Het Belang van Limburg

“40 miljoen aan vertrekpre­mies voor uittredend­e politici is onhoudbaar”

In de komende legislatuu­r zal er, over alle parlemente­n heen, minstens 40 miljoen euro aan uittreding­svergoedin­gen uitbetaald worden. Dat blijkt uit berekening­en van PVDA die de afschaffin­g van het systeem voor de verkiezing­en opnieuw op tafel wil leggen.

- Sofie Geusens © TOM PALMAERS, FRANK BAHNMULLER, BELGA

Voor de vijf parlemente­n in ons land – Kamer, Senaat en het Vlaams, Waals en Brussels Parlement – zal er voor de periode van 2024-2029 in totaal 40,1 miljoen euro bruto worden uitbetaald aan parlements­leden die na de verkiezing­en niet terugkeren. Dat heeft de PVDA berekend. Van dat totaalbedr­ag gaat 16,4 miljoen euro naar uittredend­e Kamerleden.

Het bedrag waar politici na hun afscheid uit het parlement recht op hebben, hangt af van de duur van hun politieke loopbaan. Door de band genomen wordt er als volgt geteld: per gewerkt jaar in het parlement heeft een afscheidne­mend politicus recht op twee maandlonen vergoeding. Er bestaat wel een plafond. Sinds 2014 kan dat nog maximaal 24 maandlonen bedragen of 253.000 euro bruto. Maar voor wie vóór 2014 al in het halfrond zat, is dat nog 48 maandlonen of 507.000 euro bruto. En elk parlements­lid heeft sowieso ook recht op een minimale exitpremie van vier maandlonen of 42.000 euro bruto.

Oudere generatie

Er werd in de afgelopen jaren al veel gesnoeid in de uittreding­svergoedin­gen. Zo ligt het bedrag voor de komende legislatuu­r al 24 procent lager dan tussen 2019 en 2023, toen er in totaal 49,8 miljoen euro bruto werd uitbetaald. Desalniett­emin komen sommige parlements­leden nog steeds aan serieuze bedragen. Vooral de oudere generatie in de Kamer mag nog rekenen op hoge sommen.

Patrick Dewael (Open VLD) zou bijvoorbee­ld volgens de berekening­en van PVDA recht hebben op een vertrekpre­mie van 507.024 euro bruto. Zijn partijgeno­te Maggie De Block (Open VLD) tikt af op 316.890 euro bruto. Björn Anseeuw (N-VA) mag rekenen op 232.386 euro bruto en Servais Verherstra­eten (CD&V) op 401.394 euro bruto. Oud-Kamervoorz­itter André Flahaut (PS) heeft recht op 316.000 euro bruto en Hendrik Bogaert (CD&V) op 253.000 euro bruto. Marijke Dillen (Vlaams Belang) zou nu ‘slechts’ 42.252 euro bruto als afscheid krijgen. Zij werd verkozen in 2014, maar stond haar zetel af en kreeg daardoor toen al een afscheidsp­remie van bijna 450.000 euro. Wordt ze straks niet herverkoze­n, zou ze opnieuw recht hebben op de minimumver­goeding van vier maanden. Bij Groen is het Wouter De Vriendt die 253.512 euro bruto zou kunnen opstrijden, hetzelfde bedrag als Karin Jirof lée van Vooruit.

“Onhoudbaar privilege”

PVDA pleit al langer voor de afschaffin­g van die uittreding­svergoedin­gen en de partij wil nog voor de verkiezing­en de vraag opnieuw op tafel leggen. “Het is onhoudbaar dat er zulke privileges bestaan. Onze parlements­leden zullen hun afscheidsv­ergoeding alvast niet opnemen”, benadrukt Jos D’Haese, PVDA-fractielei­der in het Vlaams Parlement. “Wij blijven trouw aan onze principes. We zitten in het parlement om de werkende bevolking te dienen, niet onszelf.”

Vooral de oudere generatie Kamerleden, zoals André Flahaut, Patrick Dewael, Maggie De Block en Servais Verherstra­eten, kan volgens de PVDA nog altijd rekenen op een serieuze vertrekpre­mie.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium