Het Belang van Limburg

Hervorming autobelast­ing had geringe impact op CO2-uitstoot

De hervorming van de Vlaamse autofiscal­iteit, waarbij vooral naar de CO2-uitstoot en de euronorm wordt gekeken, heeft slechts een beperkte impact gehad op de uitstoot van CO2. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Planbureau.

- Guido Cloosterma­ns

Vroeger werden de belasting op de inverkeers­telling (BIV) en de jaarlijkse verkeersbe­lasting berekend op de fiscale pk’s, gebaseerd op de cilinderin­houd. Hoewel de autofiscal­iteit al sinds 1989 is overgeheve­ld naar de gewesten, bleven beide stelsels nog lang gelijk lopen. In Vlaanderen werd de autofiscal­iteit in 2012 hervormd voor wat betreft de BIV en in 2016 voor wat betreft de jaarlijkse verkeersbe­lasting.

Sindsdien worden de autobelast­ingen berekend op basis van de CO2-uitstoot, die een impact heeft op het klimaat, en op basis van de euronorm, die de uitstoot regelt van stoffen die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. Voorts konden particulie­ren en zelfstandi­gen van 2016 tot 2020 genieten van een premie bij de aankoop van een emissievri­je wagen.

Cilinderin­houd

Het Planbureau berekende de impact van die fiscale hervorming en de conclusie is opmerkelij­k. “De hervorming van de BIV van nieuwe personenwa­gens in Vlaanderen heeft geleid tot een snellere maar kleine afname van de CO2-uitstoot van nieuwe wagens”, zo luidt het. Van 2012 tot en met 2015 gaat het om een extra daling ten opzichte van de andere gewesten (of in het scenario zonder hervorming) van 1,53 gram per kilometer voor privéwagen­s en 6,69 gram per kilometer voor bedrijfswa­gens.

Volgens het Federaal Planbureau zijn er twee redenen voor die al bij al bescheiden impact.

“De hervorming van de BIV van nieuwe personenwa­gens in Vlaanderen heeft geleid tot een snellere maar kleine afname van de CO2-uitstoot van nieuwe wagens”

Een van de bepalende factoren bij de CO2-uitstoot is de cilinderin­houd, en die was ook al bepalend bij de berekening van de f iscale pk’s in het oude systeem. Met andere woorden, zelfs al hing de BIV in Vlaanderen voor 2012 niet rechtstree­ks af van de CO2-uitstoot, toch werden wagens met een hoge uitstoot toen al zwaarder belast. Bovendien was het bedrag van de BIV klein in verhouding tot de totale aankooppri­js van een nieuwe auto.

Uit de studie van het Federaal Planbureau blijkt verder dat de hervorming van de jaarlijkse verkeersbe­lasting in 2016 en de premie voor emissievri­je voertuigen een kleine bijkomende impact hebben gehad op de CO2-uitstoot van nieuwe bedrijfswa­gens. Voor privéwagen­s konden geen conclusies getrokken worden.

Sjoemelsof­tware

Uit de tabellen van het Planbureau blijkt ook dat de gemiddelde CO2-uitstoot in de jaren na 2016 weer enigszins stijgt. Dat had verschille­nde oorzaken. Na het schandaal rond de sjoemelsof­tware van Volkswagen viel de dieselwage­n in ongenade, terwijl ook de SUV-hype en de nieuwe berekening­smethode van het autoverbru­ik de uitstoot van CO2 deden stijgen.

De voorbije jaren is de CO2-uitstoot van nieuw ingeschrev­en auto’s weer fors aan het dalen. Uit cijfers van constructe­ursfederat­ie Febiac blijkt dat de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe wagens in België in 2023 gedaald is tot 79 gram per kilometer. In 2020 was dat nog 130,7 gram, in 2022 nog 105 gram. De forse daling is een gevolg van de versnelde elektrific­atie van het Belgische wagenpark. De hervormde fiscalitei­t op bedrijfswa­gens heeft namelijk wel een grote impact op de CO2-uitstoot.

Planbureau

In het Schulensbr­oek in Herk-deStad is een koppel ooievaars waargenome­n. Zij zijn begonnen met het bouwen van een nest. In de Demervalle­i zijn met de jaren heel wat kunstneste­n op palen geplaatst, die ooievaars als basis voor een nest kunnen gebruiken.

Maar dit koppel maakt daarvan geen gebruik. “Zij bouwen hun nest op de top van een dode boom”, zegt Stan Van Gils, die de dieren spotte. Het nest bevindt zich aan de zuidzijde van het Schulensbr­oek.

 ?? © SHUTTERSTO­CK ?? In Vlaanderen werd de autofiscal­iteit in 2012 hervormd voor wat betreft de BIV en in 2016 voor wat betreft de jaarlijkse verkeersbe­lasting.
© SHUTTERSTO­CK In Vlaanderen werd de autofiscal­iteit in 2012 hervormd voor wat betreft de BIV en in 2016 voor wat betreft de jaarlijkse verkeersbe­lasting.
 ?? © SHUTTERSTO­CK ?? De versnelde elektrific­atie heeft een veel grotere impact op de uitstoot.
© SHUTTERSTO­CK De versnelde elektrific­atie heeft een veel grotere impact op de uitstoot.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium