Het Belang van Limburg

Krijgt Philipsbru­g vrije busbaan in plaats van fietspaden?

De nieuwe bruggen ter hoogte van Corda Campus in Hasselt zijn nog maar zesenhalf jaar oud, of de fiets- en voetpaden dreigen al plaats te moeten maken voor een vrije busbaan. Tenzij er gekozen wordt om de trambus voorrang te geven aan de verkeersli­chten.

- Dirk Jacobs

“Voor alle duidelijkh­eid: beide scenario’s maken deel uit van een onderzoek”, zegt Marijn Struyf van De Werkvennoo­tschap. “Voor de trambus die richting Noord-Limburg rijdt, zijn we aan het bekijken wat we met de brug aan de Corda Campus moeten doen. Maar alles ligt dus nog open, er is nog niets beslist.”

In het scenario dat de busbaan over de brug heen zou leiden, zouden de fiets- en voetganger­spaden daar moeten wijken. Er zou zelfs gedacht worden aan een nieuwe brug, langs de huidige brug, specifiek voor de zwakke weggebruik­ers. “Er zou inderdaad genoeg plaats zijn voor een vrije busbaan, maar dan zou er een aparte fietsverbi­nding moeten komen”, bevestigt Marijn Struyf.

“We bekijken ook of we het niet kunnen oplossen met bijvoorbee­ld een voorrangsr­egeling voor de trambus. Via een ‘voorstart’ bij de verkeersli­chten zou de trambus eerst groen krijgen en een vijftienta­l seconden later pas kunnen de auto’s vertrekken. Maar dat wordt eerst allemaal onderzocht, over de bouw van een nieuwe of andere brug of iets dergelijks

Houthalen

is nog niets beslist.”

“De passage daar zit in onderzoek, maar we zijn nu druk bezig met het eerste projectbes­luit voor de Noord-Zuid. Dat betreft de zone Houthalen-Helchteren, met de twee tunnels, de knoop van de E314 en al de bovenbouw. Pas als dat achter de rug is, worden de andere zones concreter uitgewerkt. Kort samengevat: dit valt nog helemaal te bekijken dus.”

“Er zou wel genoeg plaats zijn voor een vrije busbaan, maar dan zou er een aparte fietsverbi­nding moeten komen” Marijn Struyf De Werkvennoo­tschap

 ?? © BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De Philipsbru­g is zes jaar geleden vernieuwd. Toen was er nog geen sprake van een vrije busbaan.
© BOUMEDIENE BELBACHIR De Philipsbru­g is zes jaar geleden vernieuwd. Toen was er nog geen sprake van een vrije busbaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium