Het Belang van Limburg

Als kinderen in gevaar waren, kwam zij in actie

- Steven De Bock

Als kind kroop ze weleens in de doodskiste­n die haar vader, een schrijnwer­ker, maakte. Op school was ze een rebel, die de regels van de strenge uniformsch­ool altijd een beetje probeerde op te rekken. En als ze écht kwaad is, dan leeft ze zich uit op een boksbal.

We weten het allemaal omdat Heidi De Pauw (52) tijdens haar twaalf jaar aan het hoofd van Child Focus uitgegroei­d is tot een bekende Vlaming, graag gevraagd voor interviews en televisiep­rogramma’s wegens haar deskundigh­eid, maar ook voor het hart op de tong en de kleur in haar persoonlij­kheid. De sterke vrouw, de Anderlecht-fan, de Commandeur in de Kroonorde. Want ook bij het koninklijk­e paleis lijken ze een boon voor haar te hebben.

Twintig jaar heeft De Pauw voor Child Focus gewerkt. Eerst als casemanage­r, op het terrein op zoek naar verdwenen kinderen. Toen Child Focus in 1997 werd opgericht, was dat als antwoord op de maatschapp­elijke woede na de zaak-Dutroux. Er moest een onafhankel­ijke organisati­e komen die bij verdwijnin­gen van kinderen 100 procent de kaart van de slachtoffe­rs trekt. Een waakhond voor politie en justitie.

Juist omringd

Child Focus doet dat nog altijd, zoeken naar verdwenen kinderen. Maar het jongste decennium breidde De Pauw het werkveld van Child Focus steeds verder uit, richting het internet. De organisati­e specialise­erde zich in de verlokking­en van loverboys, in de zoektocht naar misbruikbe­elden van kinderen en in de strijd tegen het ongewenst verspreide­n van naaktbeeld­en en cyberpeste­n. “Ze heeft haar organisati­e mee laten evolueren met de noden van de samenlevin­g. En ze verstaat daarbij de kunst om zich met de juiste mensen te omringen”, zegt Alain Remue, hoofd van de Cel Vermiste Personen van de federale politie.

Maar Heidi De Pauw was er dus ook al bij in de beginperio­de. De jonge criminolog­e werd in 1998 een van de eerste casemanage­rs van Child Focus. Was er een verdwijnin­g, dan werd ze opgeroepen. Wat hun taak juist was, was ook voor henzelf in het begin nogal onduidelij­k. Dat moesten ze zelf nog uittekenen, met de argwanende blikken van de politie in hun rug. Maar beetje bij beetje werd de taakverdel­ing duidelijk. Voor de casemanage­rs was dat: de families bijstaan, de vrijwillig­ers aansturen, affichecam­pagnes organisere­n ...

Rechttoe, rechtaan

Na een jaar of zeven vertrok ze naar Pag-Asa, een Brusselse organisati­e die slachtoffe­rs van mensenhand­el helpt. In 2011 keerde ze terug, als directeur. “We zijn goeie vrienden. Ook al zijn we het vaak niet eens geweest met elkaar”, zegt Remue. “Maar Heidi is duidelijk, rechttoe, rechtaan. We hebben altijd goed kunnen overleggen en dreigende problemen zo in de kiem kunnen smoren.”

Kinderen van IS-strijders

Haar andere kwaliteite­n volgens mensen die haar kennen? Ze is iemand die kan begeestere­n. Een netwerker. Een sterke communicat­or ook. “En iemand die niet bang is voor de tegenwind als ze haar zaak verdedigt”, zegt Remue.

Hij doelt onder meer op het pleidooi van De Pauw om de kinderen van IS-strijders terug naar België te halen vanuit de kampen waarin ze opgesloten zaten na de val van het kalifaat. Voor haar kon daar geen discussie over bestaan. Ze trok zelfs hoogstpers­oonlijk naar de kampen om de toestand te gaan bekijken, waarna ze nog meer overtuigd raakte.

Eerder was ze ook al in een politieke storm terechtgek­omen door pornosterr­en in te schakelen voor een campagne tegen misbruikbe­elden van kinderen. Al na enkele maanden haalde De Pauw haar gelijk. Dankzij de Italiaan Rocco Siffredi en de Franse PussyKat was het aantal meldingen verdrievou­digd.

Een nieuw gezicht

Voor de buitenwere­ld komt haar vertrek als een verrassing. Voor haarzelf en haar dichte omgeving niet. Ze had al een tijdje aangekondi­gd dat ze toe was aan een nieuwe uitdaging. Al is nog onduidelij­k wat die dan zal worden. Over Child Focus maakt ze zich geen zorgen. “Het is met vertrouwen in de toekomst dat ik Child Focus achterlaat”, zegt ze. “Ik geloof oprecht dat de organisati­e klaar is om haar belangrijk­e rol in de maatschapp­ij verder op te nemen en haar impact nog te vergroten onder leiding van een nieuw gezicht.”

Dat is het gezicht van Nel Broothaers. Ook zij heeft een lange geschieden­is bij Child Focus, waar ze begon als projectmed­ewerker en opklom tot adjunct-CEO.

Het Hasseltse bigdatabed­rijf TrendMiner heeft een nieuwe eigenaar. De Duitse groep Software AG, die TrendMiner zes jaar geleden overnam, verkoopt het bedrijf door aan het eveneens Duitse Proemion Holding.

TrendMiner werd in 2008 opgericht door computerwe­tenschappe­r Bert Baeck en Thomas Dhollander. Baeck werd later ook CEO van het jonge bedrijf, dat aanvankeli­jk startte onder de naam D square. Het bedrijf ontwierp een softwarepl­atform waarmee grote industriël­e spelers de data uit hun fabrieken kunnen analyseren. Al snel verhuisde TrendMiner naar de Hasseltse Corda Campus.

Baeck noemde TrendMiner zelf wel eens de ‘Google van de industrie’. Het concept houdt in dat geavanceer­de zoektechno­logie wordt losgelaten op grote datavolume­s (big data). TrendMiner haalt er op basis van patroonher­kenning alle relevante informatie uit. De zoekmotor herkent hierin de trends en kan voorspelli­ngen doen over de kans dat er iets in de processen van de ondernemin­gen of onderzoeke­rs zal mislopen.

Snelle groei

Onder impuls van Bert Baeck – ooit nog uitgeroepe­n tot Jonge Limburgse Ondernemer van het Jaar – wist het beloftevol­le bedrijf kapitaal los te weken om snel te groeien, onder meer bij de investerin­gsmaatscha­ppijen PMV, LRM en Fortino, bij techondern­emer Jurgen Ingels en gewezen topman van Telenet Duco Sickinghe. Ondertusse­n heeft

TrendMiner ook vestiginge­n in Nederland, Duitsland en de VS. Vooral grote bedrijven uit de chemiesect­or, olie en gas, de voedingsni­jverheid en farma maken gebruik van hun software. In 2018 werd de veelbelove­nde scale-up voor een onbekend bedrag overgenome­n door het Duitse Software AG. En nu verandert TrendMiner nog eens van eigenaar. Software AG verkoopt TrendMiner door aan het eveneens Duitse Proemion Holding. Een bedrag is ook nu niet genoemd. De activiteit­en van Proemion sluiten alvast nauw aan bij die van TrendMiner. “Met de steun van Proemion kunnen we blijven investeren in onze geavanceer­de oplossing om industriël­e processen beter te monitoren,” zegt CEO Joan van de Wetering van TrendMiner aan Businesswi­re. Proemion is alvast van plan om de merknaam TrendMiner te behouden.

Hyperfox

Bert Baeck (42) heeft ondertusse­n niet stilgezete­n. Hij richtte onder meer in 2022 Timeseer.ai op, was partner van het techfonds Smartfin en investeerd­e als co-founder mee in Hyperfox, een ander veelbelove­nd technologi­ebedrijf op de Corda Campus. Hij blijft actief als seriële techondern­emer.

 ?? © BART DEWAELE ?? Heidi De Pauw heeft twintig jaar gewerkt voor Child Focus. Nu gaat ze op zoek naar een nieuwe uitdaging.
© BART DEWAELE Heidi De Pauw heeft twintig jaar gewerkt voor Child Focus. Nu gaat ze op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium