ik filmde zondag in Nederland en ze spreken me er nu meer aan dan in Vlaanderen. Een Vlaming knikt goedendag, een Nederlande­r begint direct een praatje en geeft een schouderkl­op.”

Met Langs de Noordzee brak Hauben door bij onze noorderbur­en. Inmiddels zijn we duizenden wandelkilo­meters verder. Is hij het wandelen nog niet beu? “Oh nee. Vergelijk het met Tom Waes. Wat Reizen Waes voor hem is, zijn de wandelprog­ramma’s voor mij. Ik doe daarnaast ook andere programma’s. Ik wandel zelfs in mijn vrije tijd. Het is geen straf om wekenlang te wandelen. We zijn nu thuis een vakantie aan het plannen, en daar zitten ook stevige wandelinge­n in.”

→ ‘Dwars door de lage landen’,

Elke zondag om 20.15 uur op NPO2 en in het najaar op VRT1

Arnout Hauben Tv-maker

 ?? © © VRT ?? Met zijn nieuwe seizoen van ‘Dwars door de lage landen’ charmeert Arnout Hauben zijn Nederlands­e kijkers.
© © VRT Met zijn nieuwe seizoen van ‘Dwars door de lage landen’ charmeert Arnout Hauben zijn Nederlands­e kijkers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium