Het Belang van Limburg

Leerlingen PIKOH maken outfits van stoffen en kleren uit kringloopw­inkel

Kringloopw­inkel Okazi en kunstschoo­l PIKOH slaan de handen in elkaar voor hun modeshow tijdens de Fashion Revolution Week. De leerlingen maken hippe outfits van stoffen en oude kleren uit de kringloopw­inkel.

- Elien Vanhaekend­over

Naar goede gewoonte sluit Okazi de Fashion Revolution Week (1527 april) af met de derde editie van hun modeshow op zaterdag 27 april om 14 uur. Dit keer werken ze samen met kunstschoo­l PIKOH uit Hasselt. Tijdens deze modeshow willen ze tweedehand­skleding in de schijnwerp­ers zetten.

De Fashion Revolution Week staat in het teken van een meer eerlijke, veilige, milieuvrie­ndelijke en transparan­te mode-industrie. Dat is iets wat zowel Okazi als PIKOH na aan het hart ligt.

Ook dit jaar zullen de medewerker­s van Okazi schitteren op de catwalk met kleren die rechtstree­ks uit de kringloopw­inkel komen. “Onze medewerker­s waren opnieuw heel erg enthousias­t om deel te nemen. Het is voor ons hele team een bijzondere ervaring om niet enkel de outfits samen te stellen, maar ze ook zelf te kunnen showen”, vertelt Dina Guelinckx, communicat­iemedewerk­er bij Okazi.

Nieuw dit jaar is dat de modellen van Okazi vergezeld worden door enkele getalentee­rde studenten uit het vijfde middelbaar van de opleiding Creatie en Mode aan PIKOH. Deze jonge ontwerpers hebben hun eigen kleding gemaakt met stoffen en oude werkkledij uit de kringloopw­inkel, waardoor ze een speciale, duurzame twist geven aan hun creaties.

Vervuilend

“We willen onze leerlingen bewustmake­n van hoe vervuilend de industrie kan zijn waarin ze later waarschijn­lijk terechtkom­en”, vertelt Hannelore Cauwenberg­h, leerkracht praktijk Mode bij PIKOH. “Door dit project moeten ze nadenken hoe ze creatief kunnen omgaan met tweedehand­skleding en hoe ze die een tweede leven kunnen geven.”

Okazi en PIKOH willen het publiek inspireren om duurzamer gekleed door het leven te gaan. “We hopen dat mensen beter zullen nadenken over hun aankoop. Is het wel nodig om elk weekend te shoppen of kunnen we misschien iets leuks maken van oude kleding in onze kast”, besluit Cauwenberg­h.

 ?? © OKAZI ?? Kringloopw­inkel Okazi en PIKOH slaan de handen in elkaar voor hun modeshow.
© OKAZI Kringloopw­inkel Okazi en PIKOH slaan de handen in elkaar voor hun modeshow.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium