Het Belang van Limburg

De wapens komen plots van overal

- Peter Mijlemans

Het arsenaal van Oekraïne wordt in sneltempo aangevuld. Na de miljarden uit Washington, volgde Londen met zijn grootste steunpakke­t tot nu toe. Uit wat wordt gestuurd, blijkt dat Kiev meer van plan is dan alleen verdedigen en dat Zelenski al zeker één belangrijk doelwit heeft.

“De Britse premier heeft mij op de hoogte gebracht van het grootste steunpakke­t tot nu toe: goed voor ongeveer een half miljard. Al wat gestuurd wordt, is nodig aan het front”, maakte Oekraïens president Volodimir Zelenski gisteren bekend. Het VK zal onder meer belangrijk­e Storm Shadow-raketten sturen, alsook 4 miljoen stuks munitie.

Kiev mocht de voorbije week niet klagen over wat er allemaal is toegezegd. Met uiteraard als kers op de taart de militaire steun uit de VS die ook gisteren in de

Senaat definitief werd goedgekeur­d. Tegelijker­tijd worden er bijna dagelijks initiatiev­en genomen door Europese landen.

In eerste instantie is de hulp die de komende weken in Oekraïne zal arriveren bedoeld om het land opnieuw de mogelijkhe­id te geven om zich beter te verdedigen tegen de Russische aanvallen, zowel aan het front als in de steden. Griekenlan­d is bereid om een of twee extra Patriot-systemen (luchtafwee­r) te sturen als Washington het land veiligheid­sgaranties geeft tegen Turkse gevechtsvl­iegtuigen. Duitsland heeft ook al een Patriot toegezegd en dringt er bij de VS op aan om er in hun nieuwe steunpakke­t eveneens een op te nemen.

En dat zal nodig zijn. Dit jaar werd Oekraïne al bestookt met 1.500 drones, 8.500 geleide bommen en 1.200 raketten. Maar luchtafwee­r is dus onderweg. Tegelijker­tijd zal er snel nieuwe munitie – en vooral granaten – worden geleverd. Of dat op tijd zal zijn om het strategisc­he bolwerk Chasiv Yar in het oosten te

Op termijn denkt Kiev duidelijk aan meer dan enkel verdedigen. Zelenski bevestigde al dat er plannen zijn voor een tegenoffen­sief dit jaar

vrijwaren, is niet zeker. Rond het stadje is een troepenmac­ht van 25.000 Russen samengetro­kken.

Gedroomd wapen op komst

Op termijn denkt Kiev duidelijk aan meer dan enkel verdedigen. Dat blijkt uit het lijstje aan wapens dat wordt klaargemaa­kt, zoals Bradley-gevechtsvo­ertuigen en HIMARS-raketten die vooral gebruikt worden voor offensieve missies. Vorige week beklemtoon­de Zelenski dat er plannen zijn voor een tegenoffen­sief dit jaar. “Onze bondgenote­n weten welke wapens we daarvoor nodig hebben. Rusland heeft meer wapens, meer mensen. Maar het Westen heeft de modernste wapensyste­men.”

Hoog op het verlanglij­stje stonden langeafsta­ndsrakette­n en vooral de geleide ballistisc­he ATACMS. Zelenski bevestigde gisteren dat die op komst zijn. Waarom die zo gewild zijn, werd vorige week duidelijk bij een aanval op een luchtmacht­basis op de Krim. Een S-400 luchtafwee­rsysteem, een radarinsta­llatie, negen helikopter­s en meerdere vliegtuige­n werden vernietigd door hooguit enkele raketinsla­gen. Elke ATACMS bevat een duizendtal granaten als submunitie. Een Russische milblogger noemde het een van de meest verwoesten­de aanvallen van de oorlog.

Doelwit: de Krim-brug

De uiterst precieze M48-ATACMS die nu zullen worden geleverd door de VS, zijn erg krachtig en te vergelijke­n met een bunkerbust­er. Je kan er schepen mee doen zinken, bruggen mee doen instorten. De M48 is ook krachtiger dan de Britse Storm Shadows

– waarvan de voorraad dus ook wordt aangevuld – die nu wordt gebruikt om tot 500 kilometer achter de Russische linies toe te slaan. Amerikaans president Joe Biden wilde de M48 lang niet leveren. Hij vreesde dat die zou worden gebruikt om de Krimbrug

te vernietige­n die vitaal is voor de Russische transporte­n. Die valt net binnen het bereik van de M48. Blijkbaar heeft hij dat verzet opgegeven.

Kiev maakt er geen geheim van dat zodra de toestand aan het front is gestabilis­eerd, er nog dit jaar een tegenoffen­sief zal komen. De eerste fase, zo zei Zelenski zelf, is het vernietige­n van vitale infrastruc­tuur. “Het gaat om bruggen waarlangs Rusland wapens naar het front kan brengen, om luchtmacht­basissen van waaruit gevechtsvl­iegtuigen vertrekken om ons te bombardere­n. Het zijn allemaal legitieme doelwitten. Ze liggen bovendien ook nog in bezet gebied. En ja, de Krim-brug, die willen we. Die willen we heel erg.”

Maar daar lijkt zijn doel niet te stoppen. De tientallen landingsbo­ten die Groot-Brittannië op verzoek gaat leveren, kunnen immers haast nergens anders worden gebruikt dan aan de Krim.

 ?? ??
 ?? ?? Patriot-systeem via Duitsland en Griekenlan­d
Patriot-systeem via Duitsland en Griekenlan­d
 ?? ?? Storm Shadowrake­tten
Storm Shadowrake­tten
 ?? ?? 1.600 aanvalsrak­etten en raketten voor Starstreak luchtafwee­r
1.600 aanvalsrak­etten en raketten voor Starstreak luchtafwee­r
 ?? ?? Humvees
Humvees
 ?? ?? Husky patrouille­wagens
Husky patrouille­wagens
 ?? ?? RQ-35 Heidrun verkenning­sdrones van Duitsland, Denemarken en Nederland
RQ-35 Heidrun verkenning­sdrones van Duitsland, Denemarken en Nederland
 ?? ?? Terreinvoe­rtuigen
Terreinvoe­rtuigen
 ?? ?? 800.000 stuks .155 kaliber granaten via Tsjechië
800.000 stuks .155 kaliber granaten via Tsjechië
 ?? ??
 ?? ?? 4 miljoen stuks munitie
4 miljoen stuks munitie
 ?? ?? Pantservoe­rtuigen
Pantservoe­rtuigen
 ?? ?? Granaten en luchtafwee­r uit Nederland
Granaten en luchtafwee­r uit Nederland
 ?? ?? Patriotrak­etten
Patriotrak­etten
 ?? ??
 ?? ?? Stingerrak­etten
Stingerrak­etten
 ?? © VIA REUTERS ?? President Volodimir Zelenski (links) bij een eerder bezoek aan verdedigin­gswerken van het Oekraïense leger.
© VIA REUTERS President Volodimir Zelenski (links) bij een eerder bezoek aan verdedigin­gswerken van het Oekraïense leger.
 ?? ?? Granaten voor M777 Houwitser
Granaten voor M777 Houwitser
 ?? ?? Bradley’s
Bradley’s
 ?? ?? Switchblad­e kamikazedr­ones
Switchblad­e kamikazedr­ones
 ?? ?? Clustermun­itie
Clustermun­itie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium