Het Belang van Limburg

Decathlon schrapt 132 jobs in logistiek depot

Tijdens een online bijzondere ondernemin­gsraad van welgeteld een kwartier kondigde de directie van de Franse sportketen Decathlon gisterocht­end aan dat 132 vaste jobs geschrapt worden in het depot in Willebroek. De B2B-activiteit zal worden stopgezet.

-

Het ging er pittig aan toe tussen de vakbonden en de directie van Decathlon, waardoor er veel ruis zat op de informatie die de vakbond kreeg. Zowel in de hoofdzetel in Evere als aan het depot in Willebroek werd de secretaris­sen van de vakbond de toegang geweigerd door gerechtsde­urwaarders. In enkele gevallen konden vakbondsaf­gevaardigd­en zelfs het online overleg niet volgen. “Vragen konden amper of niet gesteld worden of werden niet beantwoord”, klinkt het bij Mathieu Marin van BBTK.

“Fata morgana”

In het depot in Willebroek werken 163 mensen, daarvan verdwijnen eind dit jaar 132 logistieke functies. Decathlon wil die medewerker­s begeleiden naar een nieuwe job. Daarvoor verwijst de Franse keten naar vacante posten in één van de 33 Belgische winkels of in het internatio­nale logistieke netwerk. Ook zouden ze kunnen overgenome­n worden door “een potentiële externe overnemer van de site”.

De vakbond reageert voorzichti­g positief op de mogelijke heroriënte­ring van medewerker­s.

“Wij ijveren voor het behoud van jobs, maar het zou ons ten zeerste verbazen dat ze voor iedereen een alternatie­f vinden”, reageert Erika Lambert van ACV Puls. “Hoe gaan ze die omscholing aanpakken? En waar zijn die vacante functies dan, in de buurt van Antwerpen of in Limburg of Oostende?” Schermen met jobs in 33 winkels noemt Lambert om die reden een “fata morgana”. “De directie leeft in een parallelle wereld. Iemand uit de buurt van Willebroek kan zich niet zomaar verplaatse­n naar een andere winkel verder weg. Die medewerker­s hebben geen bedrijfswa­gen, ze werken bovendien in shiften. Mensen met vijftien jaar logistieke ervaring school je ook niet zomaar om voor een commerciël­e functie.”(nc)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium