Het Belang van Limburg

Coucke opgelicht toen hij Anderlecht kocht, Vanden Stock vrijuit

- Pieter Huyberecht­gs, Chris Verhaeghe

“Je neemt een club met zo’n grandeur over, voor zoveel geld, dan wil je dat alles normaal verloopt. Dat nu blijkt dat dit niet het geval is, valt me zwaar.” Anderlecht-voorzitter Marc Coucke reageerde vorig jaar misnoegd maar strijdvaar­dig nadat aan het licht was gekomen dat er bij de verkoop van de Brusselse club in 2017 parallel een constructi­e was uitgedokte­rd.

Enerzijds kreeg Coucke volgens het gerechteli­jk onderzoek vervalste financiële tabellen voorgescho­teld, anderzijds werd achter zijn rug bedisseld om makelaar Christophe Henrotay, destijds aangesteld om een gefortunee­rde overnemer te zoeken, alsnog een commissie van drie miljoen euro te laten opstrijken.

Gisteren viel het (voorlopige) verdict voor alle vermeende protagonis­ten van toen: de Brusselse raadkamer besliste om voormalig manager Herman Van Holsbeeck, toenmalig CEO Jo Van Biesbroeck en makelaar Christophe Henrotay door te verwijzen naar de strafrecht­er. Ook Foot Innovation Limited, een Britse vennootsch­ap van Henrotay, en de management­vennootsch­ap van Van Holsbeeck worden doorverwez­en.

Opvallend: de andere verdachten, onder wie voormalig RSCAvoorzi­tter Roger Vanden Stock, gewezen financieel directeur René Trullemans, huidig bestuursli­d Luc Deleu en advocatenk­antoren Clifford Chance en Van Landuyt & Vennoten werden niet doorverwez­en.

“Het is nu wel duidelijk gemaakt dat mijn cliënt werd bedrogen bij de aankoop van de aandelen en dat hij daardoor aanzienlij­ke schade heeft geleden” Usmanov, Gheysens of Coucke

Maar eerst terug naar de feiten. Henrotay zou drie miljoen ontvangen omdat hij destijds met de Oezbeekse magnaat Alisher Usmanov kwam aandraven, een zakenman die ook aandeelhou­der was van Arsenal. Ghelamcoba­as Paul Gheysens, voorzitter van voetbalclu­b Antwerp, was bereid om 91 miljoen euro op tafel te leggen. Marc Coucke bracht een bod van ‘maar’ 75 miljoen euro uit. In de burelen van advocatenk­antoor Clifford Chance werden de potentiële kopers in december 2017 tegen elkaar afgewogen. Gheysens had veel tegenstand­ers, over Usmanov waren de meningen eveneens zeer verdeeld.

De keuze viel, na de tussenkoms­t van Philippe Collin, de neef van toenmalig voorzitter Roger Vanden Stock, op Coucke. “Als Coucke vijf miljoen extra betaalt, krijgt hij de club”, sprak die de historisch­e woorden. En zo geschiedde. Coucke hapte een uur later toe, onder bepaalde voorwaarde­n. Volgens het gerechteli­jk onderzoek kreeg hij in die periode dus “aangepaste” financiële tabellen voorgescho­teld.

Huismakela­ar Henrotay droop misnoegd af, maar bleef azen op zijn “finder’s fee” van liefst drie miljoen euro. Om die te compensere­n, werd een geheime constructi­e op poten gezet door het contract van toenmalig Anderlecht-middenveld­er Leander Dendoncker aan te passen. Bij diens transfer naar Wolverhamp­ton in de zomer van 2018, streek Henrotay nog eens 2,4 miljoen euro op. Geld dat betaald moest worden door nieuwbakke­n eigenaar Coucke, die niet op de hoogte was van de aanpassing achter zijn rug. Henrotay was met dank van het oud-bestuur via een omweg betaald, Coucke miljoenen armer.

“Buikgevoel klopte”

Het oud-bestuur maakte zich gef lankeerd door advocatenk­antoren en een rist vennootsch­appen - schuldig aan misdrijven als oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen, private corruptie, schending van het beroepsgeh­eim en misbruik van vertrouwen, concludeer­de het gerecht.

Coucke zei vorig jaar aan het Nieuwsblad dat zijn buikgevoel destijds juist zat. “Ik voelde vrij snel dat er dingen niet klopten. Dat er sprake was van onfrisse praktijken. Niet lang na mijn aantreden bleken er dan wel heel veel lijken uit de kast te vallen. Er waren zoveel dingen die niet klopten.”

“Het is nu wel duidelijk gemaakt dat mijn cliënt werd bedrogen bij de aankoop van de aandelen en dat hij daardoor aanzienlij­ke schade heeft geleden”, reageert advocaat Walter Van Steenbrugg­e namens Coucke.

In het kamp-Van Holsbeeck valt te horen dat die “meer dan ooit vastberade­n is om zich te verdedigen”. “Hij is onschuldig en de beslissing van de raadkamer verandert daar niets aan”, zegt zijn advocaat Alexandre Wilmotte. Hij betreurt de lekken in het onderzoek en stelt dat “bepaalde slachtoffe­rs beter eens in de spiegel zouden kijken in plaats van hem te beschadige­n. Van Holsbeeck heeft altijd gehandeld in de belangen van de club en wacht ongeduldig tot de dag dat hij zich kan uitdrukken in de rechtbank.”

Advocaat van Marc Coucke

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium