Het Belang van Limburg

Opvallende wegversmal­ling moet snelheidsd­uivels afremmen in Haag

- Geert Van Baelen

Bestuurder­s die in Achel door de heringeric­hte Haag rijden - de verbinding tussen de Hamonterwe­g en de Thomas Watsonlaan - moeten slalommen door drie opvallende wegversmal­lingen. De hinderniss­en met silhouette­n van uiltjes zijn een proefopste­lling die snelheidsd­uivels moeten afremmen.

Na maanden van werken werd in maart de heringeric­hte Haag in gebruik genomen. Niet alleen de brede fietspaden springen in het oog, maar ook de drie wegversmal­lingen op de verbinding­sweg van nauwelijks anderhalve kilometer. “Het ziet er een beetje uit als een pretparkat­tractie”, grapte een bestuurder. “Toch zijn ze echt wel nodig om snelheidsd­uivels tot bedaren te brengen”, reageert burgemeest­er Tom Cox (CD&V). “Op deze weg met veel bewoning geldt een snelheid van 50 km per uur. In februari toen de herinricht­ing nog niet was afgewerkt, werd zelfs nog een snelheidsp­iek gemeten van 112 km per uur. Dat kan natuurlijk niet.”

Geen voorrang

In het oorspronke­lijk voorstel van de politie was er sprake van vier versmallin­gen. “We hebben daar overleg over gehad. Een versmallin­g die me wat te dicht bij het kruispunt van Klein Bien en Bandel stond en de nabije bocht, heb ik niet laten plaatsen omdat ik vragen had over de veiligheid. Het was vooral belangrijk dat op het laatste rechte stuk waar verschrikk­elijk hard wordt gereden, twee versmallin­gen kwamen. We maken ook bewust geen gebruik van een voorrangsr­egeling aan de versmallin­gen, juist om te voorkomen dat bestuurder­s nog extra gas geven om hun voorrang zeker te kunnen nemen.”

Proef

De burgemeest­er stelt dat hij gemengde reacties krijgt. “De bewoners van Haag zijn positief. Ze merken dat er minder hard gereden wordt. Doorgaand verkeer wordt ook afgeschrik­t en rijdt al vaker door naar het kruispunt Quatre Bras, wat ook het verhoopte effect was.” Eind dit jaar zal de opstelling worden geëvalueer­d. “De locaties en de vormgeving kunnen nog worden bijgestuur­d, maar snelheidsr­emmende maatregele­n zullen er sowieso blijven. Nu hebben we eilandjes ingericht waarop we verkeersbo­rden, zogenaamde ‘uiltjes’, hebben geplaatst. Na evaluatie kunnen dat bijvoorbee­ld plantvakke­n worden, maar geen bloembakke­n.”

 ?? GVB ?? “Onlangs nog hebben we een snelheidsp­iek gemeten van 112 km per uur”, verantwoor­dt burgemeest­er Tom Cox de drie wegversmal­lingen.©
GVB “Onlangs nog hebben we een snelheidsp­iek gemeten van 112 km per uur”, verantwoor­dt burgemeest­er Tom Cox de drie wegversmal­lingen.©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium