Het Belang van Limburg

Enorme kranen plukken torenhaan en kruis van 200 kilo van kathedraal

Met enorme kranen zijn gisteren het torenkruis en de haan van de Hasseltse Sint-Quintinusk­athedraal gelicht. Tijdens de restaurati­e van de torenspits bleek dat zowel het kruis als de haan nood hebben aan een onderhouds­beurt.

- Dirk Jacobs Fred Peeters

Eerst het goede nieuws: de torenhaan, die als het ware bovenop het kruis gespietst zit, zag er nog kiplekker uit. “Een poetsbeurt en het opfrissen van de goudkleuri­ge verf moeten volstaan”, zegt schepen Laurence Libert (Open VLD), die de torenhaan op de begane grond in ontvangst nam.

Het torenkruis in smeedijzer van vier meter hoog en om en bij de 200 kilogram heeft duidelijk meer hinder ondervonde­n van de weersomsta­ndigheden. “Het onderste gedeelte, waarmee het kruis op een houten uitsteekse­l op de toren rust, is f link verroest en aan vervanging toe. Dat gedeelte is ongeveer anderhalve meter hoog en wordt helemaal vervangen. Daarna krijgt het kruis in zijn geheel nieuwe antiroestv­erf en een bovenlaag.”

Deadline

Zowel het kruis als de haan zijn naar het atelier van de aannemer gebracht, waar ze hersteld en gerestaure­erd worden. Dankzij de stellingen die nog rond de toren staan, worden ze wellicht binnen de veertien dagen terug op de spits geplaatst.

“Verder lopen de algemene dakwerken van de Sint-Quintinusk­athedraal relatief vlot”, aldus Libert. “Het regenweer van de afgelopen tijd heeft uiteraard niet geholpen, maar de deadline van de Virga Jessefeest­en komt niet in het gedrang. Tegen eind juni zijn de werken normaal afgerond en wordt ook de stelling rondom de toren weggehaald.”

Nieuwe Hoeselaar Romina Y Lopez is een fervent en tevreden busgebruik­er. Dus schrok ze vrijdag van de woorden van de chauffeur toen hij stopte aan haar vertrouwde halte richting Tongeren. “Ik neem je mee, al mag dat eigenlijk niet. Deze halte is afgeschaft ...”

Omwille van een handicap is Romina Y Lopez voor haar verplaatsi­ngen af hankelijk van het openbaar vervoer. “Toen ik vorig jaar op de Morlotlaan kwam wonen, was er vlak bij mijn thuis de halte ‘Hoeselt Tongerse Steenweg 64’ aan Lumo Decor”, zegt Romina. “Iets verderop richting Hoeselt is de halte ‘Hoeselt Europalaan’ aan ijssalon Melone. Die haltes liggen kort bij elkaar, dus ik kon begrijpen dat in het nieuwe vervoerspl­an maar één halte zou overblijve­n. Sinds begin dit jaar wordt de halte aan Lumo Decor niet meer bediend. Maar als ze nu ook de halte aan Melone afschaffen, zou ik een halve kilometer verder moeten wandelen naar de halte ‘Hoeselt kruispunt’.”

Op app van de Lijn stond gisternami­ddag nog dat de halte ‘Hoeselt Europalaan’ een tijdelijke halte is. De eigenlijke halte heet ‘Hoeselt Lindekapel­straat’, maar die wordt niet bediend van 6 januari tot eind augustus. De dichtstbij­zijnde alternatie­ve opstapplaa­ts voor de Lindekapel­straat is dan ‘Hoeselt kruispunt’.

Vervelend

U volgt misschien niet meer helemaal? Wel, Romina Y Lopez evenmin. “Er komt dus een nieuwe halte in de Lindekapel­straat? Maar daar staat nog helemaal geen haltepaal of andere aanduiding. Ik heb maandag gebeld naar de helpdesk van De Lijn, en daar bevestigen ze me dan weer dat die halte Lindekapel­straat op ‘actief ’ staat.”

Samen met Romina hebben we een kijkje genomen aan de haltes op de Tongerse Steenweg. Hoewel de halte aan Lumo Decor niet meer bediend wordt, staat er nog altijd een bushokje met daaraan de dienstrege­ling aan de ene kant van de weg en een haltepaal met dienstrege­ling aan de overzijde, zonder enige vermelding dat de halte niet meer bestaat. Bushokjes en haltepalen die blijven staan aan ongebruikt­e haltes zonder enige aanduiding, komen trouwens niet alleen voor in Hoeselt, maar onder andere ook de Maastricht­ersteenweg in Waltwilder (Bilzen).

Aan de halte ‘Hoeselt Europalaan’ houden maandagmid­dag en -avond wel bussen halt om mensen uit te laten of op te pikken. Romina: “Als dat zo blijft, is dat goed nieuws voor mij. Maar die onduidelij­kheid is voor mij heel vervelend. Ik moet echt zeker kunnen weten dat een bus aan een halte stopt, want ik kan niet in zeven haasten snel gaan wandelen of rennen naar een halte enkele honderden meters verder. En wanneer wordt de nieuwe halte ‘Lindekapel­straat’ dan in gebruik genomen?”

Misverstan­den

Woordvoerd­er Frederiksp­lein Wittock van De Lijn schept enige klaarheid: “Het is de bedoeling dat de halte ‘Europalaan’ wel degelijk behouden en bediend blijft. Later zal hier de halte ‘Lindekapel­straat’ bijkomen. De halte ‘Tongerse Steenweg 64’ blijft afgeschaft in afwachting van de nieuwe halte. We zijn dit geheel wel verder aan het bekijken en aan het opvolgen om zo snel mogelijk alle misverstan­den uit te sluiten.”

Schepen van Mobiliteit Bert Vertessen (N-VA): “In het nieuwe vervoerspl­an van De Lijn, waar ook de gemeente bij betrokken werd, is het de bedoeling om op termijn in de Lindekapel­straat een nieuwe bushalte te creëren, net zoals dat onlangs gebeurde op de Bilzerstee­nweg.”

De termijn is nog onbekend, want die zou samenhange­n met een herinricht­ing van het kruispunt Lindekapel­straat-Tongerse Steenweg, waar al vijf jaar sprake van is.

 ?? © FRED PEETERS ?? Romina Y Lopez is blij dat de halte ‘Europalaan’ dan toch behouden blijft.
© FRED PEETERS Romina Y Lopez is blij dat de halte ‘Europalaan’ dan toch behouden blijft.
 ?? © BOUMEDIENE BELBACHIR ??
© BOUMEDIENE BELBACHIR
 ?? © FRED PEETERS ?? De halte ‘Tongerse Steenweg 64’ is afgeschaft. Maar het bushokje staat er nog, inclusief dienstrege­ling.
© FRED PEETERS De halte ‘Tongerse Steenweg 64’ is afgeschaft. Maar het bushokje staat er nog, inclusief dienstrege­ling.
 ?? © BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Schepen Laurence Libert nam de torenhaan op de begane grond in ontvangst.
© BOUMEDIENE BELBACHIR Schepen Laurence Libert nam de torenhaan op de begane grond in ontvangst.
 ?? © BOUMEDIENE BELBACHIR ??
© BOUMEDIENE BELBACHIR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium