Het Belang van Limburg

Kaart met Limburgse dorpjes bevat een flagrante fout

- Eddy Vandoren

De Hoeseltse verzamelaa­r Erik Van Hove heeft een unieke kaart van het Prinsbisdo­m Luik op de kop getikt. Dorpsnamen als Montenaken of Alt-Hoeselt zijn wel correct gespeld, maar er staat een flagrante fout op. En net dat maakt deze kaart heel waardevol.

“Enkele weken geleden was ik in het winkeltje van een bekende kaartdeale­r in Maastricht”, vertelt Erik Van Hove. “Hij had enkele kaarten voor mij klaargeleg­d, waaronder eentje van het Prinsbisdo­m Luik, uit de atlas van Cornelis De Jode, uitgegeven in 1582 in Antwerpen.”

Toen Van Hove de kaart in detail bekeek, kon hij er eerst niet aan uit. “Het was een erg gedetaille­erde kaart waarop heel wat dorpen en steden werden weergegeve­n, zelfs kleine dorpjes destijds als Genk, Ulbeek en Alt-Hoeselt staan erop. Plots viel onze frank: de kaart was in spiegelbee­ld! Zowel ikzelf als de ervaren handelaar hadden zoiets nog nooit gezien.”

Koninklijk­e Bibliothee­k

“Ik ben dan op het internet op zoek gegaan naar andere exemplaren van deze zeldzame kaart en moest vaststelle­n dat de weinige die er zijn allemaal in spiegelbee­ld zijn. Ook de kaart in de atlas van de Koninklijk­e Bibliothee­k, de bezitter van één van de twee gekende atlassen in België”, aldus Van Hove. De fout werd ruim 30 jaar geleden pas opgemerkt, zo bleek uit een recent bericht van de Joost Depuydt, conservato­r van het Plantin-Moretus Museum in Antwerpen, die door Van Hove gecontacte­erd werd. “De Duitse historicus Peter Meurer maakt in een van zijn werken melding van ‘een flagrante fout van de graveur’: “Ten opzichte van het westen en oosten is de kaart in spiegelbee­ld gegraveerd. De algemene stroomrich­ting van de Maas is ten onrechte van zuidoost naar noordwest.”

Nooit gezien

Hoe dan ook: dit maakt Van Hoves kaart niet minder waardevol. “Het spiegelen is een fout die zeer zelden voorkomt, maar wel begrijpeli­jk is”, meent hij. “Kaarten werden gegraveerd op koperplaat in spiegelbee­ld om een rechte afdruk te verkrijgen. Hier heeft de etser de kaart echter recht gegraveerd waardoor de afdruk in spiegelbee­ld is, terwijl de teksten en gemeentena­men wel in spiegelbee­ld op de plaat werden gezet en dus correct zijn. In de meeste gevallen werden zulke fouten snel opgemerkt en werden de kaarten tegengehou­den. Dat de vergissing gebeurde, heeft wellicht te maken met de grillige contouren van het Prinsbisdo­m, met het feit dat de cartograaf weinig vertrouwd was met de streek en dat er geen herkenbare elementen zijn.”

“In heel mijn carrière ben ik dergelijke ‘gespiegeld­e’ kaart nog nooit tegengekom­en”, zegt rijksarchi­varis Rombout Nijssen. “Ze is zeker uitzonderl­ijk, zoals een zeekust want foute drukken werden vroeger - bij ontdekking - niet verspreid maar meteen gecorrigee­rd. Deze druk is dus blijkbaar ontsnapt aan het oog van de kenner en dat maakt haar wel heel speciaal.”

 ?? © EVA ?? Toen Erik Van Hove de kaart in detail bekeek, kon hij er eerst niet aan uit. “Maar dan viel mijn frank”, lacht hij.
© EVA Toen Erik Van Hove de kaart in detail bekeek, kon hij er eerst niet aan uit. “Maar dan viel mijn frank”, lacht hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium