Het Belang van Limburg

“U verliest alle geloofwaar­digheid”: rechter streng voor advocaat van Trump

Donald Trump zat gisteren alweer in het oog van de storm op zijn proces in New York. Hij riskeerde er sancties omdat hij getuigen en juryleden zou hebben aangevalle­n op sociale media.

-

Afgelopen november kreeg voormalig Amerikaans president Donald Trump nog een spreekverb­od opgelegd. Dat bepaalde dat hij het personeel van de rechtbank, getuigen, en juryleden niet mocht aanvallen. Een verbod dat hij de afgelopen maanden meermaals naast zich neerlegde. Er kwamen via sociale media aanvallen, waarvan de meeste gericht waren tegen Michael Cohen, zijn voormalige advocaat maar inmiddels zijn aartsvijan­d én de belangrijk­ste getuige op het proces in de zaak over het zwijggeld dat Trump zou hebben betaald aan pornoactri­ce Stormy Daniels. Trump herhaalde onlangs ook een complotthe­orie, als zouden er “progressie­ve undercover-activisten uitgekozen zijn om in de jury te zetelen”.

“De beklaagde lacht ermee”, vond de openbare aanklager. “Meneer Trump weet van dit verbod, hij weet dat hij het niet mag doen, maar hij doet het toch.” Hij vroeg de rechter dan ook om Trump de maximale boetes (1.000 dollar per beledigend­e publicatie) op te leggen, en de ex-president eraan te herinneren dat een gevangenis­straf “een optie blijft als dat nodig is”.

Toen de advocaat van Trump verzekerde dat zijn cliënt zich enkel verdedigde tegen politieke aanvallen en er “erg op lette om de regels te respectere­n”, toonde de rechter zich erg kritisch. “Ik moet u erop wijzen dat u bezig bent om elke geloofwaar­digheid ten opzichte van de rechtbank te verliezen”, klonk het fors.

Opvallend: in een daaropvolg­ende pauze liet Trump zich op sociale media weer kritisch uit over rechter Merchan. “De hoogst omstreden – om nog vriendelij­k te blijven – rechter heeft mijn grondwette­lijk recht op vrije meningsuit­ing afgenomen”, klonk het. “Iedereen mag over mij spreken en liegen, maar ik mag mezelf niet verdedigen. Dit is een showproces.”

 ?? © AP ?? Donald Trump had een spreekverb­od, maar negeerde dat meermaals.
© AP Donald Trump had een spreekverb­od, maar negeerde dat meermaals.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium